Referenssi: Kainuun ELY-keskus

Hankkeen tiedot

Kohde: Kainuun ELY-keskus

Paikka: Kajaani

Valmistuminen: tammikuu 2019

Yhteistyössä: ELY-keskus, Senaatti, Tamora  ja Kinnarps

 

Perinteisestä koppikonttorista monitilaan

Kajaanin Kalliokadulla sijaitsevassa vanhassa valtion virastotalossa tehtiin iso remontti. Remontissa osa tiloista muutettiin perinteisistä koppikonttoreista monitilaympäristöksi. Lähtölaukaus tuli Senaatilta, joka omistaa tilat ja haluaa uudistaa ja pitää kiinteistöistään huolta.

Ratkaisu perustuu valtion monitilakonseptiin, joka tukee nykyaikaista tapaa tehdä työtä ja mahdollistaa myös säästöä kiinteissä vuokrakuluissa.

Pilottitila toteutettiin keväällä 2018 yhdessä ELY-keskuksen, Tamora Oy:n, Senaatin ja Kinnarpsin kanssa ja koko uudistus valmistui tammikuussa 2019. Muutoksen myötä sekä ELY-keskus että Kainuun TE-toimiston Kajaanin toimipiste muuttivat samoihin tiloihin.

Ergonominen ja viihtyisä työympäristö

Erilaiset valokuvatapetit luovat tunnelmaa neuvottelutiloihin. Työntekijöiden käytössä on neuvottelutilojen lisäksi myös ruokailutila sekä Rentoloita.

Työntekijöiden ottamat luontokuvat tuovat Kainuun kauniit maisemat osaksi yhteisiä tiloja. Selkeälinjainen Monolite-sohva ja Oak-tuolit

Papa-tuolit ja aaltomaiset Vågspel-lehtitelineet luovat moipuoliseen lounge-tilaan kodikkuutta.

Uudistetut tilat ovat viihtyisät ja kannustavat työntekijöitä liikkumaan. Työympäristön muutos on muuttanut myös työn tekemisen mallia ja lisännyt vuorovaikutusta eri työntekijäryhmien kesken. Muutosprosessin onnistumisen kannalta hyvät kumppanit ovat tärkeitä.

Outi Pitkänen, johtava asiantuntija, Kainuun ELY-keskus

Henkilökunta mukana suunnitteluvaiheessa

Henkilökunta oli mukana muutosprosessissa, sillä hankkeessa ei ollut kyse vain seinistä, vaan työn tekemisen muutoksesta. Haluttiin lisätä vuorovaikutusta ja yhteisöllisyytä sekä antaa mahdollisuuden työntekijöille liikkua enemmän työpäivän aikana. Kalustekokonaisuus valittiin Kinnarpsin ergonomiseta ja monipuolisesta valikoimasta. Erityisesti kiinnitettiin huomiota värimaailmaan ja henkilökuntaa kuunneltiin myös värivälintojen osalta. "Monen kuulee sanovan, että täällä on ihanat värit ja ne virittävät päivän koitoksiin työntekoa vahvistaen", kertoo Outi Pitkänen.

Työskentelyä yksin ja yhdessä

Uudistetussa työympäristössä ei ole nimettyjä paikkoja, vaan työntekijä valitsee paikkansa tehtävänsä mukaan esimerkiksi avoimesta työtilasta tai hiljaisilta alueilta. Työympäristöön on valittu ergonomiset sähkösäätöiset työpöydät sekä monipuolisesti säädettävät työtuolit. Puheluita ja videoneuvotteluja varten löytyy vetäytymistiloja ja yhteyspisteitä. Työtilojen yhteydestä löytyy myös ”Rentoloita” joiden seinillä on työntekijöiden kuvaamia luontokuvia. Viihtyisässä Rentolassa voi joko vaihtaa kuulumisia pallojakkaralla istuen tai tehdä töitä yksin tai yhdessä.  Lisäksi henkilöstön käytössä on myös ruokailu- ja neuvottelutilat.