Referenssi: VÄXJÖ FRIA GYMNASIUM

REFERENSSIN TIEDOT

Asiakas:
Växjö Fria Gymnasium

Arkkitehdit:
Semrén & Månsson

Pinta-ala:
3600 m2

Oppilasmäärä:
Tilaa noin 450 lukiolaiselle

Projekti valmis:
Kevätlukukaudella 2018

AVOIN TOIMINNALLE

Växjö Fria Gymnasium on muuttanut uusiin tiloihin ICON Växjössä, joka sijaitsee Arenastadenin kaupunginosassa. Täällä se on lähellä koulun profiiliin kuuluvaa urheilua. Arenastadenin läheisyys tarjoaa paremmat harjoitusmahdollisuudet ja mahdollisuuden tiiviimpään yhteistyöhön alueen urheiluseurojen kanssa. Kun vanhat tilat eivät enää sopineet, muutto tarjosi koululle mahdollisuuden vaikuttaa uusiin tiloihin ja luoda koulusta toiveiden mukainen.

"Uskon, että oppilaat oppivat paremmin rauhallisessa ja turvallisessa oppimisympäristössä"

Maria Blom, Växjö Fria Gymnasium

KÄTEVÄ JAKKARA

Växjö Fria Gymnasiumissa on käytössä useita versioita Frisbee-jakkarasta, matalia ja korkeita, turkooseja ja mustia. Frisbee on yksinkertainen ja kätevä jakkara, joka on käden ulottuvilla aina, kun sitä tarvitset. Laboratoriosalin sisustuksessa olemme käyttäneet mustalla keinonahalla verhoiltuja Frisbee-jakkaroita, jotka on helppo kuivata. Koulun käytävillä on aina lähellä Frisbee-jakkara, jos tarvitaan ylimääräinen istumapaikka.

ISTU MITEN HALUAT

Avant-penkissä yhdistyvät penkin ja pöydän muodot. Sen fiksu rakenne mahdollistaa istumisen usein eri tavoin. Oppilaat voivat istua ylempään tasoon nojaten, käyttää pöytänä tai lisäistumapaikkana. Kaksi pehmustettua istuinosaa tekevät siitä mahtavan penkin käytäville. Vain mielikuvitus asettaa rajat penkin käytölle.

VÄHÄN LIIKETTÄ, RUNSAIN MITOIN KESKITTYMISTÄ

Jokaisella luokkahuoneella on päivän aikana monia käyttäjiä, ja luokan pitäisi sopia heille kaikille. Xpect on monipuolinen tuoli, joka sopii täydellisesti kouluympäristöön. Växjö Fria Gymnasium on lisäksi valinnut tuoliin joustavan selkänojan, joka kevyesti keinuttelee ja kannustaa oppilasta liikkumaan, mikä helpottaa keskittymistä koko koulupäivän ajan.

AVOIMUUS ENNEN KAIKKEA

Växjö Fria Gymnasium pyrkii tarjoamaan jokaiselle oppilaalle edellytykset kehittyä kohti omia tavoitteitaan. Perustana tälle on, että koulussa on työympäristö, joka tarjoaa turvallisuutta ja opiskelurauhan.

Kun vanhat pöytätietokoneet vaihdettiin kannettaviin, koulun työympäristöjen tarve muuttui. Työtiloja ja tietokoneluokkia tarvittiin vähemmän, sen sijaan haluttiin panostaa vaihtelevaan työympäristöön, jossa oppilaat voivat itse valita, miten ja missä he haluavat istua. Uusissa tiloissa koulu saa mahdollisuuden tarjota edellytykset luovemmalle ja joustavammalle työskentelytavalle, joka haastaa ja motivoi oppilaita. Avoimessa nelikerroksisessa ratkaisussa, jota yhdistää suuri portaikko, olemme yhdessä luoneet vaihtelevan työympäristön, jota koulu tavoitteli.

Koulu perustuu todella avoimeen ilmapiiriin, jossa opettajat ja oppilaat ovat vuorovaikutuksessa myös käytävillä. Tämän edistämiseksi entistäkin paremmin koulun käytäville on tehty monenlaisia ympäristöjä: erillisiä opiskelupisteitä, tilaa ryhmätyöhön tai yhdessäoloon ja suuria, torin kaltaisia alueita suuremmille tai useille ryhmille. Yhteistä näille kaikille on, että työpisteiden välillä on avointa tilaa. Koulu on päättänyt vähentää suljettuja tiloja nimenomaan edistääkseen avointa ilmapiiriä. Yhteisiin tiloihin on rakennettu pieniä huoneita, joissa on kolme seinää ja joista avautuu avoin näkymä käytävään. Täällä on myös muovista valmistettuja penkkejä ja muutamia Frisbee-jakkaroita tai Jig-tuoleja, jotka tarjoavat rauhaa erilliseen opiskeluun, sekä monia muovisia sohvia, jotka tarjoavat mukavia oleskelupaikkoja kotoisaan tunnelmaan.

Växjö Fria Gymnasium on myös päättänyt panostaa luokkahuoneiden ja toimistojen avoimuuteen. Käytävien suurten lasiseinien läpi näkee aina, mitä ympärillä tapahtuu, mutta silti ne tarjoavat myös erillisyyttä tärkeitä keskusteluja varten.

KUUNTELE JA OPI

Sisustusprosessi aloitettiin yhdessä opettajien ja Samrén & Månssonin arkkitehtien kanssa luomalla visio siitä, mitä haluttiin saada aikaan. Tämän vision pohjalta annettiin sitten eri sisustusyrityksille tilaisuus ehdottaa sisustusratkaisuja. Näin yhteistyömme käynnistyi.

Växjö Fria Gymnasium koki, että Kinnarps kuunteli eniten heidän visiotaan ja ymmärsi parhaiten, mikä oli heille tärkeää. Yhdessä olemme kehittäneet ehdotusta ja etsineet koululle sopivia ratkaisuja. Olemme vaihtaneet kokemuksia ja yhdistäneet Kinnarpsin kokemuksia julkisten tilojen sisustamisesta koulun kokemukseen omasta arjestaan. Kaikella tällä on pyritty löytämään ratkaisu, joka toimii pitkällä aikavälillä.

Växjö Fria Gymnasiumin valitsema hillitty värivalikoima luo hieman aikuisemman vaikutelman kuin monessa muussa koulussa. Tilojen värimaailmaa hallitsevat vaalea puu, harmaan sävyt ja tehostevärinä syvä turkoosi. Tietyt kalusteet ovat saaneet voimakkaamman tehostevärin, joka tuo vaihtelua muuten hillittyyn vaikutelmaan. Värivalinnan ideana on luoda ympäristö, johon on haettu inspiraatiota yliopistosta ja toimistoympäristöistä, jotta oppilaat saavat olla aikuisempia.

Växjö Fria Gymnasium on valinnut verhoillut kalusteet käytäviin ja yhteisiin tiloihin. Osittain siksi, että ne luovat kotoisan tunnelman, mutta myös siksi, että oppilaita pidetään riittävän aikuisina siihen. Hyvällä yhteistyöllä ja herkkävaistoisuudella olemme yhdessä luoneet kauniin ja turvallisen oppimisympäristön Växjön lukion oppilaille.