Referenssi: Linné-yliopisto

Kohteen tiedot

Kokopäiväopiskelijoita Kalmarissa:
n. 8 000

Kalmarin henkilöstömäärä:
830

Pinta-ala:
50 000 neliömetriä

Valmistuminen:
2020

Arkkitehti:
Tengbom ja CCO-arkkitehdit

Uudessa Linné-yliopistossa painopiste kestävässä kiertotaloudessa

Kalmarin uudessa Linné-yliopistossa kestävyyskysymykset ovat asteikossa korkealla. Vuonna 2020 toteutetun ympäristövastuuhankkeen osatavoitteena oli kierrättää olemassa olleita kalusteita uusiin tarkoituksiin kiertotalouden hengessä. ”Tämä vaatii enemmän työtä ja suunnittelua, mutta yhteistyömme Kinnarpsin kanssa on toiminut erinomaisesti”, sanoo Maria Ekstrand, Linné-yliopiston tila- ja kunnossapito-osaston rakennusinsinööri.

Kaupunkiin integroituva yliopisto on myös uusi houkutteleva kohtaamispaikka ja noin 8 000 päiväopiskelijan ja 830 työntekijän tukikohta. Rakennuksen sijoittaminen Kalmarin ydinalueelle tehtiin, jotta voitiin helpottaa aiemmin ympäri kaupunkia levittäytyneiden opiskelijoiden ja opettajien työtä ja edistää tapaamisia opiskelijoiden, tutkijoiden, elinkeinoelämän ja viranomaistahojen kanssa. Yliopistoalueella on myös tapaamistiloja, kuten kahviloita, liikkeitä ja ravintoloita, jotka ovat helposti saavutettavissa ja toivottavat tervetulleiksi niin Kalmarin asukkaat kuin vierailijat.

Luentosalit on sisustettu kestävillä Stack-tuoleilla, joissa on käytetty FSC®-merkittyä puuta. Verhoiltu istuin lisää mukavuutta. Origo-pöytä on viimeistelty Linné-yliopiston toiveiden mukaisesti.

Saavutettavat oppimisympäristöt ovat hyvät kaikille

Oppimisympäristöt on tarkoin suunniteltu eri yksilöille sopiviksi, ja sisustusratkaisut rohkaisevat ja tukevat vaihtelevia tehtäviä - yhteistyöstä yksin tapahtuvaan keskittyneeseen työhön. Monipuoliset työskentelytavat, esimerkiksi digitaaliset kokoukset ja etäopetus matkoista aiheutuvien ympäristövaikutusten vähentämiseksi, edellytti myös sitä tukevia ratkaisuja ja soveltuvaa tekniikkaa. Kestävät materiaalivalinnat, energiatehokkaat ratkaisut ja kalusteiden uudelleenkäyttö olivat suunnittelussa selvyyksiä. Oli myös tärkeää, että olemassa olevat kalusteet, jotka eivät sopineet uudelleenkäyttöön, käsitellään kestävällä tavalla.

”Hankinnassa edellytimme, että sisustustoimittaja kierrättää ja käyttää uudelleen kalusteet, joita emme pysty hyödyntämään uusissa tiloissa. Meille oli ympäristösertifioituna yliopistona itsestään selvää etsiä yhteistyökumppani, joka jakaa kestävyysvisiomme."

Maria Ekstrand, rakennusinsinööri, Linné-yliopiston tila- ja kunnossapito-osasto

Henkilökunnan tiloissa on erillisiä työpöytiä keskittymistä vaativia töitä varten. Korkeussäädettävät kirjoituspöydät ja Plus-tuolit luovat edellytykset erittäin hyvälle ergonomiselle työympäristölle.

Kohtauspaikka kaupungin keskellä. Kampusalueen arkkitehtuurille on ominaista päivänvalo, kestävät materiaalit ja avarat tilat, joissa ulko- ja sisätilojen väliset rajat on häivytetty.

Kirjaston Point-sohva korkeine ääntä eristävine taustoineen luo huoneeseen rauhallisen tila tilassa -sopukan. Sohva on osa tuotesarjaa, jossa on monia eri yhdistelymahdollisuuksia.

Kiertotalous

Suunnitteluvaiheessa inventoitiin nykyiset kalusteet ja lajiteltiin sellaisiin joita voisi käyttää uusissa tiloissa, ja niihin joita jokin toinen toimija voisi uudelleenkäyttää, sekä käytöstä poistettaviin, jotka oli toimitettava kierrätettäväksi kestävällä tavalla. Maria Ekstrand kertoo, että tavoite käyttää uudelleen mahdollisimman suuri osa nykyisistä kalusteista merkitsi sekä haasteita että mahdollisuuksia. 

”Työssä tulee eteen ehkä joitakin vaiheita, jotka vaativat enemmän suunnittelua. Ostajana on aina hyvä olla ajoissa liikkeellä ja saada toimittajat varhaisessa vaiheessa mukaan prosessiin. Nyt se oli vain tärkeämpää kuin muulloin."

Maria Ekstrand, rakennusinsinööri, Linné-yliopiston tila- ja kunnossapito-osasto

On aina tärkeää, että on selkeä visio siitä, miten oppimisympäristöt toimivat ja tulee muotoilla, mutta uudelleenkäyttö edellyttää vielä tarkempaa suunnittelua yhtenäisen vaikutelman luomiseksi. Kinnarpsin laaja asiantuntemus sekä oppimisympäristöstrategian että kiertotalouden alueilla teki prosessista tehokkaan ja loi hyvän harmonian vanhojen ja uusien kalusteiden välille.

Kinnarps Studio on räätälöinyt useisiin luentosaleihin taittuvilla istuimilla varustettuja auditoriokalusteita.

Space-säilytysjärjestelmää on käytetty eri yhdistelminä joka puolella yliopistotiloja. Tämä on koodilukolla varustettu versio. Suuret ikkunat avautuvat merelle päin ja korostavat yliopiston upeaa sijaintia.

Uudelleenkäyttö ja kierrätys yhä tavallisempaa

Mitä sitten tapahtui Linné-yliopiston vanhoille kalusteille, jotka Kinnarps otti hoitoonsa? Dan Molander vastaa Kinnarpsilla kiertotaloudesta. Hän toteaa, että hankintaneuvottelut, joissa on mukana uudelleenkäyttöä koskevia vaatimuksia, ovat yhä yleisempiä ja laaja-alaisempia. ”Toivotamme tervetulleeksi kehityksen, jossa kalusteita uudelleenkäytetään kestävällä tavalla. Kyse on sekä innovatiivisesta että välttämättömästä sopeutumisesta, jolla saavutetaan parempi kestävyys kalustealalla. Saamme koko ajan enemmän kokemusta, teemme sitkeästi työtä kehittääksemme tehokkaita menetelmiä kiertotalouden toteuttamiseksi ja olemme päässeet jo hyvän matkaa eteenpäin tässä työssä”, hän sanoo.

Kalusteiden käyttöikä pitenee, kun ne on huollettu tai kunnostettu ja muokattu uusien käyttäjien toiveisiin. Kierrätetyistä tuotteista osa lajiteltiin uudelleen käytettäväksi varaosina muissa kierrätyskalusteissa. Muut osat purettiin ja lajiteltiin lähdemateriaaleittain. Materiaalit, kuten metalli, muovi ja tekstiili, lähetettiin kierrätettäväksi, kun taas puupohjaiset osat muunnettiin briketeiksi. Niitä käytetään lämmönlähteenä Kinnarpsin ympäristöystävällisessä lämpölaitoksessa, joka lämmittää sekä Kinnarpin tuotantoyksikköä että ympäristön kotitalouksia.

Henkilökunnan tiloissa on monia erilaisia ergonomisia työpöytiä. Säilytyskaluste toimii samalla tilanjakajana.

”Säädettävät pöydät ovat esimerkki tuotteista, joiden kierrättämisessä näemme suuria mahdollisuuksia. Jalat voi usein käyttää uudelleen sellaisenaan, ja pöytätason väri ja muoto asiakkaan toiveisiin mukautettuna tekee tuotteesta erittäin viehättävän ja kestävän."

Dan Molander, Kinnarpsin kiertotalousvastaava

3-columns-image4.jpg

Centrum medio -nojatuolit ovat esimerkki kalusteista, jotka otettiin uudelleenkäyttöön aikaisemmista tiloista. Nojatuolit toimivat nyt kutsuvana kohtaamispaikkana opiskelijoille ja henkilökunnalle yhteisissä tiloissa.

4-columns.jpg

Käytävien kalustus on kutsuva ja tukee epävirallisia tapaamisia. Lean In tarjoaa miellyttävän ja kuormitusta vähentävän nojauspinnan. Sillä on lisäksi ääntä vaimentavia ominaisuuksia.

columns-caption-side.jpg

RFID-lukolla varustettu säilytyskaluste henkilökunnalle.

3-columns-image5.jpg

Luentosaleissa dynaaminen oppimisympäristö on toteutettu kalustamalla sekä korkeita että matalia istumapaikkoja.

Piditkö näkemästäsi? Kiinnostuitko, mitä oppimisympäristöissänne voisi tehdä?

Ota yhteyttä

Kohteen tuotteita

Plus

Plus

324 Värit & Materiaalit | 12 Varianttia

Lean in

Lean in

Point

Point