Joustavuus on avain tulevaisuuden toimistoon

Joustavuus voi kuulostaa muotitermiltä, jota käytetään kuvaamaan muutoskyvyn tärkeyttä. Sanotaan "meidän tulee olla joustavia" - mutta mitä sillä oikeasti tarkoitetaan? Joustoa pienissä, päivittäisissä muutoksissa? Vai isoissa muutosvaiheissa ja siirtymissä, joita tulee eteen harvemmin? Jaoimme käsitteen kolmeen tasoon, selventääksemme sen merkitystä: päivittäinen joustavuus, lyhytaikainen joustavuus ja pitkäkestoinen joustavuus.

Ratkaisuja esillä Kinnarpsin osastolla Orgatec-messuilla: Halli 9 A010

Päivittäinen joustavuus

Joitakin sisustuselementtejä halutaan vaihdella päivittäin tai jopa useita kertoja päivässä. Tämä voi tarkoittaa ylimääräisten tuolien tai seinäkkeiden lisäämistä kokoustilaan tai tuolin siirtämistä kollegan työpöydän ääreen. Muita esimerkkejä ovat työtuolien yksilöllinen säätö parhaan ergonomian saavuttamiseksi tai työasennon muuttaminen korkeussäädettävän pöydän ääressä. Päivittäisen joustavuuden on oltava yksinkertaista ja selkeää. Esimerkiksi pyörillä varustetut huonekalut ovat ihanteellisia, sillä ne on helppo siirtää sinne, missä niitä kulloinkin tarvitaan. Päivittäistä joustavuutta tukevat myös monikäyttöiset tuotteet, kuten kirjoitustauluilla varustetut sisustusseinäkkeet, jotka eivät ainoastaan paranna ääniympäristöä ja rajaa työskentelytilaa, mutta tuovat myös kätevän tilan kirjoittamiseen. Muita esimerkkejä ovat säilytyskalusteet, joille voi istua, tai pinottavat jakkarat, joita on helppo ottaa esiin tarpeen mukaan.

Lyhytaikainen joustavuus

Toimiston tarpeet voivat muuttua. Tiimi voi tarvita tietyksi ajaksi oman työtilan tai (kuten pandemian aikana nähtiin) työpöytien väliin voi olla tarpeen asettaa seinäkkeitä paremman hygienian turvaamiseksi. Tällaiseen lyhyen aikavälin joustavuuteen voi kuulua mahdollisuus muuttaa yksittäisiä työpisteitä projektitilaksi, siirtää kalusteita eri alueiden välillä sisustuskokonaisuuden kärsimättä tai yhdistellä aulakalusteita erilaisiin kokoonpanoihin tilan dynamiikan muuttamiseksi. Valitsemalla sisustusratkaisuja ja ajattomia tuotteita, jotka ovat luonnollisesti vaihdettavissa, voidaan rakentaa joustavuutta, joka tekee sisustuksesta mukautuvan ja tukee eri toimintoja tarpeen mukaan.

Pitkäaikainen joustavuus

Juuri nyt ihanteellinen sisustusratkaisu ei välttämättä ole juuri sitä, mitä tarvitset kahden vuoden kuluttua tai kun siirryt uusiin tiloihin. Suuret muutokset voivat olla tarpeen tilojen mukauttamiseksi uudenlaisiin työskentelytapoihin tai työntekijöiden vaihtelevaan määrään. Silloin on tärkeää, että muutokset ja lisäykset voidaan tehdä kalusteita vaihtamatta. Pitkäkestoisessa joustavuudessa on kyse tietoisten valintojen tekemisestä alusta alkaen, jotta sisustukseen voidaan helpommin tehdä muutoksia kokonaisilmeen pysyessä yhtenäisenä. Samantyyliset kalusteet ja moduulijärjestelmät, jotka mahdollistavat osien lisäämisen ja poistamisen uudenlaisten kokoonpanojen rakentamiseksi, ovat joitakin niistä ratkaisuista, jotka edistävät pitkäkestoisen joustavuuden toteutumista. Tämä ei välttämättä ole itsestään selvää työntekijöille heidän arjessaan, mutta se on jotain, josta esimiehet ja ostajat ovat tietoisia. Pitkäkestoinen joustavuus ja laadukkaiden kalusteiden valinta ratkaisussa, joka on suunniteltu täyttämään tunnistetut tarpeet ja työskentelytavat, mahdollistaa tulevaisuuden tarpeita vastaavat ja kestävät toimistot, joiden elinkaarikustannukset ovat matalat. Tällainen ratkaisu mahdollistaa sisustuksen pitkäaikaisen hyödyntämisen, mikä on sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta kestävää!