Pisteet kestävälle kehitykselle

Kestävyys on kaikkein tärkein asia sisustusalan yrityksen tulevaisuudessa. Siitä huolimatta alalta puuttuu läpinäkyvä toimintatapa jolla asia voitaisiin viestiä asiakkaalle. Kinnarpsin The Better Effect Index on markkinoiden ensimmäinen työkalu, joka esittää täysin avoimesti ja kattavasti tuotteen globaalin kestävyyden tekijät.

Osasto OPEN18 esittelee Kinnarpsin avointa toimintatapaa OPEN MINDS, joka pureutuu kestävän muotoilun periaatteisiin. Osastolla vierailee muiden muassa palkittu arkkitehti Gert Wingårdh ja siellä on mahdollisuus keskustalla Kinnarpsin kestävyyspäällikön Johanna Ljunggrenin sekä Kinnarps Ab:n toimitusjohtaja Robert Peterssonin kanssa. 

Keskustelua käydään The Better Effect Indexistä, mikä on ainutlaatuinen mittatyökalu, joka näyttää tuotteelle annettavan pisteytyksen avulla millaisia ympäristövaikutuksia sillä on. Mittausarvoja on kuusi: raaka-aineet ja resurssit, puhtaat materiaalit, kierrätys, sisäilma, sosiaalinen vastuu sekä ergonomia. Jokainen osa-alue pisteytetään asteikolla 1 – 3.  Työkalu antaa selkeän kuvan tuotteiden globaalista kestävyydestä ja osoittaa myös mitä voitaisiin vielä parantaa.

Esimerkkinä Capella-työtuoli, jonka kokonaispisteet ovat 2,40. Työkalun avoimuuden ansiosta asiakkaat ja kilpailijat voivat tutkia miten Kinnarps pisteyttää tuotteensa. Koskaan ei tuotteiden globaalin kestävyyden vertailu ole ollut näin yksinkertaista, ja toive onkin, että työkalu otettaisiin käyttöön laajemmin kestävän kehityksen työssä koko toimialalla.

”Asiakkaalla on oikeus tietää tuotteen ympäristövaikutukset ja kyetä vertailemaan myös muiden merkkien tuotteita. Meidän mielestämme kyse on yhteistyöstä. Jos kaikki valmistajat ovat avoimia datan suhteen, voidaan vertailua tehdä reilusti. Silloin koko toimiala kehittyy nopeammin.”

Johanna Ljunggren, Sustainability Manager, Kinnarps Ab