Ympäristön kemikaaleihin on kiinnitettävä huomiota

Usein nostetaan kysymys vaarallisten kemikaalien määrästä ympäristössämme. Tänä kesänä EU teki ehdotuksen tieteellisistä kriteereistä hormonaalisia häiriöitä aiheuttavien aineiden tunnistamieksi. Myrkylliset kemikaalit voidaan nähdä kaikkialla ympärillämme kalusteista lasten leluihin. Ne voivat aiheuttaa vakavia altistumisia ja sairauksia kuten diabetesta ja syöpää. Myös alentunut hedelmällisyys on kemikaaleihin liitetty ongelma. Kemikaalit aiheuttavat suurta huolta yleisön joukossa yhä useammin.

YHDEKSÄN KYMMENESTÄ ON SAMAA MIELTÄ

Lähes 9 haastatelluista 10 ruotsalaisesta (88 prosenttia) on sitä mieltä, että ympäristömme erilaisten kemikaalien mahdolliset vaikutukset terveyteen ovat huolestuttavia. Melkein yhtä moni (84 prosenttia) vältää tiettyjä tuotteita tai ruoka-aineita niiden sisältämien kemikaalien takia, osoittaa Kinnarpsin teettämä kysely.

"Se, että monet ovat huolisaan myrkyllisistä kemikaaleista ja tekevät aktiivisia ostopäätöksiä asian johdosta, on osoitus siitä, että yleisön tietoisuus kemikaalien kielteisistä vaikutuksista terveydellemme on kasvussa. On tärkeää ajatella ruoka-aineita joita syömme jo senkin takia, että voi mennä vuosia, ennen kuin kemikaaleille altistuminen alkaa näkyä erilaisina oireina. Ja kun olet altistunut, kestää pitkän aikaa päästä eroon vaikutuksista,"

Tomas Ekström, Head of Sustainability, Kinnarps Ab

Kyselyn mukaan, suuri osa ihmisistä ajattelee, että vaatteet (71 prosenttia), ruoka (65 prosenttia) ja kauneudenhoitoaineet (78 prosenttia) välittävät tai sisältävät myrkyllisiä kemikaaleja. Mutta kun tulee kyse kalusteista, tietämystä on paljon vähemmän. Vain 49 prosenttia ajattelee, että kalusteiden komponenteissa saattaa olla myrkyllisiä kemikaaleja. Totta kuitenkin on, että haitallisia aineita, kuten kankaiden palonsuoja-aineita tai muovien ja kumien pehmenteitä, kuten ftalaatteja, voi olla myös kalusteissa.

"On tunnettua, että vaatteissa käytetään myrkyllisiä aineita, haitallisia aineita käytetään myös meikeissä sekä elintarvikkeissa, mutta ei niinkään tiedosteta, että niitä esiintyy myös ympäristöissä - kuten kouluissa ja työpaikoilla - joissa vietämme suuren osan ajastamme. Aivan kuten ruoka jota syömme vaikuttaa terveyteemme ja hyvinvointiimme, voivat myös kalusteista haihtuvat aineet vaikuttaa meihin," kertoo Tomas Ekström.

Naiset ja miehet ikävuosien 56 ja 80 välillä, ovat kaikkein eniten huolissaan kemikaalien vaikutuksista heidän elinympäristöönsä (93 prosenttia, kun taas nuoret 25 ja 35 ikävuoden välillä ovat asiasta vähiten huolissaan (82 prosenttia).

 

TIETOA TUTKIMUKSESTA

Tutkimus on tehty Kinnarpsin toimeksiannosta. Tarkoitus on lisätä yleisön tietoa terveydelle vaarallisista aineista ja kemikaaleista, joita on myös kalusteissa. Aihe on osa Kinnarpsin kestävyystyötä, joka käsittelee sitä miten parempi työympäristö voi edistää terveyttämme, hyvinvointiamme sekä tuottavuutta. Kysely tehtiin SnabbaSvar.se organisaation toimesta ajanjaksolla 29 kesäkuta ja 1 elokuuta 2016. 979 ruotsalaista vastasi siihen satunnaisotantana 93 erilaisen verkkopaneelin joukosta, jotta voitiin taata hyvä kyselyn leviävyys vastaajien joukossa. Vastaajien jakauma edustaa ruotsin väestöä suhteessa sukupuoleen, ikään ja alueeseen.