Be a part of – yksi porukassa

Ella Westlund seisoo Be a part of-kalusteen takana, jossa on myös paikka pyörätuolissa istuvalle henkilölle.

Kun Ella Westlund aloitti opinnäytetyönsä Beckmanin designkoulussa, hän huomasi pystyvänsä yhdistämään kaksi elämänsä intohimoa, muotoilun ja työskentelyn vammaisten ihmisten kanssa.

– Olen kasvanut pikkusiskon kanssa, jolla on Downin oireyhtymä, joten se maailma on aina ollut luonnollinen osa elämääni. Heti kun sain mahdollisuuden, aloitin taiteellisen liiketoiminnan ihmisten parissa, joilla on toiminnanvaihteluita. Rakastan sitä ja teen sitä edelleen.

Ella kertoo, miten hän pääsi pienenä sisarensa kanssa elämyskeskus Koralleniin, jossa oli erilaisia teemahuoneita, joissa sai kosketella kaikkea ja tutustua eri tekstuureihin. Kun oli aika ryhtyä tutkintoprojektiin, hän pyysi, että pääsisi sinne hakemaan inspiraatiota ja tekemään tutkimusta.

– Huomasin silloin, että monet lapsista istuvat pyörätuolissa, ja seurusteluhuoneessa, jossa tapaa muita vanhempia ja lapsia, ei ollut tilaa sille. Siellä järjestettiin myös monia tärkeitä tapaamisia sekä vanhempien ja lasten välillä että muiden perheiden kanssa, ja halusin tehdä niistä helpompia.

Be a part of, tässä kolmen istuttavana sohvana, jättää tilaa pyörätuolille kahden istuimen välissä.

Havaitusta tarpeesta syntyi Be a part of-istuinkaluste, joka jättää tilaa pyörätuolille kahden istuimen väliin. Se toimii erinomaisesti myös esimerkiksi vanhemmille, jotka haluavat keskustella vaikeista asioista, koska silloin voi istua vastakkain. Projektia arvostettiin niin paljon, että NC päätti kehittää siitä yhdessä Ellan kanssa valmiin tuotteen, joka voi auttaa luomaan osallistavia ympäristöjä.

– Halusin luoda jotain, jolla oli merkitystä jollekulle. Tuote, joka muuttaa käsityksen siitä, kenelle yleiset tilat on tarkoitettu. Paikka, jossa kaikki tuntevat itsensä osallisiksi.

Mitä mieltä sisko on huonekalusta?

– Nyt hän ei istu pyörätuolissa, mutta hän pitää sitä hauskana. Hänen kauttaan sain yhteyden koko tähän upeaan maailmaan, joten ilman siskoa ei olisi koskaan tullut huonekalua.

nc-product-beapartof-855-856-858-9285.jpg

nc-product-beapartof-855-856-858-9490.jpg

nc-product-beapartof-855-856-858-9255.jpg

Käyttäjälähtöinen muotoilu

”Halusin luoda tuotteen, joka muuttaa käsityksen siitä, kenelle yleiset tilat on tarkoitettu.”

Ella Westlund