Ergonomia alkaa sinusta ja kehostasi

Kinnarpsin ergonomiatyössä kaikki lähtee yksilöstä. Hyvä esimerkki tästä on Sarja[P], joustava istuma/seisomapöytä, joka on helppo mukauttaa sopivaksi eri ihmisille, eri ympäristöihin ja eri työtehtäviin. "Hyvä alku liikkuvammalle ja terveellisemmälle elämälle", sanoo Kinnarpsin ergonomi ja fysioterapeutti Anders Lundahl.

Nykyään useimmat tietävät, että istumme paikoillamme paljon enemmän kuin meille olisi parhaaksi. Istuma/seisomapöytä on hyvä alku liikkuvammalle ja terveellisemmälle elämälle, mutta silloin on myös muistettava todella käyttää pöytää ja vuorotella istumisen ja seisomisen välillä.

   "Yksi istuma/seisomapöydän tärkeimmistä ominaisuuksista on helppo korkeuden säätö. Se lisää todennäköisyyttä, että liikkumisesta ja asennon vaihtelusta todella tulee jokapäiväinen rutiini, ennen kuin niska, hartiat ja selkä muistuttavat, miten tärkeää se on", Anders Lundahl sanoo. 


Äänetön korkeussäätö

Sarja[P] täyttää tämän vaatimuksen. Korkeutta säädetään portaattomasti yksinkertaisesti nappia painamalla. Jalustoja on saatavana erityispitkällä säätövaralla, mikä tekee pöydästä erityisen joustavan ja mahdollistaa sen säätämisen sopivaksi kaikenpituisille ihmisille.

   Lisäksi moottorin ääntä vaimennetaan Kinnarpsin Re:fill-täytemateriaalilla, joka on sekoitus yrityksen omia tekstiilitähteitä, polyesteriä ja PET-materiaalia, mikä pienentää ympäristövaikutuksia ja tekee korkeuden säätämisestä lähes äänetöntä.

    "Ääni on tärkeä alue, kun on kyse ergonomiasta. Jokainen kokee äänen eri tavoin, riippuen siitä millainen on, minkä parissa työskentelee ja kuinka stressaantunut on, mutta tiedämme, että ääni vaikuttaa aina työympäristöön", Anders Lundahl sanoo. 

Liikkuvuutta ja joustavuutta

On myös tärkeää, että istuma/seisomapöytä on helposti mukautettavissa eri ympäristöihin ja työtehtäviin. Nykypäivän työelämä vaatii liikkuvuutta ja joustavuutta: vietämme vähemmän aikaa kiinteiden työpöytien ääressä ja työskentelemme enemmän tilapäisissä työpisteissä.

   Kun Kinnarps kehittää istuma/seisomapöytiään, pidetään siksi erittäin tärkeänä sitä, että pöytää on voitava käyttää räätälöityihin ratkaisuihin riippumatta siitä, tehdäänkö töitä yksin, yhdessä kollegan kanssa vai projektiryhmässä.

    Esimerkiksi neljästä pienemmästä Sarjan[P] pöydästä saa kätevästi luovaan työskentelyyn sopivan tason, jonka ääressä ryhmä voi käydä yhdessä läpi ideoita ja ehdotuksia, minkä jälkeen se muuntuu nopeasti henkilökohtaisiksi työpisteiksi, joissa jokainen voi työskennellä erikseen ja tehdä tiiviitä tilannepäivityksiä.

Sarjan[P] pöydät hoitavat tehtävänsä riippumatta siitä, työskennelläänkö niiden ääressä pitkään vai vain hetki, ja ne ovat ihanteellisia esimerkiksi työpisteinä, joissa keskeistä ovat ergonomia ja luovuus. On myös ihan sallittua istua osa päivästä, jos istumiseen sisältyy vaihtelua, liikettä ja toimintaa.   Yhdistä istuma/seisomapöytääsi esimerkiksi Plus[6]- ja Plus[8]-työtuolit, jotka seuraavat kehosi liikkeitä ja ovat helppoja säätää ja joissa sinulla on mahdollisuus istua mahdollisimman monella eri tavalla.

Mukauta tilanteen mukaan

Hyvällä istuma/seisomapöydällä on voitava luoda työympäristö, johon mahtuu monta ihmistä tekemään töitä yhdessä ja jossa sekä henkilökohtainen työpiste että koko työympäristö täyttävät toiminnalliset ja ergonomiset vaatimukset.

   Työpäivän aikana hoidamme monia erilaisia tehtäviä. Työskentelemme keskittyneesti, pidämme pikaisia kokouksia ja vastailemme viesteihin. Nykytekniikalla tämä onnistuu erilaisissa ympäristöissä. Siksi suurena haasteena on sellaisten ratkaisujen luominen, jotka voidaan mukauttaa erilaisiin tarpeisiin ja tilanteisiin.

   "Tässä yhteydessä Sarjalla[P] on itsestäänselvä rooli, sillä se on erittäin joustava ja tarjoaa vaihtelua sekä yksilölle että organisaatiolle. Kinnarpsilla kaikki ergonomiatyö lähtee yksittäisestä ihmisestä ja päättyy kaikkiin ihmisiin", Anders Lundahl toteaa.   

5 vinkkiä parempaan työpäivään

Nouse seisomaan terveytesi vuoksi

Istuma/seisomapöytä on hyvä alku liikkuvammalle ja terveellisemmälle elämälle. 

Pidä aktiivinen tauko

Pidä silloin tällöin aktiivinen tauko - kevyt lihaskuormitus käynnistää lukuisia positiivisia prosesseja kehossa.

Pidä pää pystyssä

Nostamalla katseen ja pitämällä pään pystymmässä saat kehosi parempaan asentoon ja niskan kuormitus vähenee. Yritä suunnata katseesi näyttöä katsoessasi viistosti alaspäin sen sijaan, että kumartuisit voimakkaasti eteenpäin. 

Istu, mutta älä paikallaan

Täydennä kalustus työtuolilla, joka seuraa kehosi liikkeitä ja jossa sinulla on mahdollisuus istua mahdollisimman monella eri tavalla.

kiinnitä huomiota asioihin, joita et näe

Kaikki kokevat äänen ja valon eri tavalla. Siksi toisten kokemusten ja tarpeiden huomioiminen ja kunnioittaminen on hyvä lähtökohta.