Ergonomia käytännössä – 5 vinkkiä parempaan työterveyteen
KATTAVA SUUNNITTELU
Varmistaaksesi, että työympäristö sopii kaikille työntekijöille, tarvitset joustavia ja liikkuvia kalusteratkaisuja, jotka voidaan helposti muuntaa kunkin henkilön tarpeisiin ja erilaisiin tehtäviin. Esimerkiksi pöytää pitäisi pystyä säätämään ylös ja alas niin, että voit välillä istua ja seisoa. Joustavien ja toimivien työtilaratkaisujen on myös oltava säädettävissä erilaisiin toimintoihin. Kuvittele luonnollinen yhteys eri osastojen ja tehtävien välillä, jotta löydät luonnollisen ergonomisen tavan toimia.
HARKITTU ÄÄNIYMPÄRISTÖ
Tehtaissa tai muilla työpaikoilla, joissa on jatkuvaa, voimakasta melua, siitä keskustellaan paljon. YouGovin Kinnarps Norjan puolesta vuonna 2016 tekemässä tutkimuksessa 47 % norjalaisista toimistotyöntekijöistä kertoi, että toimistossa on liikaa melua. Heistä 82 % ilmoitti, että liian äänekkäästi puhuvat työtoverit vaivaavat heitä joka päivä.
Ääni on monimutkainen ilmiö, jota ei ole syytä unohtaa tai sulkea pois suunnitelmista. Kuitenkin harkittu akustiikka on välttämätöntä ergonomisen ja terveellisen työpaikan luomiseksi. Vaikka toimistotiloissa melutaso ei ole haitallisia kuulolle, se saattaa vaikuttaa sydän- ja verisuonijärjestelmään, lisätä verenpainetta ja lihasjännitystä sekä ruoansulatushäiriötä. Onneksi työtilojen äänimaisemaa ei ole vaikea parantaa. Ensimmäinen ja tärkein askel on tulla asiasta tietoiseksi. Kyse on sopivasta yhdistelmästä lattianpäällysteitä, kattopaneeleita, verhoja ja kalusteita, jotka voivat absorboida ja vaimentaa ääntä.
HYVÄT VALAISTUSOLOSUHTEET
Valolla on valtava vaikutus meihin ihmisiin, ja jos haluamme työskennellä tehokkaasti ja mukavasti, valon laatu on ratkaiseva. Ottaen huomioon, että vietämme keskimäärin 90 prosenttia hereilläoloajastamme sisätiloissa, ei ole ihme, että valo ja valaistus ovat meille niin tärkeitä.
1
NOUSE YLÖS TERVEYTESI TÄHDEN
Useimmat meistä istuvat liian pitkään päivän aikana. Työssä, autossa, ruokapöydässä ja television ääressä. On arvioitu, että aikuiset istuvat noin yhdeksän tuntia päivässä 16 valveillaolotunnistaan. Ajattele, mitä se tekee sinulle ja terveydellesi. Mitä voit tehdä aktivoituaksesi lisää? Sähköpöytä on hyvä alku liikkuvammalle ja terveellisemmälle elämälle.
2.
PIDÄ AKTIIVINEN TAUKO
Muistuta itseäsi aktiivisesta tauosta aika ajoin. Lempeä lihasjännitys laukaisee paljon positiivisia prosesseja kehossa. Tauko ei ole sama asia kuin passiivinen lepo. Päinvastoin. Kun liikut, lihasjännitys käynnistää useita positiivisia prosesseja. Tee näin joka tunti, äläkä passivoidu vaan aktivoidu.
3.
PIDÄ PÄÄSI PYSTYSSÄ
On todellinen haaste, että vietämme niin paljon aikaa tietokoneen näytön edessä. Näyttö itsessään ei ole ongelma, mutta meillä on taipumus kumartua alaspäin näytön suuntaan. Tämä johtaa niin sanottuun tietokoneniskaan, joka aiheuttaa kipua kaulan ja olkapään alueelle ja lisää väsymystä ja jännitystä. On tärkeää välillä nostaa katse ja pitää pää pystyssä. Hyvä vinkki on sijoittaa eteen erillinen näyttö, jolloin täytyy nostaa pää pystyyn sitä katsoessa. Nostamalla katseesi ja pitämällä päätä hieman enemmän pystyssä saavutat paremman ryhdin ja lievität painetta kaulan alueella. Jos käytät kannettavaa tietokonetta, yritä kallistaa katsettasi alaspäin, kun katsot näyttöä niin, ettei pääsi roiku niskan varassa liiaksi eteenpäin.
4.
ISTU IHMEESSÄ, MUTTA ÄLÄ PAIKOILLASI
Täydennä sähköpöytää työtuolilla, joka seuraa kehosi liikkeitä. Näin voit istua mahdollisimman monella eri tavalla (esimerkkinä Capella-tuoli, joka edistää aktiivista istumista).
5.
AJATTELE NÄKYMÄTÖNTÄ
Me kaikki tunnemme äänen ja valon eri tavalla, joten muiden ihmisten käsitysten ja odotusten huomioiminen ja kunnioittaminen on hyvä lähtökohta. Ääni ja valo ovat subjektiivisia asioita, mutta paljon riippuu myös työpisteen suunnitteluratkaisuista, kuten äänten vaimennuksesta, säädettävästä valaistuksesta ja puhelinhuoneista.
Meille Kinnarpsilla ergonomia tarkoittaa ensisijaisesti
hyvää oloa henkisesti,
fyysisesti ja emotionaalisesti.
Tavoitteena ei ole täyttää toimistotilaa kalusteilla, vaan rentoudella. Siksi uskomme, että suunnitelma on parasta perustaa edellytysten luomiseen kunkin työntekijän työterveyden parantamiseksi. Loppujen lopuksi työpaikoilla on yhtä paljon tarpeita kuin on työntekijöitä.
Meillä ergonomia on aina mielessämme, kun kehitämme uusia tuotteita ja työtilaratkaisuja. Fyysiset, kognitiiviset, sosiaaliset, organisatoriset, ympäristöön liittyvät ja muut asiaan vaikuttavat tekijät otetaan huomioon. Olemme kaikki erilaisia, ja kaikkien on löydettävä omat ratkaisunsa hyvinvointiin.
Olemme julkaisseet kokonaisen kirjan, jossa autamme sinua luomaan parhaan ergonomisen työpaikan sinulle ja työtovereillesi. "ERGONOMIA – ideoita ja vinkkejä" on täynnä kiinnostavaa ja arvokasta tietoa ja vinkkejä liikuntaa varten faktoja ja lukuja unohtamatta.