Näin suunnittelet tilat eri-ikäisille introverteille ja ekstroverteille

Kuinka saada usean sukupolven erityyppiset ihmiset viihtymään samassa toimistossa? Poimi vinkit talteen!

 

“Niin hyvä toimisto, ettei etätöihin halua jäädä!”.

Tällaisella alustuksella moni Kinnarpsin asiakas ohjeistaa suunnittelijaansa toimitilamuutoksen alkuun.

Työntekijöillä on erilaisia tarpeita ja toiveita toimitilalle. Ekstrovertti kaipaa tilaa kommunikoida muiden kanssa, introvertti rauhaa pohdiskella. Vanhimmilla työntekijöillä ura saman työnantajan palveluksessa on ehkä jatkunut vuosikymmeniä, kenties koko työuran. Samaan aikaan alle 30-vuotiaalla on kokemusta jo useista työpaikoista ja työnantajista. Asenne työhön on muuttunut: nuoremmat eivät kuvittelekaan pysyvänsä työpaikassa, jonka ilmapiiri ei kolahda ja jossa ei viihdy.

Työelämän murros ja työn tekemisen tapojen muutos muokkaavat toimitilaa. Kun vuonna 2000 työtä teki itsekseen 70 prosenttia työntekijöistä, vuonna 2015 luku oli pienentynyt jo 50 prosenttiin. Tulevaisuudessa jopa 70 prosenttia työstä tehdään projektiluontoisesti ja vaihtuvissa ryhmissä. Se asettaa toimistolle ja sen erilaisille työntekijöille haasteita.

juttu 10 erinäköiset.jpg

1. Erilaisuus huomioon

Miten saada jopa neljän eri sukupolven työntekijät, introvertit ja ekstrovertit viihtymään samoissa tiloissa? Huolehtimalla siitä, että erilaisille tehtäville on joustavasti muovailtavia tiloja. Varmistamalla spontaaneja, epävirallisia ja virallisia kohtaamispaikkoja. Ottamalla myös vähiten itsestään meteliä pitävien mielipiteet suunnittelussa huomioon. Hyvin suunniteltu monitilatoimisto on tätä parhaimmillaan.

2. Riittävästi luxeja!

Nuoren näkökyky on niin hyvä, että hän näkee vaikeuksitta, kun valaisimissa on luxeja 150. Lisäluxeja tarvitaan karkeasti arvioiden 100 jokaista kymmentä ikävuotta kohden: 50-vuotias tarvitsee luxeja jo 500 jotta työnteko olisi miellyttävää.

Jotta toimisto olisi eri ikäisten ihmisten mielestä viihtyisä, tarvitaan yleisvalon lisäksi riittävästi säädeltävää lisä- ja kohdevalaistusta. Valot eivät saa myöskään heijastaa, väristä tai pistää silmään. Epäsuora valo on silmälle miellyttävää.

Parhaimmillaan toimistovalaistuksen värilämpötilaa voi säätää päivärytmin mukaan. Aamulla kylmempi valo herättää, lähempänä kotiinmenoaikaa lämpimämmät sävyt kääntävät mielen jo pikku hiljaa iltaa ja yötä kohden.

3. Ääniympäristö, jossa introvertti ja ekstrovertti viihtyvät

Ihmiset ovat erilaisia. Yksi on aikaansaava, kun ympärillä on kevyt puheensorina. Toinen vetäytyy aina mahdollisimman kauas toisista saadakseen olla rauhassa. Edellisen yön unikin vaikuttaa. Huonosti nukkuneena ekstroverteinkään ei ehkä kestä ääniä.

Hyvin suunnitellussa monitilatoimistossa jokaisella on vapaus valita juuri siihen hetkeen sopiva työtila. Kannattaa silti olla tarkkana, ettei toimiston introvertti vetäydy aina hiljaiseen tilaan, muiden näkymättömiin. Silloin hän saattaa jäädä syrjään toimiston yhteisöllisestä menosta.

4. Kannusta yhteisöllisyyteen

Tarvitsemme kontakteja toisten ihmisten kanssa voidaksemme hyvin – miellämme itsemme ekstroverteiksi tai introverteiksi. Kaupungistuminen kiihtyy, yksinasuvien määrä lisääntyy huimaa tahtia ja kohtaamiset ovat siirtyneet someen. Ihminen on silti edelleen laumaeläin.

Työympäristöt ovat tulevaisuudessa yhä merkittävämpiä sosiaalisia kohtaamispaikkoja, joissa voimme olla osa yhteisöä ja tavata ihmisiä ihan oikeasti kasvokkain. Työympäristöllä, yhteisöllisyydellä ja viihtyvyydellä on väliä, jotta voimme kukoistaa.

5. Mahdollista liikkuminen työpäivän aikana

Mitä pidemmiksi työurien halutaan venyvän, sitä tärkeämpää on ohjata myös työympäristön suunnittelun avulla ihmisiä liikkumaan ja vähentämään istumista. Vaihtoehtoja on runsaasti sähköisesti toimivista työpöydistä eri tyyppisiin tuoleihin, seisontatukiin ja -alustoihin, kävelymattoihin ja vaikka kuntopyörää muistuttavaan toimistopyörään.

Ihminen on kuitenkin laiska, joten tuoli- tai apuvälineparkki kannattaa sijoittaa toimistossa keskeiselle paikalle. Näin välineet otetaan myös herkemmin käyttöön.

Kiinnostuitko, miten Kinnarpsilla eri ikäiset ja tyyppiset ihmiset huomioidaan toimitilan suunnittelussa? Ota yhteyttä, niin kerromme lisää työkaluistamme ja työpajoistamme, joilla työympäristömuutoksissa pääsee alkuun.

Vinkit monen sukupolven toimistosta antoivat Kinnarpsin työympäristön asiantuntijat Simon Bergholm ja Liselott Bergholm-Slotte.

juttu 10 pyöräiljä ja kävelijä.jpgSähköisesti säädettävä työpöytä sopii hyvin yhteen kävelymaton ja toimistopyörän kanssa.

Opi lisää työelämän monimuotoisuudesta ja tulevaisuudesta

Lataa Trendiraporttimme