Joustava kouluympäristö erilaisiin oppimistilanteisiin
Joustavat kalusteet kestävät pitempään
Tänään luotujen oppimisympäristöjen on kestettävä vuosikymmeniä. Siksi on erityisen tärkeäämiettiä, miten ympäristöt valmistellaan niin, että ne ovat käytettävissä ja toimivia – sekä nykytilanteen että tulevaisuuden tarpeissa. Monipuolinen sisustus, jota on helppo siirtää ja mukauttaa tukemaan parhaiten erilaisia oppimistilanteita ja eri oppilaiden tarpeita, tarjoaa ratkaisun, joka kestää aikaa. Joustavuuden käsitteen selvittäminen alkaa kolmesta tasosta. Muista, että joustavuustyypistä riippumatta on myös tärkeää sisustaa tilat jollakin pysyvällä ja tutulla sisustusratkaisulla, joka luo turvallisuutta
Kalusteet, jotka luovat muunneltavan oppimisympäristön
Pinottavat tuolit ja jakkarat, taittopöydät, säilytysratkaisut, pöydät ja tilanjakajat lukittavilla tai jarrupyörillä, ovat esimerkkejä kalusteista, joiden avulla tilaa voi muuttaa nopeasti.Luokkahuoneen suunnittelun on sallittava saumaton vuorottelu luennon, ryhmätyön, yksintyöskentelyn, pareittain työskentelyn ja keskustelun välillä – siksi joustava sisustus on tässä erityisen tärkeää. Joustavuus voi kuitenkin tarkoittaa monia asioita, ja mitä määritellään joustavaksi, voi vaihdella eri kouluissa. Siksi on erittäin tärkeää, että suunnitelmissa sovitaan siitä, mitä oikeasti tarvitaan.
Kolme joustavuuden tasoa
Joustavuus voi tarkoittaa monia asioita ja eri organisaatoissa se voidaan määritellä eri tavalla. Siitä syystä on tärkeää yhdenmukaistaa odotukset suunnitteluvaiheen aikana, jotta voidaan varmistaa oikeat ratkaisut toteutusvaiheessa. Käytännöllinen tapa määritellä joustavuus, on ajatella sitä kolmessa eri tasossa:
Päivittäinen joustavuus
Mahdollisuus helposti siirtää ja järjestää pöytiä ja tuoleja uudelleen sen mukaan, millaista oppimistilannetta ympäristön on tarkoitus tukea. Mahdollisuus siirtää kirjoitustaulua toiseen paikkaan, nostaa ja laskea pöytiä ja tuoleja tai pinota jakkaroita, joita ei juuri nyt käytetä.
Lyhyen aikavälin joustavuus
Edellytykset tarpeen vaatiessa yhdistellä eri tilojen kalustusta ilman, että siitä aiheutuu sekava vaikutelma, esimerkiksi, kun halutaan luoda tilapäinen oppimisympäristö tietylle projektille tai vuosikurssille.
Pitkän aikavälin joustavuus
Se, mikä ei ehkä näy päivittäisessä toiminnassa, mutta joka pitkällä aikavälillä mahdollistaa sisustuksen helpon muuttamisen, päivittämisen, skaalaamisen ylös tai alas tarpeen mukaan. Kyseessä voi olla investointi sisustukseen, jossa voi vaihtaa osia, verhoilla huonekaluja uudelleen tai muutoin muuttaa tai laajentaa sisustusratkaisuja.

Pitkään kestävä luokkahuone sopii erilaisiin oppimistilanteisiin
Kestävä ja helposti päivitettävä luokkahuone voidaan suunnitella valitsemalla joustava sisustus. Kuvissa sama 60 neliön luokkahuone on sisustettu neljällä eri tavalla samoilla kalusteilla tukemaan erilaisia oppimistilanteita.
RYHMÄTYÖ
KESKUSTELU
LUENTO
YKSINTYÖSKENTELY/
PARITYÖSKENTELY

Lue koko julkaisu
Lehdessämme jaamme tietoa ja näkemyksiä siitä, miten oppimisympäristöt vaikuttavat oppilaiden ja henkilöstön arkeen. Saat kokea, miten voimme yhdessä luoda kestäviä oppimisympäristöjä, jotka tarjoavat turvallisuutta, keskittymisrauhaa ja iloa sekä edistävät oppimista.