Jutustelun tärkeys työpaikalla

Työpaikka on aina ollut ihmisille tärkeä kohtaamispaikka. Ja kun nykyisin saamme itse päättää missä ja miten työskentelemme, on toimistosta sosiaalisena kohtaamispaikkana tullut entistä tärkeämpi. Sisusta oikein, niin voit olla varma, että saat vahvemman tavaramerkin ja myönteisen yrityskulttuurin.

”Culture eats strategy for breakfast” on liikkeenjohdon konsultti Peter Druckerin klassinen lausahdus. Hän viittaa tällä siihen, että liiketoiminnan strategiat voivat olla miten hiottuja tahansa, mutta ellei yrityskulttuuri ole vahva ja työntekijät sitoutuneita toimintaan, menestyminen on vaikeaa. Työpaikka sosiaalisena kohtaamispaikkana on yksi tärkeimmistä rakennuspalikoista hyvän yrityskulttuurin luomisessa. Nykyisin kun meillä on vapaus valita, työskentelemmekö toimistossa, kotona, hotellin aulassa vai kahvilassa, toimiston on entistä tärkeämpää voida kilpailla kaikkien muiden vaihtoehtojen kanssa. Oikein sisustetusta toimistosta muodostuu paikka, johon työntekijät haluavat tulla. Tämä on tehokas tapa rakentaa yrityskulttuuria ja tehdä yhteistyötä sellaisten luovien ratkaisujen aikaansaamiseksi, jotka saavat organisaation ja yrityksen kehittymään ja kasvamaan.

”Culture eats strategy for breakfast”

Peter Drucker

Työympäristö ihmistä varten

Totuus on yksinkertaisesti se, että useimmat meistä menevät työpaikalle voidakseen olla osa yhteisöä, ja vain harvat ”pelkästään” ollakseen tuottavia. Ja luonnollisestihan me tulemme työpaikalle mielellämme: Leesmanin luvut, joihin lukeutuu 70 000 vastaajaa, osoittavat, että ainoastaan 17 % työskentelee kotoa käsin. Meistä tulee osa yhteisöä, työryhmää ja vuorovaikutusta juurikin työpaikalla. ”Inhimillisessä toimistossa” on siksi otettava huomioon syvä tarpeemme kohdata muita ihmisiä. Kun toimisto toimii pidettynä sosiaalisena keskuksena, myös työntekijät voivat paremmin.

”Aivan kuin kotona”

Nykyaikaiset toimistot muistuttavat monella tapaa kotejamme. Voimme valita mitä teemme ja missä sen teemme. Voimme suorittaa myös monia erilaisia tehtäviä yhdessä ja samassa työympäristössä melko samalla tavalla kuin kotimme olohuoneessa. Sitä mukaa kun työ- ja perhe-elämän väliset raja-aidat sumentuvat ja työpaikasta muodostuu paikka, jonne työntekijät aktiivisesti haluavat tulla, on tärkeää, että toimistoympäristöä ei koeta kliiniseksi vaan pikemminkin ”kodinomaiseksi”. Kodinomaisuuden ei tietenkään tarvitse tarkoittaa sitä, että toimisto näyttää olohuoneelta, vaan siellä on oltava ympäristöjä, jotka kutsuvat erilaisten aktiviteettien pariin, aivan kuin kotona. Yksilölliseen ja keskittyneeseen työskentelyyn tarkoitetut tilat eivät siis riitä. Koska työskentelemme entistä enemmän yhdessä ja vähemmän yksittäisten tehtävien parissa, keskustelua ja suhteiden luomista edistävät tilat ovat tärkeitä. Tämän vuoksi toimistossa on oltava paikkoja, jotka kutsuvat spontaaneihin keskusteluihin ja tiiviiseen yhteistyöhön. Ne voidaan sisustaa monin tavoin – rentoon keskusteluun tarkoitetusta sohvaryhmästä työpainotteisempiin projektiympäristöihin. 
 

Sisusta yhteisiä hetkiä varten

Useiden vaihtelevien ja ilmeeltään kodikkaiden sosiaalisten tilojen tarjoaminen auttaa vahvistamaan yhteisöllisyyttä ja yrityskulttuuria. Kollegoiden kanssa seurustelu ilman suorituspaineita synnyttää usein parhaat ideat. Työntekijöiden olisi hyvä vastata myöntävästi kysymykseen ”Haluaisitko tällaisen kalusteen kotiisi?” Jos toimisto koetaan yhtä viihtyisäksi kuin työskentely kotona, työntekijät saapuvat jatkossakin työpaikalle. Samalla työympäristö edistää luovuutta ja tuottavuutta. 

6 inspiroivaa sosiaalista tilaa toimistoon

Monipuolinen kokouspaikka

Aulasta voi tehdä toimiston yleisen kokoontumispaikan, eikä sen tarvitse erota juurikaan hotellien auloista. Siellä on mahdollista tavata kollegoita, jutella töistä tai jutustella rennosti. Aula on täydellinen paikka sähköpostien tarkistamiselle tai kahvikupilliselle ja mielen tyhjentämiselle. Oikealla sisustamisella aulasta muodostuu myös hyvä paikka esityksille ja tapahtumille. Sisusta kauniita nojatuoleja ja sohvia sisältävillä istuinryhmillä sekä sohva- ja laskupöydillä. Voit täydentää sisustusta myös hieman korkeammilla baari- ja kahvipöydillä ja niihin kuuluvilla jakkaroilla, joiden ansiosta ympäristöstä tulee joustavampi ja kokouksista aktiivisempia.

"Touch-down"-paikka

”Touch-down”-paikka on sisustettu niin, että voit viipyä sen äärellä hetken aikaa – joko yksin tai yhdessä muiden kanssa – lukeaksesi asiakirjan tai tarkistaaksesi sähköpostit. Tämä paikka sopii täydellisesti myös tilapäiseksi työpisteeksi kokousten välillä. Siellä on lisäksi tilaa myös lyhyille keskusteluille pienryhmissä. Touch-down-paikka voidaan kalustaa esimerkiksi korkeaselkäisillä nojatuoleilla. Sopivan korkuiset sohvapöydät toimivat laskupintoina kirjoittamista ja kannettavalla tietokoneella työskentelyä varten.

 

Hyvässä seurassa

Lounas- tai päivällistauot ovat tervetulleita mahdollisuuksia seurustella kollegoiden ja asiakkaiden kanssa rennosti. Ne antavat tietysti myös mahdollisuuden olla hetken rauhassa. Ruokasali on sisustettava niin, että se täyttää molemmat tarpeet reilunkokoisten ruokapöytien ja joustavien kahvipöytien muodossa. Salia tulee voida käyttää myös nopeisiin yksilöllisiin työtehtäviin sekä suurempiin kokouksiin ja esityksiin, ja lisäksi sen on hyvä sijaita aulan yhteydessä.

Ex tempore -kohtaamisia

Kahvinurkkaus on usein toimiston suosituin ja rennoin kohtaamispaikka. Kollegoita tavataan kahviautomaatilla useita kertoja päivässä, ja juuri siellä myös jutustelu usein alkaa. Yksinkertaisesti vaikkapa seisomakorkuisella kahvipöydällä ja korkeilla jakkaroilla varustettu taukonurkkaus tarjoaa tilaa nopeille tilannepäivityksille tai syventyneelle keskustelulle.  

Seurustelua työpaikalla

Baari on täydellinen paikka huolettomaan seurusteluun. Siellä voi napata nopean espresson, tavata kollegoita työpäivän jälkeen tai sinne voi kutsua asiakkaita. Tätä arvostettua kohtaamispaikkaa voi käyttää monilla eri tavoilla. Sisusta seisomakorkuisilla kahvipöydillä ja niihin sopivilla baarijakkaroilla.

Hauskaa kollegoiden kanssa

Toisinaan ajatukset juoksevat paremmin, kun tekee jotain muuta ja aivot saavat levätä hetken. Yhdistetty peli- ja aktiviteettihuone, jossa voi pelata pingistä, biljardia, jääkiekkopeliä tai videopelejä, mahdollistaa avoimen vuorovaikutuksen, josta voi poikia luovia ideoita. Tila voidaan sisustaa erilaisilla pehmeillä, kovilla, korkeilla ja matalilla istuimilla sekä erikorkuisilla sohva- ja kahvipöydillä, joiden ääressä on helppo palata töiden pariin heti kun keskustelua syntyy.

Haluaisitko sinäkin luoda toimistoon sosiaalisia tiloja?

Ota meihin yhteyttä

Related Products

Gino

Gino

267 Värit & Materiaalit | 11 Varianttia

Fields

Fields

297 Värit & Materiaalit | 23 Varianttia

Deli lounge nojatuoli

Deli lounge nojatuoli

Kalmia

Kalmia

43 Värit & Materiaalit | 21 Varianttia

Scandinavia

Scandinavia

Kinnarps

263 Värit & Materiaalit | 4 Varianttia

Fields

Fields

Kinnarps

297 Värit & Materiaalit | 23 Varianttia

Boullée

Boullée

Materia
Embrace

Embrace

Kinnarps

335 Värit & Materiaalit | 24 Varianttia