Keho on tärkein välineemme

Ergonomia on parhaimmillaan silloin, kun voimme mukauttaa työympäristömme siten, että saavutamme parhaan mahdollisen tuloksen itsemme ja tehtävän kannalta. Sen saavuttamiseksi meidän on ymmärrettävä jotain uskomattomasta kehostamme.Lena Lehmann, ergonomian asiantuntija ja fysioterapeutti kertoo meille mitä.

Selkärangan anatominen rakenne on muodoltaan S-kirjaimen muotoinen. Meidän pitäisi pyrkiä istuessamme säilyttämään se samassa muodossa. Se onnistuu ergonomisesti muotoiltujen tuolien ja säädettävien pöytien avulla kun vaihtelemme asentoamme välilä seisten ja välillä istuen.

LIIKE

Me ihmiset olemme kaikista näkökulmista katsottuna luotuja liikkumaan ja toimintomme — hermostosta ruoansulatukseen — edellyttävät liikkumista. Siksi tarvitaan tehokkaita ergonomisia ympäristöjä, joissa on hyvät edellytykset fyysiselle aktiivisuudelle.

PALAUTUMINEN

Samalla tavoin kuin tarvitsemme liikettä ja aktiviteettejä, tarvitsemme tasaantumista ja palautumista. Ei riitä että pitää vapaata muutaman viikon vuodessa — myös aktiivista lepoa tarvitaan. Ponnisteluista syntyy jännitteitä ja päinvastoin.

ecuperation is as important as activity. It is not enough to take a few weeks off per year – we need to regularly consider active rest from tension comes relaxation, and vice versa. A good working environment creates the necessary conditions for recuperation during work shifts.

SELKÄ

Selkämme on yksi kehon heikoista lenkeistä, ja sitä on käsiteltävä kunnioituksella. Selkärangan anatominen rakenne on muodoltaan S-kirjaimen muotoinen. Meidän pitäisi pyrkiä istuessamme säilyttämään se samassa muodossa. Tärkeää on ajatella että istuva asento, hyvistä tuoleista huolimatta, on selälle epäluonnollinen, mikä on yksi lisäsyy miksi työasentoa pitää vaihdella istumisen ja seisomisen välillä.

NISKA JA HARTIAT

Hyvä ergonomia niskalle ja hartioille tarkoittaa sellaisten työympäristöjen luomista joissa voimme tehdä työtä niska ja hartiat rentoina, pitää säännöllisiä taukoja ja vaihdella työasentoamme, jotta verenkiertomme vilkastuu. Tärkeää on myös tarjota hyvät sisätilat ja ympäristöt joissa on riittävä valaistus. Kalusteiden muotoilu ja yksilöllinen muokattavuus on paras mahdollinen panostus hyvään työympäristöön.

KÄDET JA KÄSIVARRET

Toimistotyö ei yleisesti ottaen ole raskasta, mutta siihen liittyy toistoa ja samojen lihasryhmien jatkuvaa kuormitusta. Kädet ja käsivarret kuormittuvat työpäivän aikana. Tätä voidaan ehkäistä hyvien kalusteiden ja työvälineiden avulla, vaihdellen työsasentoa päivän aikana silloin tällöin.