Kierrätys = kestävyys?

Milloin kaluste täyttää kiertävyyden kriteerit? Kinnarpsin Sustainability Manager Johanna Ljunggren kertoo, miten kiertotaloutta voidaan käyttää kestävämpää tulevaisuutta varten.

Kierrätys on tärkeä työkalu resurssitehokkaaseen toimintaan, mutta tämä käsite rinnastetaan liian usein automaattisesti kestävyyteen. Jotta tuote olisi aidosti kestävä, se on suunniteltava alusta alkaen pitkäaikaiseen käyttöön. Esimerkiksi vaatteen ostaminen, käyttäminen kerran ja sen jälkeen lahjoittaminen, tai autolla ajaminen pitkiä matkoja kierrätysasemalle voi olla kiertotaloutta, mutta ei välttämättä ole kestävää. Kinnarpsin Sustainability Manager Johanna Ljunggren kertoo, miten kiertotaloutta voidaan käyttää kestävämpää tulevaisuutta varten, jos sitä käytetään oikein.

Olenko tehnyt kestävän valinnan, jos valitsin kierrätetyn sisustuksen?

Milloin kaluste täyttää kiertävyyden kriteerit? Riittääkö että sillä on ollut useita omistajia tai käyttäjiä? Onko kestävintä, että kalusteella on useita omistajia kymmenen vuoden aikana, vai olisiko parempi, että sama omistaja huoltaisi ja käyttäisi sitä 15 vuotta? On tärkeää välttää ansa, jossa oletat tekeväsi kestävän valinnan vain valitsemalla kierrätetyn sisustusratkaisun. Näemme, että eri sopimuksissa ja hankinnoissa määritellään säännöllisesti, että osan sisustuksesta tulee koostua uudelleen käytetyistä tuotteista. Tarkoitus on hyvä, mutta valitettavasti se ei riitä varmistamaan ratkaisun kestävyyttä. Jotta voit tehdä aidosti kestävän valinnan, sinun on tarkasteltava useita parametreja. Ensinnäkin on tärkeää varmistaa, että uudelleenkäytettävän sisustuksen laatu ja materiaali soveltuvat käytettäväksi tietyssä tilassa. Mistä kaluste on peräisin? Millaista materiaalia se sisältää? Onko se kunnostettu ja millä tavalla? On myös mietittävä, kuinka kauan kalusteet voivat olla käytössä. Voiko niitä esimerkiksi päivittää, uudistaa tai kunnostaa edelleen tarpeen ilmetessä?

”Mitä pidempi kalusteen käyttöikä on, sitä pienempi on sen ympäristövaikutus käytön näkökulmasta. Siksi keskitymme luomaan kalusteita, joilla on edellytykset pitkään käyttöikään.”

Johanna Ljunggren, Sustainability Manager, Kinnarps

Lisäksi on kysyttävä, missä huonekalut on valmistettu ja miten ne on kuljetettu. Pakataanko ne kertakäyttöiseen materiaaliin ja mitä polttoainetta kuljetukseen käytetään? Lisäksi on selvitettävä, tarjoaako kalusteet valmistanut tai kunnostanut toimija työntekijöilleen kunnolliset työolosuhteet eli ottaako huomioon sosiaali-sen kestävyyden. Sisustuksen yhtenäisyyden ja harmonian varmistamiseksi on myös tärkeää suunnitella huolellisesti, miten vanhan ja uuden sisustuksen tulisi toimia yhdessä, ja välttää ”retkituoliratkaisuja”, jotka eivät edistä terveellistä ja miellyttävää työympäristöä. Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä on asetettava kestävyysvaatimuksia myös uudelle sisustukselle. Tämä jää liian usein huomiotta! Vaadi, että uusi sisustus on valmistettu kestävällä tavalla myrkyttömistä materiaaleista, että se on suunniteltu kestämään pitkään ja valmis päivitettäväksi, uudistettavaksi tai kunnostettavaksi, kun se aika tulee.

Toisin sanoen kestävyyden ja uudelleenkäytetyn sisustuksen rinnastaminen on oikotien käyttämistä. Mutta jos tiedät, mitä kysymyksiä kannattaa esittää ja miten määrittelyt tehdään, uudelleenkäytetty sisustus voi olla yksi tapa valita kestävä kiertävyys.

Kinnarpsin kuormaautot pakataan kuin palapeli, ja kalusteet kääritään uudelleenkäytettäviin huopiin. Tämä säästää 270 kiloa pakkauksia kuormaa kohden.

Se, joka elää pisimpään, voittaa! Mitä elinkaarikustannukset tarkoittaa?

Yksittäisen hinnan vertailu ostohetkellä voi johtaa lyhytnäköiseen sisustusvalintaan. Jotta saisit sijoituksellesi parhaan ja kestävimmän tuoton, sinun on tarkasteltava sisustuksesi elinkaarikustannuksia. Kuinka kauan kalusteet kestävät omassa tai jonkun muun toiminnassa? Kuinka helppoa varaosien hankkiminen ja kalusteiden uusiminen on tarvittaessa? Ja miten kalusteet toimivat ja tukevat niitä käyttäviä ihmisiä organisaatiossamme? Kaikki tämä on tutkittava, jotta tiedät, valitsetko edullisimman ja kestävimmän tuotteen. Kuvittele, että tuoli X maksaa 80 euroa ja tuoli Y 100 euroa. Tuoli X rikkoutuu kolmen vuoden kuluttua eikä sitä voi korjata tai se aiheuttaa käyttäjälle vaivoja huonon ergonomian vuoksi, mikä pakottaa hänet sairauslomalle. Tuoli Y puolestaan tarjoaa hyvän ergonomian ja kestää kymmenen vuotta, ja varaosia on saatavilla, jotta tuoli voidaan päivittää jolloin se kestää vielä kymmenen vuotta ja niin edelleen. Kumpi tuoli on edullisempi?

Lineaarisesta taloudesta kiertotalouteen siirtyminen on EU:ssa asetettu tavoite, miten Kinnarps toimii ja edistää sitä?

Kinnarpsin lähestymistapa kestävään kiertotalouteen alkaa pitkästä käyttöiästä.

”Mitä pidempi kalusteen käyttöikä on, sitä pienempi on sen ympäristövaikutus käytön näkökulmasta. Siksi keskitymme luomaan kalusteita, joilla on edellytykset pitkään käyttöikään. Laatu on pitkän iän kannalta ratkaisevaa, joten siinä mielessä laatu myös liittyy kestävään kehitykseen”, selittää Johanna Ljunggren.

Suunnittelemme kalusteemme myös niin, että ne voidaan tarvittaessa kunnostaa ja päivittää käyttöiän pidentämiseksi entisestään. Tarjoamme myös valikoiman palveluita, jotka auttavat asiakkaitamme pidentämään sisustuksensa käyttöikää esimerkiksi inventoinnin, huonekalujen puhdistuksen ja päivityksen avulla. Tarjoamme verkkokaupassamme myös kierrätettyjä kalusteita, joiden laatu on varmistettu. Helpotamme asiakkaitamme tekemään kestäviä valintoja kokoamalla kaikki kestävyyden ja kiertävyyden palvelumme yhteen konseptiin, jota kutsumme nimellä Sustainable Circularity by Kinnarps.

Kinnarpsin kiertotalouspalvelut on koottu kestävän kiertävyyden konseptiin. Jokainen ympyrä symboloi avainta kestävän sisustuksen valintaan.

Tutustu kestävään kiertokulkuun

Kestävän sisustuksen on myös oltava joustavaa ja sen on mukauduttava organisaation todellisiin tarpeisiin. Se luo parhaat edellytykset pitkäaikaiselle käytölle. Next Office®-, Next Education®- ja Next Care® -analyysiemme avulla voimme auttaa asiakkaitamme kartoittamaan tarpeitaan ja luomaan ratkaisun niiden pohjalta.

Toteutamme kierrätystä myös omassa tuotanto- ja logistiikkaketjussamme. Kierrätämme esimerkiksi kalusteiden toimituksessa käyttämämme pakkausmateriaalit. Käytämme huopia ja kartonkeja, jotka otamme takaisin toimituksen jälkeen ja käytämme yhä uudelleen. Keräämme tuotannon jätemateriaalia ja valmistamme uusia tuotteita kangasjätteestä. Lämmitämme tehtaita puunkäsittelystä syntyvällä jätteellä. Tehtaamme sijaitsevat Ruotsissa lähellä pääkonttoriamme, joten voimme hallita koko toimitusketjua. Meillä on omat kuormaautomme, jotka kulkevat pääasiassa fossiilivapaalla polttoaineella. Lastaamme ne palapelin tapaan käyttäen huopia ja kartonkeja, joten vältymme kuljettamasta ilmaa. Kun toiset tarvitsevat kolme kuormaautoa, me selviämme kahdella. Säästämme menetelmällämme 270 kiloa pakkausmateriaalia kuormaa kohden.

9 vinkkiä kestäviin valintoihin koko matkan ajan

1. Kartoita ja analysoi tarpeet organisaatiollesi sopivaa pitkäaikaista ratkaisua ajatellen.

2. Valitse korkealaatuiset kalusteet, jotka on suunniteltu uudistettaviksi.

3. Etsi ympäristömerkintöjä ja sertifiointeja, kuten FSC®, Möbelfakta ja OEKO-TEX.

4. Varmista laatu ja turvallisuus – esimerkiksi Eurooppalaisten standardien avulla.

5. Valitse tarkoituksenmukaiset materiaalit ja värit, jotka on mukautettu työympäristöösi.

6. Kysy, miten ja missä kalusteet valmistetaan.

7. Katso, miten kalusteet kuljetetaan ja miten sisustus toteutetaan.

8. Valitse arviointiparametrit erittäin huolellisesti.

9. Aseta laadullisia kestävyysvaatimuksia sekä uusille että käytetyille huonekaluille.