Kinnarpsin sinisten autojen konsepti – panoksemme kestäviin työympäristöihin

Tapa, jolla uudet kalusteesi kuljetetaan, määrittää uuden sisustusratkaisusi kestävyyden ympäristön kannalta. Kinnarpsilla on oma logistiikkajärjestelmä, jolla valvomme ketjun kaikkia osia. Siksi voimme vähentää kuljetuksen vaikutusta ympäristöön – hiilidioksidipäästöistä aina pakkausten käyttöön.

”Koko konsepti on mahdollinen siksi, että Kinnarpsin perustajat tekivät työtä tämän vision eteen heti alusta. Näin suuren koneiston rakentaminen alusta asti tänä päivänä olisi aivan liian suuri haaste työn ja talouden puolesta.”

Ingemar johansson, Kinnarps

Jarl ja Evy Andersson perustivat Kinnarpsin vuonna 1942. He investoivat jo 1950-luvulla ensimmäiseen kalusterekkaansa, sillä he olivat tajunneet, mitä etuja on siinä, että tuotteet voidaan toimittaa itse. He pystyivät omilla kuljetuksilla vaikuttamaan toimitusaikaan, reitteihin, talouteen ja etenkin asiakkaille annettuun palveluun. Siihen, että asiakkaan kaikki uudet toimisto- tai koulukalusteet toimitetaan oikeaan paikkaan ja oikealla tavalla. Tämä loi perustan Kinnarpsin omalle sinisten kuorma-autojen kuljettamolle, jota tänään kutsutaan rakkaudella "sinisten autojen konseptiksi". Sinisten autojen konsepti on sen ainutlaatuisen, kestävän ja ympäristöystävällisen logistiikkajärjestelmän ydin, jonka Kinnarps omistaa ja jossa se valvoo ketjun jokaista vaihetta.

”Konseptia hioi 1990-luvulla lisää Evyn ja Jarlin poika Assar Jarlsson, joka kehitti älykkäitä konsepteja tuotteittemme lastaamiselle ja pakkaamiselle. Koko logistiikkaketju ja kaikki kuorma-autot on optimoitu kalusteillemme, minkä ansiosta järjestelmä on erittäin tehokas”, kertoo Ingemar Johansson, joka johtaa Kinnarpsin logistiikkaa.

Ratkaisu on ainutlaatuinen, kun on kyse julkisten tilojen kalusteista. Kinnarpsin logistiikkatiimi käsittää tänään satakunta työntekijää, joista n. 15 toimii strategian ja suunnittelun parissa ja muut ovat toimitusasentajia.

Tehokas pakkaaminen luo ympäristöetuja

Sinisten autojen konseptin käyttövoima on terve järki. Kestävyys, taloudellisuus ja asiakkaiden edut kulkevat käsi kädessä, ja ne luovat etuja sekä Kinnarpsin että asiakkaiden kestävyystyölle.

Logistiikkaketju on täysin asiakkaiden tilausten ohjaama. Heti kun tilaus tehdään, suunnitellaan kuorma-autojen reitit ja pakkaaminen toimitusajan ja sijainnin kannalta. Erityinen ohjelma suunnittelee myös, miten kalusteet on pakattava kuorma-autoon niin, että tila käytetään tehokkaasti lähes palapelin tavoin. Kirjoituspöydät, työtuolit, toimistotuolit, säilytys – järjestelmä tietää tarkalleen, miten erilaiset kalusteet on pakattava, että tilaa on mahdollisimman paljolle.

”Tällä tavalla kuorma-automme täytetään toimistokalusteilla aina 100 prosenttiin asti ennen jokaista matkaa. Kalusteet pakataan myös periaatteella ensimmäisenä ulos, viimeisenä sisään”, Ingemar Johansson kertoo.

”Kun siniset autot palaavat asiakkaiden luota, ne pysähtyvät Kinnarpsin toimittajien luona ja ottavat mukaansa materiaalia, jota käytetään tuotannossa. Niin paluumatkoille saadaan n. 50 prosentin täyttöaste. Tämä merkitsee sitä, että kuljetamme minimaalisesti lentoteitse. Näin voimme vähentää omia C02-päästöjämme ja toimistokalusteiden hiilijalanjälkeä.”

Kalusteita, joilla on minimaalinen pakkaus

Kunkin kuorma-auton miehistönä on kaksi Kinnarpsin asentajaa. Asiakkaan luo saavuttuaan he kantavat kalusteet sisään, purkavat pakkaukset ja tekevät asennuksen. Ajatuksena on, että asiakkaan on saatava kalusteet paikalleen nopeasti ja tehokkaasti sekä vähin mahdollisin häiriöin.

Perinteisen pakkauksen sijaan suojaamme kalusteet huovilla ja pahveilla. Huovat ja pahvit otetaan mukaan ja käytetään yhä uudelleen. Tämä tarkoittaa sitä, että jokainen kontti tai kuorma-auto merkitsee 270 kilon pakkauksen (esimerkiksi aaltopahvin) säästöä. Se on tehokas tapa säästää maapallon resursseja, ja samalla asiakkaalta säästyy pakkauksista huolehtimisen vaiva.

Kinnarpsin kestävien kuljetusten ympäristöedut

  • Tehokkaan pakkauksen ansiosta Kinnarps kuljettaa autoillaan 50 % enemmän muuhun alaan verrattuna
  • Kinnarps pakkaa huopiin, mikä merkitsee vähintään 270 kg:n pakkaussäästöä konttia kohti
  • Kinnarpsin sinisissä autoissa käytetään uusiutuvia luonnonvaroja sisältävää dieseliä, minkä ansiosta olemme vähentäneet hiilidioksidipäästöjämme 40 %

Kinnarpsin ympäristöälykkään sinisten autojen konseptin asiakasarvot

  • Pystymme tarjoamaan kokonaisratkaisun toimituksen yhteyteen
  • Asennamme 50 prosenttia nopeammin kuin yleensä alalla
  • Toimitus ja asennus tehdään niin, että häiriö asiakkaan toiminnalle on minimaalinen

Kinnarps valitsee uusiutuvia luonnonvaroja sisältävän dieselin.

Kuljetuskonseptimme on tällä hetkellä käytössä kaikissa Pohjoismaissa, Belgiassa, Englannissa ja Isossa-Britanniassa. Kaikki asentajat ovat saaneet koulutuksen ekoajossa, ja omat työpajamme varmistavat, että kuorma-autot ovat koko ajan huippukunnossa ja että niissä on ajossa oikea rengaspaine.

”Kuorma-autoihimme kuuluu 50 ajoneuvoa, joista noin puolet on luokiteltu Euro 6 -ajoneuvoiksi ja puolet Euro 4- ja Euro 5 -ajoneuvoiksi, jotka poistetaan vähitellen, kertoo Ingemar Åberg, joka on Kinnarpsin ajoneuvojohtaja.

”Päätimme käyttää kuorma-autoissamme dieseliä, joka sisältää uusiutuvia luonnonvaroja, ns. HVO:ta. Sitä valmistetaan muun muassa ruotsalaisen metsäteollisuuden ylijäämätuotteista. Tällä olemme onnistuneet alentamaan hiilidioksidipäästöjä 40 prosenttia, mikä on tärkeä palanen kestävyystyössämme."

Ingemar Johansson & Ingemar Åberg, Kinnarps

Unelma on käyttää autoissa dieseliä, jossa on 90 tai 100 prosenttia uusiutuvaa sisältöä

”Mutta tosiasia on, että tämän tyyppisestä polttoaineesta on puutetta. Uusi laki vähennysvelvollisuudesta astuu voimaan 1. heinäkuuta 2018 ja tarkoittaa luultavasti, että me kaikki, jotka asetamme etusijalle kestävän dieselvaihtoehdon, emme saa haluamiamme toimituksia.”

Kun keskustellaan Euroopan suurimpien kaupunkien ympäristövyöhykkeistä ja siitä, pitäisikö dieselautoja käyttää vaiko ei, on tässä yhteydessä kyse lähinnä yksityisautoista, Ingemar Åberg toteaa.

”Diesel, jossa on uusiutuvaa sisältöä, on loistava ympäristövalinta, kun on kyse hiilidioksidipäästöjen vähentämisestä. Ympäristövyöhykkeissä kyse on haitallisten hiukkasten määrän vähentämisestä. Ammattiliikenteen on pitänyt ojentautua ympäristövyöhykkeiden mukaan monia vuosia, ja meillä on kehittyneitä rutiineja, joilla ajamme Euro 6 -kuorma-autoja näillä alueilla.”

Onko diesel kestävä polttoaine?

Voiko diesel olla kestävä vaihtoehto sille, joka haluaa vähentää hiilidioksidipäästöjään? Ja mitä vaihtoehtoja oikeastaan on? Preemin avainasiakaspäällikkö Anette Rydén ja tuoteasiantuntija Eva Clintenell vastaavat.

Mitä ilmastoälykkäiden kuljetusten dieselvaihtoehtoja on olemassa?

”Nykyisin on saatavana useita erilaisia vaihtoehtoja. Tuoteryhmä nimeltä FAME, joka tarkoittaa rasvahapon metyyliestereitä, perustuu eri tyyppisiin kasviöljyihin, kuten soijaan, rapsiin tai maissiin. RME, joka on rapsimetyyliestereitä, on se, jonka useimmat tuntevat. Jos käytät käsitettä biodiesel, sillä tarkoitetaan juuri tämän tyyppistä dieseliä. Biodieselin ja tavallisen dieselin kemiallisessa rakenteessa on eroa, mikä aiheuttaa tiettyjä rajoituksia niiden käytölle ajoneuvoissa. Ajoneuvotoimittaja sallii yleensä enintään 7 prosenttia biodieseliä polttoaineseoksessa. Jos haluaa ajaa 100-prosenttisella biodieselillä, ajoneuvon on oltava ajoneuvon toimittajan mukauttama ja hyväksymä. Tällainen hyväksyntä annetaan tällä hetkellä vain raskaille ajoneuvoille.

Toinen vaihtoehto, joka ei edellytä mukautettua ajoneuvoa, on diesel, jossa on uusiutuvaa sisältöä, ns. HVO:ta. HVO tarkoittaa hydrattuja kasviöljyjä, ja sitä uutetaan muun muassa metsänviljelyn ylijäämistä. HVO on kemialliselta rakenteeltaan identtinen fossiilisen dieselin kanssa, minkä takia tätä polttoainetta voidaan käyttää tavallisissa kuorma-autoissa, ja juuri tämän tyyppisellä dieselillä Kinnarps ajaa. Mutta kun voimassa oleva dieselstandardi ei täysin täyty, tarvitaan useimmiten ajoneuvon toimittajan hyväksyntä. Preemissä kutsumme uusiutuvia luonnonvaroja sisältävää dieseliä nimellä ”Evolution”. Se on seos, jossa on tavallisen dieselin lisäksi 7 % FAMEa ja 43 % HVO:ta. Meidän HVO:mme perustuu muun muassa ruotsalaisesta metsä- ja massateollisuudesta peräisin olevaan mäntyöljyyn. Teoriassa on mahdollista sisällyttää erittäin suuri HVO-osuus. Mitä suurempi HVO-osuus on, sitä pienemmät ovat fossiiliset hiilidioksidipäästöt.”

"Kasvavat metsät käyttävät hiilidioksidia ja voivat myös uusiutua nopeasti, eikä ympäristövaikutuksesta tule yhtä suurta. Siksi uusiutuvia luonnonvaroja sisältävä diesel on hyvä ja kestävä polttoainevaihtoehto.” 

Miten uusiutuvia luonnonvaroja sisältävä diesel toimii ympäristön kannalta?

”Raakaöljyhän syntyy myös kasveista. Mutta raakaöljy on ollut maan alla miljoonia vuosia, minkä takia kiertoajasta tulee valtavan pitkä verrattuna siihen lyhyeen aikaan, jonka sen kuluttaminen vie. Tässä on epätasapaino. HVO on uusiutuva raaka-aine, joka tässä tapauksessa tulee ruotsalaisesta metsästä. Kasvavat metsät käyttävät hiilidioksidia ja voivat myös uusiutua nopeasti, eikä ympäristövaikutuksesta tule yhtä suurta. Siksi uusiutuvia luonnonvaroja sisältävä diesel on hyvä ja kestävä polttoainevaihtoehto.”

Mitä lakiin vähennysvelvollisuudesta tulee?

”Laki vähennysvelvollisuudesta astuu Ruotsissa voimaan 1. heinäkuuta 2018. Se merkitsee sitä, että kaikkien polttoainetoimittajien on vähennettävä dieselistä johtuvia fossiilisten kasvihuonekaasujen päästöjä ottamalla mukaan biopolttoainetta. Dieseliä koskee 19,3 prosentin vähennys. Jos toimittaja, eli me, ei täytä vaatimusta, seurauksena ovat kovat sakot. Tämä merkitsee sitä, että nykyistä HVO:ta tarvitaan vähennysvelvollisuuden täyttämiseen. HVO:sta on jo nyt pulaa, joten vaikutuksena on, etteivät asiakkaat saa käsiinsä HVO 100:a siinä määrin kuin tänään. HVO on erittäin suosittua Ruotsissa. Itse asiassa käytämme Ruotsissa jo nyt 30 prosenttia HVO:n maailmanlaajuisesta valmistuksesta. Vähennysvelvollisuudesta seuraa resurssien uudelleenjako, mutta uusiutuvia luonnonvaroja sisältävän dieselin saamiseen vaaditaan laajoja investointeja uusiin tuotantolaitoksiin ja sitä, että raaka-ainetta on enemmän saatavilla.”

Eva Clintenell, Produktspecialist

Anette Rydén, Key Account