Luo työrauhaa: Vähennä työympäristön häiriöitä

Keskittyminen työympäristössä voi olla haastavaa. Työkavereiden puhe, liikkuminen, kalusteiden äänet, tuulettimen surina, huono ilmastointi, häikäisevä valo tai visuaaliset häiriöt, kuten kirkkaat värit, kuviot ja täyteen ahdetut hyllyt. On tärkeää vähentää häiriötekijöitä, sillä niillä on vaikutusta sekä hyvinvointiin että tuottavuuteen. Tässä artikkelissa tutkimme joitakin tehokkaita keinoja vähentää häiriöitä ja luoda terveellisiä ja houkuttelevia työympäristöjä.

1. Luo tasapainoinen ääniympäristö

Saat luotua parhaan ääniympäristön jos keskityt tilan akustiikkaan jo varhain suunnitteluvaiheessa. Tilojen varustaminen akustoivilla ja ääntä vaimentavilla katto-  ja lattiamateriaaleilla on aina kannattavaa. Sisustussuunnitelman avulla voit vahvistaa hyvää ääniympäristöä valitsemalla pehmustetut ja verhoillut kalusteet, ääntä vaimentavat paneelit, verhot, kasvit, matot, pöytälevyt ja pyörillä varustetut kalusteet. Hyvä akustiikka ei tarkoita täysin hiljaista työympäristöä, vaan pikemminkin tasapanoista, tilaan ja aktiviteetteihin sopivaa äänimaailmaa. 

Lue lisää akustiikasta, ja kuinka luodaan edellytykset hyvälle ääniympäristölle

2. Määrittele vyöhykkeet eri keskittymistasoille

Kun suunnittelet työympäristöä, on tärkeää ajatella miten eri alueet sijaitsevat toisiinsa nähden. Keskittymistä vaativan työn alueet, esimerkiksi, tarvitsevat etäisyyttä niihin tiloihin, joissa on paljon liikettä ja kanssakäymistä ihmisten kesken. Hyvä alku on jaotella alueet erilaisiin vyöhykkeisiin, esimerkiksi aktiivisiin alueisiin, joissa on liikettä, alueisiin, joissa voi työskennellä keskittyneesti, mutta jutustella myös jonkinverran sekä alueisiin, joilla täytyy voida keskittyä täysin ilman keskustelua. Näin voi luoda mahdollisimman hyvät olosuhteet kaikille, riippumatta heidän tehtävistään työpäivän aikana. 

Haluatko vähentää sairauslomia, lisätä tehokkuutta ja luoda pitkäikäisen työympäristön?

löydä holistinen ergonomia

3. Minimoi visuaaliset ärsykkeet

Siivoton ja sekava työympäristö, jossa on paljon ärsykkeitä, liikettä, informaatiota ja vahvoja värejä johtaa siihen, että silmiimme osuu tiedostamattakin jatkuvasti jonkinlaisia ärsykkeitä. Järjestelmällinen ja tasapainoinen ympäristö, jossa vaikutelma on siisti ja puhdas, tarjoaa paremmat edellytykset keskittymiseen ja tehtävien suorittamiseen rauhallisessa tunnelmassa. Sisustussuunnittelussa voit ajatella, että suljettava, ovellinen kaappi tarjoaa rauhallisemman vaikutelman kuin avohyllykkö, jossa tavarat ovat näkyvillä. Katosta ripustettavien paneeleiden ja korkeaselkäisten kalusteiden avulla tilaa voi jaotella siten, että koko tila ei avaudu katseelle yhdellä kerralla. Tilojen näkymiä voi rajata myös huurrelasisilla elementeillä ja koristeteippauksilla, jos tiloissa liikutaan paljon, mutta päivänvalo halutaan päästää läpi. 

4. Valitse maanläheiset värit

Värit, jotka ovat lähellä luonnon omaa väriskaalaa, kuten vihreät ja maansävyt, vaikuttavat ihmisten kykyyn palautua ja ovat siitä syystä suositeltavia useimpiin työympäristöihin. Maanläheiset ja vaaleat värit luovat rauhallisen tunnelman, ja niitä on helppo yhdistellä sävy sävyyn toistensa kanssa, samalla säilyttäen yhtenäisen ja tasapainoisen vaikutelman. Vältä kuvioita laajoilla pinnoilla, vahvoja värejä tai useita eri värejä samassa tilassa. 

Lue lisää värien tärkeästä merkityksestä

5. Kannusta liikkumaan

Epämukava työasento voi olla negatiivinen häriötekijä itsessään. Meidät on luotu liikkumaan, ja siitä syystä on tärkeää, että työympäristön sisustussuunnitelma tukee ja kannustaa liikettä. Valitse kalusteita, jotka on muotoiltu rohkaisemaan ja edistämään liikkumista. Tarjoa vaihtelua koko työpäivän ajalle luomalla erilaisia ympäristöjä, joita voi valita eri tehtäviin. Paras asento on aina seuraava asento!

Lue lisää liikkumiseen kannustavasta työympäristöstä

6. Anna mahdollisuus säätää valaistusta

Valon tarve vaihtelee päivän ja vuoden eri aikoina, riippuen siitä, minkälaisia tehtäviä teemme. Valon tarve vaihtelee myös elämämme aikana - vanhemmat ihmiset tarvitsevat usein erilaista valaistusta kuin nuoremmat. Joustavat ratkaisut ja mahdollisuus säätää valaistusta yksilöllisesti, tarjoavat monia etuja, yksinkertaisesti, koska jokaisella on erilaiset tarpeet ja mieltymykset. Se voi esimerkiksi tarkoittaa himmennettävyyttä, verhoja tai siirrettäviä valaisimia. 

Lue lisää työympäristön valaistuksesta

7. Ratkaise digitaaliset häiriötekijät

Kännykät ja tietokoneet voivat olla suuri häiriötekijä, jos niitä ei käytetä tuottavasti. Vähentääksesi digitaalista häriötä voit sulkea ohjelmien ilmoitukset tai käyttää sovelluksia, jotka estävät pääsyn sosiaaliseen mediaan ja muihin häiritseviin tietoihin työpäivän aikana. Voit myös käyttää sähköpostin suodatusta tärkeiden viestien priorisointiin ja sulkea pikailmoitukset pois päältä. 

Ihmisen kyky multitaskata on myytti. Tosiasiassa aivomme voivat keskittyä ja omaksua vain yhden asian kerrallaan. Aivoissamme on vain yksi prosessori, ja jos yritämme tehdä useaa asiaa samalla keralla, aivot joutuvat vaihtelemaan eri tehtävien välillä. Jos meitä häiritään, voi viedä jopa kaksikymmentä minuuttia, ennen kuin saavutamme keskittymistason uudelleen. 

Keskittymisen edistäminen minimoimalla työympäristön häiriötekijät, on tärkeää, kun halutaan lisätä tuottavuutta ja hyvinvointia. Tarvitsetko apua työympäristösi tarvekartoituksessa tai opastusta sisustusratkaisuissa?

Oletko valmis seuraavaan askeleeseen?