Made in Sweden – tehtaallamme Skillingarydissa

Koko tuotantoketjun täydellinen hallinta ja yhteys tuotekehitykseen. Vierailimme Kinnarpsin Skillingarydin tehtaalla, jossa panostetaan sekä laatuun että joustavuuteen. Huipputekniikka kohtaa käsityötaidon.

Kinnarps on aina valinnut tuotantonsa keskittämisen Ruotsiin – se tuntuu erityisen tärkeältä nykyisessä ilmastokriisissä. Se mahdollistaa koko ketjun täyden hallinnan ja varmistaa kunnolliset työolosuhteet kaikille työntekijöille. Mutta sillä on myös muita etuja. Tämä näkyi erityisesti pandemian aikana, kun kuljetusketjut aiheuttivat suuria ongelmia yrityksille, joiden tuotanto sijaitsee kaukaisissa maissa.

”Voimme valmistuksessa päästä lähemmäs todellista tarvetta. Meidän ei tarvitse ottaa riskiä suuren tilauksen saamisesta. Jos saamamme tilaukset kasvavat, voimme skaalata omaa valmistusprosessiamme suhteellisen nopeasti, sanoo Thomas Wilsson, Kinnarpsin Skillingarydin tehtaan tehdaspäällikkö.

Toinen Ruotsissa tapahtuvan tuotannon etu on joustavuus. Jos tuotetta on muutettava, teemme sen. Meidän ei tarvitse odottaa, kunnes varasto on myyty loppuun.

”Jos haluamme tehdä päivityksiä, parannuksia tai lisätä tehokkuutta, voimme tehdä sen paljon nopeammin. Varastossamme ei ole paljon tuotteita, jotka meidän olisi myytävä, ennen kuin voimme tehdä parannuksia”, hän jatkaa.

Faktat

Skillingaryd valmistaa pääasiassa verhoiltuja tuotteita. Tehdasalue käsittää 28 000 neliömetriä. Työvoimaa on 240 henkeä, joista noin 200 työskentelee tehtaalla.

”Jos haluamme tehdä päivityksiä, parannuksia tai lisätä tehokkuutta, voimme tehdä sen paljon nopeammin.”

Thomas Wilsson, Kinnarpsin Skillingarydin tehtaan tehdaspäällikkö

Huipputekniikka kohtaa käsityötaidon

Skillingarydissä työhön kuuluu pääasiassa huonekalujen verhoilu. Jönköpingissä ja Kinnarpissa ja muissa paikoissa on tilat muita tuotantovaiheita varten.

”Me toimitamme toinen toisellemme. On tapana sanoa, että kolme tehdastamme on suunniteltu ja toimivat kuin yksi. Ne ovat maantieteellisesti hajallaan Jönköpingin, Skillingarydin ja Kinnarpin välillä.

Suuri osa tehtaista on tietenkin nykyisin automatisoitu. Mutta loppujen lopuksi kyse on kuitenkin aidosta käsityötaidosta”, raportoi Thomas Wilsson.

”Tärkeintä on, että olemme automatisoineet sisäisen logistiikkamme. Meillä on automatisoituja kuormaautoja sekä järjestelmiä, jotka käsittelevät ja jakelevat materiaalia oikealle henkilölle juuri oikeaan aikaan. Mutta on vielä paljon sitä, mitä kutsun mielelläni teolliseksi käsityöksi.”

Hän jatkaa:

”Vaaditun laadun tuottamiseen tarvitaan ihmisiä. Mikään robotti ei osaa ommella tai verhoilla yksityiskohtia. Tarvitaan ihmisen asiantuntemusta ja kokemusta.”

Made in Sweden. Kinnarpsin tehtaat sijaitsevat Ruotsissa: Kinnarp, Skillingaryd, Jönköping ja Vinslöv, sekä kaksi yksikköä Tranåsissa.


Automaattinen ohjelma optimoi kankaan leikkaamisen ja minimoi jätteen. Kangasjäte kerätään talteen ja käytetään esimerkiksi akustiikkapaneeleitten valmistuksessa.

Column var.1_skillingaryd.jpg

Kinnarpsin Skillingarydin tehtaalla kankaat kiertävät tehokkaasti katossa ja pysähtyvät useille asemille eri työvaiheisiin.

Column var.1_skillingaryd2.jpg

Tuoli saa muotonsa. Tehtaalla jokaisella on omat vastuualueensa eri osien matkatessa valmiiksi  viimeistellyksi tuotteeksi.

Miten suhtaudutte kestävään kehitykseen ja kiertotalouteen?

”Valitsemme jo tuotekehitysvaiheessa materiaalit ja mallit, jotka varmistavat pitkän elinkaaren. Tuotteemme on valmistettava siten, että ne voidaan uudistaa. Meillä on jo yli vuoden ajan ollut osasto, jossa verhoilemme omia tuotteitamme uudelleen. Tämä pidentää tuotteen käyttöikää 10-15 vuotta.”