Vältä virheitä - pilotoimalla onnistut muutoksessa

Toimisto on epäviihtyisä ja työnteko tehotonta? Toimitilaa ei tarvitse uudistaa kerralla. Pienemmän mittakaavan pilotti auttaa näkemään, kuinka tehokasta on, kun eri työtehtäville on omanlaisensa tilat.

Koppikonttori ja kulmapöytä. Yllättävän monessa toimistossa eletään edelleen 90-lukua. Vaikka yrityksessä olisikin vielä vanha kalustus ja omat huoneet, suuri muutos asenteissa on silti alkanut jo kutitella mieliä. Jotain pitäisi tehdä!

Jos tuntuu, että työtuolien vaihto tai sohvatyynyjen uusi väritys olisi tarpeen, kannattaa miettiä tarkemmin. Yksittäinen muutos tilojen toiminnoissa on nimittäin vain ulkoista päivittämistä, varsinaiset ongelmat ja niiden ratkaisut löytyvät syvemmällä.

Testaa työn tekemisen eri tavat

Jos koko toimitilan uudistaminen tuntuu hankalalta, kalliilta tai liian suurelta muutokselta, voidaan myös päivittää ensin pienempi osa toimistoa. Esimerkiksi yhden kerroksen tilat, näin säästetään todennäköisesti myös rahaa.

Pienemmässä mittakaavassa tehdyssä pilotissa henkilöstö pääsee sulattelemaan ajatusta muutoksesta ja testaamaan uusia tiloja ja toisenlaisia työn tekemisen tapoja.

“Ihmisten ajatuksiin ja asenteisiin on helpompi vaikuttaa, kun he pääsevät itse kokeilemaan.
Kenestäkään ei ole mukavaa, jos joku vain kertoo, että tämä toimii teillä. Se on koettava itse”,
kertoo sisustusarkkitehti Niko Venäläinen Kinnarps Oy.

Pilotista saatuja kokemuksia käytetään sitten laajemmassa toimiston uudistusprojektissa hyväksi.

Kuva 2 Brain Embassy_ juttu 2.jpg

Vältä virheinvestointeja

Rajattu pilotti auttaa näkemään, kuinka paljon tehokkaampaa työn tekeminen on, kun erilaisille työtehtäville on omanlaisensa tilat. Myös eri ikäiset ja tyyppiset ihmiset ovat parhaimmillaan erilaisissa työympäristöissä. Kokeneet työntekijät saattavat hakeutua hiljaisen työn tiloihin, milleniaalit taas arvostavat yhteisöllisyyttä työympäristössä ja voivat kokea keskittyvänsä paremmin pienessä puheensorinassa.

“Pilotti kertoo, minkälaiset muutokset toimivat ja minkälaiset eivät. Ja kuinka paljon tietyntyyppisiä tiloja tarvitaan. Kun oikeaa tietoa on riittävästi, suurempaakin uudistusta on helpompi lähteä toteuttamaan virheinvestointeja pelkäämättä”, Venäläinen sanoo.

Kun vanha koppikonttori päivitetään vastaamaan tämän päivän työn tekemisen muotoja, vanhat neliöt riittävät. Lisätilaa saadaan miettimällä tilojen käyttö uusiksi. Enää ei välttämättä tarvita isoja kaappeja tai kulmapöytiä, vaan pienemmälläkin pärjää, sillä tietokoneet ovat pienempiä ja arkistointi on sähköistä.

“Jos yritys tietää rekrytoivansa lähimmän vuoden aikana kymmeniä uusia työntekijää, heille tarvitaan lisää tilaa. Ensimmäisenä voi tulla mieleen, että on pakko muuttaa suurempiin tiloihin, mutta toiminnan analysointi voikin osoittaa muuta. Monessa yrityksessä henkilöstö ei ole työn luonteen vuoksi paikalla kuin osan viikkoa. Silloin kaikille ei välttämättä tarvita omaa työpistettä.”

Virkisty paikkaa vaihtamalla

Toimitilojen käyttöastemittausten tulokset voivat yllättää. Kinnarpsin kartoituksen mukaan moni kuvittelee istuvansa työpisteellään jopa 80 prosenttia työajastaan, vaikka todellisuudessa luku on alle 50 prosenttia.

Ihmiset ovat sisäistäneet, että työpäivän aikana kannattaa liikkua ja vaihtaa paikkaa tehtävien mukaan.

“Tutkimusten mukaan ihmisen keskittymiskykykin palautuu, kun näkymä muuttuu uudeksi. Fyysinen liike on hyväksi, mutta myös se, mitä uutta silmät havaitsevat. Sitäpaitsi samalla voi kohdata myös jonkun toisen ihmisen matkan varrella”, Venäläinen sanoo.

Kuva 3 juttu 2 kinnarps.jpg

Oma työpöytä ei enää kynnyskysymys

Pilotilla pystytään vaikuttamaan myös kaikkein epäileväisimmin muutokseen suhtautuviin. Monessa toimistossa kytee muutosvastarinta, jos omasta työhuoneesta tai peräti työpisteestä pitäisi luopua. Niinkin on kuulemma tapahtunut, että hanakasti muutosta vastustaneista on tullut monitilatoimiston puolestapuhujia pilotin myötä.

“Joku on jopa todennut, ettei omasta työpöydästä luopuminen ollut välttämättä niin kamalaa.”

Mutta mikä on suunnittelijan kokemuksen mukaan toimiston viihtyvyyden kannalta tärkein tila?

”Todella monessa toimistossa kannetaan huolta kahvikoneesta. Ihmiset haluavat hyvää kahvia ja kahvikoneen paikkaa kannattaakin miettiä jo toimitilamuutoksen alkuvaiheessa. Nykyään suunnitellaan working café -tyyppisiä ympäristöjä, jotka sijoitetaan keskeiselle paikalle. Näin yhteisöllisyys ja sisäinen viestintä paranevat”, Niko Venäläinen sanoo.