Parempaa työhyvinvointia sähköpöytien avulla

Ne liikkuvat! Ergonomisista korkeussäädettävistä sähköpöydistä on tullut entistäkin suositumpia, eikä ainoastaan Pohjoismaissa vaan myös muualla maailmassa. Lisääntynyt kiinnostus pohjautuu tutkimuksiin, joista käy ilmi, että työskentely pelkästään istuen on erittäin haitallista. Edessä on kuitenkin suuri haaste: Miten saamme työntekijät todella käyttämään korkeussäädettäviä työpöytiään?

Aloitimme korkeussäädettävien työpöytien valmistuksen työergonomian parantamiseksi jo 1980-luvun lopulla, jolloin aivan ensimmäiset pöydät säädettiin käsin.

Lanseerasimme säätämisen helpottamiseksi ensimmäisen sähkömoottorilla varustetun istuma/seisomapöydän vuonna 1991. Nykyisin työntekijät odottavat työnantajan tarjoavan ergonomiset toimistokalusteet. Oman tutkimuksemme mukaan neljä viidestä toimistotyöntekijästä haluaisi saada käyttöönsä ergonomisia kalusteita, kuten korkeussäädettäviä työpöytiä.

ELÄ PIDEMPÄÄN OIKEANLAISEN TYÖPÖYDÄN AVULLA

”Tiedämme jo entuudestaan, että istuma- ja seisomatyön välillä vuorottelu on hyödyllistä sydän- ja verisuonitautien sairastumisriskin vähentämiseksi. Viime vuosina on kuitenkin julkaistu entistä enemmän tutkimusraportteja, joiden mukaan työskentely pelkästään istuen on erittäin haitallista. Tämä on vienyt kehitystä eteenpäin ja lisännyt kiinnostusta säädettäviä sähköpöytiä kohtaan. Tutkimukset osoittavat, että kehoistamme vapautuu liikkuessamme aineita, jotka ovat tärkeitä terveydelle monella tavalla, ja että niiden vaikutuksesta voimme elää pidempään”, toteaa Anders Lundahl.

Pitkäaikainen paikallaan istuminen on yksinkertaisesti haitallista keholle ja tekee meistä vähemmän tuottavia. Se vaikuttaa kielteisesti ryhtiin sekä lisää sydän- ja verisuonitauteihin ja diabetekseen sairastumisen riskiä.

Työasennon muuttaminen onnistuu korkeussäädettävien työpöytien avulla, jolloin lisääntynyt liikkuvuus parantaa verenkiertoa. Samalla keho erittää hormonin kaltaisia aineita, jotka lisäävät hyvinvointiamme. Olemme kaikki eripituisia ja -painoisia, ja sähkötyöpöytä on hyvä esimerkki ratkaisusta, joka toimii kaikille ja joka voidaan mukauttaa yksittäisen henkilön edellytyksiin ja toiveisiin sopivaksi.

”Yhä useammat haluavat käyttää korkeussäädettävää työpöytää, ja syitä on useita”, sanoo Anders Lundahl, joka työskentelee fysioterapeuttina ja ergonomina Kinnarpsilla.

TÄYDELLINEN MONITILATOIMISTOIHIN

Toinen kehitystä eteenpäin vievä tekijä ovat monitilatoimistot. Liikkuessamme eri työpisteiden välillä on täysin luonnollista haluta käyttää joustavaa työpöytää ja toimistokalusteita, jotka pystyvät seuraamaan mukana liikkeessä. Työpöydät on yksinkertaisesti pystyttävä mukauttamaan yksilöllisiin tarpeisiin sopiviksi.

Korkeusnäytöllä varustetulla säätöpainikkeella on kätevä säätää pöytä sekä istuma- että seisomatyöhön sopivaksi. Jos käytät sähköpöytääsi paljon, on fiksua täydentää sitä muistitoiminnolla varustetulla säätöpainikkeella, joka on saatavana lisävarusteena. Näin voit asettaa omat yksilölliset istuma- ja seisomatyöhön käyttämäsi korkeudet. Painike toimii samalla tavoin kuin autojen säädettävien istuinten painikkeet: painat vain asianmukaista nappia ja pöytä säätyy automaattisesti. Näytöllä näkyvä korkeus helpottaa myös manuaalisesti tapahtuvaa säätämistä, mistä on hyötyä etenkin, jos vuorottelet useamman työpöydän välillä. Näin opit nopeasti oman istuma- ja seisomatyökorkeutesi parhaan ergonomian kannalta.

 

OIKEA TYÖPÖYDÄN KORKEUS ISTUESSA

”Oikea korkeus istuen työskentelyssä on yhtä tärkeää kuin seisten työskentelyssä – tämä antaa lisäperusteluja istuma/seisomapöydän valinnalle. Jos sinulla on toimistotuoli, joka on säädetty optimaalisesti kehollesi ja tarpeisiisi sopivaksi, on sinun pystyttävä säätämään myös työpöytäsi niin, että sen taso on oikealla korkeudella istuma-asentoosi nähden”, sanoo Anders Lundahl.

Istuma- ja seisomatyön vuorotteluhan tässä nimenomaan onkin tärkeää. Pelkkä istuminen voi olla haitallista, mutta myös pelkkä seisominen väsyttää kehoa ajan oloon eikä tarjoa sitä liikettä, vaihtelua ja aktiivisuutta, jonka ansiosta voimme hyvin.

”Vaikka tietäisit, mikä pöytäkorkeuden tulisi olla seistessä ja istuessa, ja vaikka pystyisit tekemään esisäätöjä, suosittelisin vaihtelemaan korkeuksia jonkin verran kaikesta huolimatta. Istuma- ja seisomatapoja on niin monenlaisia – keho on tehty liikkumista varten!”

”Sähköpöytä on hyvä alku liikkuvammalle ja terveellisemmälle elämälle. Yksi sähköpöytien tärkeimmistä ominaisuuksista on helppo korkeuden säätö. Sen ansiosta liikkeestä ja vaihtelusta muodostuu päivittäinen rutiini ennen kuin niskaa, hartioita ja selkää alkaa särkeä.”

Anders Lundahl, fysioterapeutti ja ergonomi, Kinnarps.

4 VINKKIÄ! NÄIN SAAT TYÖNTEKIJÄSI KÄYTTÄMÄÄN SÄÄDETTÄVIÄ SÄHKÖPÖYTIÄ

1

NÄYTÖLLÄ VARUSTETTU ETÄOHJAUS

Varusta työpöytä näyttöpaneelilla, josta näkee korkeuden. Tämä helpottaa suosikkikorkeuksien löytämistä. Muistitoiminnolla varustetuilla etäpainikkeilla korkeus voidaan esisäätää istuma- ja seisomatyöhön sopivaksi.

2

TIEDOTUS JA KOULUTUS

Jotta työntekijät käyttäisivät korkeussäädettäviä työpöytiään oikein, heidän on ymmärrettävä niiden tuomat edut sekä niiden toiminta. Voit laittaa työpöydille muistitauluja, joissa on vinkkejä ja neuvoja.

3

MIELLYTTÄVÄT APUVÄLINEET

Nykyisin on saatavilla monenlaisia sovelluksia puhelimiin ja treenikelloihin muistuttamaan työasennon muuttamisesta tai hetkisen kestävästä jaloittelusta. Järjestä toimistossa kilpailu: kuka vaihtaa asentoaan eniten?

4

KÄVELYMATTO tai työpistepyörä

Kävelymatto korkeussäädettävän työpöydän edessä rohkaisee liikkumaan entistä enemmän ja mahdollistaa työskentelyn ja rauhallisen kävelyn samanaikaisesti. Saatavilla on myös kätevästi siirrettävä työpistepyörä, jos polkeminen innostaa tai liikkuvuutta lisäävä tasapainolauta.
Katso miten Elixir testasi kävelymattoa.

VINKKI HYVÄSTÄ TOTTUMUKSESTA!

JOS TYÖSKENTELET PALJON NÄYTTÖPÄÄTTEELLÄ TAI ISTUT USEIN KOKOUKSISSA: OTA TYÖPISTEESEEN PALATESSASI TAVAKSI ALOITTAA TYÖ AINA SEISTEN!

Hyvällä istuma/seisomapöydällä voit luoda työympäristön, johon mahtuu monta ihmistä tekemään töitä yhdessä ja jossa sekä henkilökohtainen työpiste että koko työympäristö täyttävät toiminnalliset ja ergonomiset vaatimukset.

Voit luoda neljällä pienikokoisella säädettävällä työpöydällä esimerkiksi luovan työskentelyalustan, jolla ryhmä voi yhdessä käydä läpi ideoita ja ehdotuksia. Pöydät voi sen jälkeen nopeasti erottaa omiksi työpisteiksi, joissa kukin voi työskennellä erikseen ja tehdä tiiviitä tilannepäivityksiä.

MITÄ SANOVAT TUTKIMUKSET?

Istuminen pitkän aikaa paikallaan lisää sairastumisriskiä. Vapaa-ajalla liikkuminen ei riitä vähentämään riskiä, sillä hyvinvoinnille ja kannattavuudelle tärkeimpiä ovat työpaikan olosuhteet (1). Poltamme keskimäärin 350 kaloria päivässä työskennellessämme seisten kaksi ja puoli tuntia. Seisomatyö lisää tuottavuutta 10 prosentilla istumatyöhön verrattuna (2).

1. linkki norjankieliseen artikkeliin
2. linkki englanninkieliseen artikkeliin

 

MUISTA TÄMÄ VALITESSASI KORKEUSSÄÄDETTÄVÄÄ TYÖPÖYTÄÄ

  • Jalustoja on saatavana erityispitkällä säätövaralla eli pöydän matalimman ja korkeimman korkeuden vaihtovälillä, mikä tekee pöydästä erityisen joustavan ja mahdollistaa sen säätämisen sopivaksi kaikenpituisille ihmisille.

    Valitse matalaääninen moottori. Näin työpaikan ääniergonomia paranee eivätkä kollegat häiriinny työpöydän säätämisestä.

VALIKOIMAMME SÄHKÖPÖYDÄT - KYSY MYÖS KÄVELYMATTOA, TYÖPISTEPYÖRÄÄ, PUOLAPUITA JA MUITA LIIKKUVUUTTA LISÄÄVIÄ TUOTTEITA.