Seitsemän aistia

Vastakeitetyn kahvin tuoksu, aurinko lämmittää läpikuultavan verhon läpi, pehmeät lakanat ihoa vasten – ei ole epäilystäkään siitä, että ympäristö, joka puhuttelee viittä aistiamme, saa meidät tuntemaan olomme turvalliseksi ja iloiseksi. Dementiasairaudessa kaksi muuta aistia on kuitenkin tärkeä pitää mielessä.

Gun Aremyr on työskennellyt dementia-alueilla kahdeksankymmenluvun lopusta lähtien. Hän on toiminut työterapeuttina, omaiskonsulttina ja luennoitsijana ja tavannut monia ihmisiä ja monenlaista asumista matkan varrella. Oli selvää, miten hyvin suunniteltu fyysinen ympäristö voi helpottaa monien kognitiivisista häiriöistä kärsivien ihmisten elämää monilla eri alueilla. Tärkein opetus oli kuitenkin se, että kaikki ovat yksilöitä ja heillä on omia elämäntarinoita. Huomioon otettavana oli kuitenkin myös muutamia yleisiä seikkoja, kuten seitsemän aistia.

– Viiden ulkoaistin ansiosta tiedämme, missä päin maailmaa olemme, kaksi sisäaistia, lihas- ja nivelaisti sekä tasapainoaisti saavat meidät tuntemaan sen kehossamme, hän selittää.

– Huomasin esimerkiksi, että jos dementiasta kärsivä henkilö kokee tumman maton reiäksi, ja nivel- ja lihasaisti kertoo, että se ei ole sitä sairaan kulkiessa sen yli, aiheutuu paljon tarpeetonta levottomuutta ja stressiä.

Terveet aivot tulkitsevat ja muistavat koko ajan, mutta silloin kun ei muista, tieto ei jää mieleen ja henkilö yllättyy ja pelkää joka kerta, kun aistien välinen yhteys ei täsmää. Puhutaan yleensä siitä, että terveet ihmiset muistavat, mutta kun muisti on altistunut, ”tuntuu kuin muistaisi”. Gun kertoo toisen esimerkin. Kuvittele, että laitat kätesi laukkuun ja kalastat matkapuhelinta, mutta sen sijaan tartutkin pehmeään vanhaan hedelmään... Meillä kaikilla on vastaavia kokemuksia ja voimme saada kiinni tunteesta.

– Silloin kauhistut, vai mitä? Kortisoli ja adrenaliini käynnistyvät, mikä lisää stressiä huomattavasti. Jos en voi dementiasairaana luottaa ympäristööni, siitä seuraa epämukavuutta koko päivän ajan, Gun sanoo.

Reflektiokortit

Gun Aremyr ja hänen kollegansa Bertha Ragnarsdóttir ovat pitkän työkokemuksensa pohjalta suunnitelleet laatikon, jossa on reflektiokortteja. Ajatuksena on, että kotipalvelussa tai asukkailla on käytössään työkalu, jonka avulla he voivat pohtia eettisesti vaikeita tilanteita, joissa halutaan hyvää, mutta joissa omaisten kanssa käytävä viestintä on lukkiutunut.

Turvallisuuden luominen on yhtä tärkeää niin omaisten kuin henkilökunnan kannalta. Joskus se vaatii myös harkintaa ja pohdintaa. Silloin nämä kortit, joissa on skenaarioita tavallisista tilanteista, voivat olla hyvä apu matkalla kohti ymmärrystä.

Lue lisää reflektiokorteista osoitteesta gunaremyr.se.

Oikeilla huonekaluilla ja materiaalivalinnoilla on merkitystä

Myös dementiapotilaan tasapaino usein pettää. Siksi on tärkeää voida luottaa siihen, että huoneen kalusteet toimivat tukena. Tukevat ja vakaat kalusteet, joihin on helppo istuutua ja joista on helppo nousta ylös, lisäävät itsenäisyyden tunnetta. Sisustuksen tulee myös edistää turvallisuutta olemalla aitoa, mikä tarkoittaa, että materiaalit näyttävät siltä mitä ne ovat, että puupinta todella on puuta eikä kova muovipinta.

– Ympäristössä, jossa minun ei tarvitse olla varuillani, tunnen oloni rauhallisemmaksi ja turvallisemmaksi ja koen iloa herkemmin. Sehän on se tilanne, johon haluamme päästä, kun sisustamme yleensäkin, mutta on ratkaisevaa dementiasta kärsivien ihmisten elämänlaadun kannalta. Harkittu, toimintaan ja yksilöllisyyteen mukautettu sisustus vaikuttaa edistävän sekä henkilökunnan että asukkaiden terveyttä.

– Puhumme nykyään dementiaystävällisistä yhteiskunnista, mutta se mikä tukee heitä, ei ole esteenä kenellekään muulle, pikemminkin päinvastoin.

5 vinkkiä

dementiapotilaiden hoitoympäristöihin

1. Luo kontrasteja hahmottamisen parantamiseksi

Lattiat, seinät, ovet ja sisustus kontrastiväreillä helpottavat suunnistamista huoneessa ja luovat asukkaille itsenäisen tunteen. Selkeys vähentää myös huolta ja turhautumista.

2. Vaimenna häiritsevät äänet

Varmista, että kalusteista ei kuulu raapivaa ääntä ja lisää tilaan ääntä vaimentavia elementtejä. Pehmeä musiikki ja luonnonäänet voivat rauhoittaa ja stimuloida, jos asukas voi itse valita, milloin haluaa kuunnella.

3. Huomioi näkökyvyn muutokset

Oikea valaistus ehkäisee onnettomuuksia, helpottaa hahmottamista ja vaikuttaa vuorokausirytmiin. Muista myös, että värikokemus muuttuu vuosien myötä.

4. Turvallinen ympäristö oikeilla kalusteilla

Istuinkalusteet, joihin on helppo istuutua ja nousta ylös, lisäävät itsenäisyyttä. Rehelliset, luonnolliset materiaalit poistavat yllätyksiä ja lisäävät harmonian ja turvallisuuden tunnetta.

5. Luo kodikasta tunnelmaa

Kun erityisasuminen tuntuu kodikkaalta, asukkaista tulee harmonisia ja vakaita. Muista, että myös lasten ja lastenlasten pitäisi tuntea itsensä tervetulleiksi!