Vaadi työolosuhteiden parantamista maailmassa

Päättämällä ostaa – tai olla ostamatta – tuotteen, voit tehdä elämän paremmaksi ihmisille joka puolella maailmaa. Vaatimalla sosiaalista vastuuta painostat valmistajia luomaan paremmat työehdot. Jos kukaan ei katso sormien läpi, vaan jatkaa oikeiden kysymysten esittämistä, käynnistämme positiivisen ketjureaktion.

SOSIAALISESTI VASTUULLISEN TOIMINNAN VAIKUTUS

 

SINULLA ON HYVÄ OMATUNTO

Kun vaadit sosiaalista vastuuta, vaikutat siihen, että tuotteet valmistaneilla ihmisillä on hyvät työehdot ja työympäristö.

MUUTAT ASENTEITA

Sosiaaliset vaatimukset ehkäisevät epätervettä kilpailua ja vähentävät sellaisten tavarantoimittajien määrää, jotka eivät täytä vastuitaan.

KYSYMYKSIÄ, JOITA SINUN ON AINA ESITETTÄVÄ

RISKiMAA?

Valmistetaanko tuote riskimaassa tai sisältääkö se osia sellaiseksi luokitellusta maasta? BSCI:n maakohtaisesta riskiluettelosta löydät ajankohtaiset maatiedot. (Business Social Compliance Initiative, BSCI, on eurooppalainen yritysyhteistyö, joka pyrkii parantamaan työolosuhteita globaalissa toimitusketjussa.)

TYÖTAPA?

Millaiset työehdot on siellä missä tuotteet tai osat valmistetaan? Onko tuotanto työpainotteinen? Liittyykö siihen paljon käsin tehtävää tai pätevyyttä edellyttämätöntä työtä? (Sellaiseen liittyy usein myös lapsityövoiman käytön vaara.) Onko markkina-alueella sesonkityötä ja siirtotyöläisiä?

KEMIKAALEJA?

Sisältääkö tuote paljon kemikaaleja tai liittyykö siihen muulla tavoin suuria terveys- tai ympäristöriskejä?

HYVÄT MERKINNÄT, RUTIINIT JA SERTIFIOINNIT

Markkinoilla on käytössä lukuisia eri merkintöjä ja sertifiointeja. Tässä ovat tärkeimmät, joista mielestämme kannattaa olla perillä. 

OHSAS 18001.

Työympäristön valvontajärjestelmien standardi. Yrityksellä, jolla on tämä sertifiointi, on järjestelmällinen työtapa, jolla jatkuvasti parannetaan työympäristöä.

CE-MERKINTÄ.

Merkintä, joka osoittaa, että tuote täyttää EU:n vaatimukset turvallisuuden, terveyden ja ympäristönsuojelun osalta.

CRADLE TO CRADLE.

Tuotemerkintä, joka asettaa vaatimuksia tuoteturvallisuudelle, kierrätettävyydelle, tuotesisällön tuntemiselle ja sosiaalisille tekijöille.

FSC.

Vastuullisesta metsätaloudesta kertova merkintä. Se tarkoittaa ympäristön huomioivaa, yhteiskunnallisesti vastuullista metsien taloudellista ja elinvoimaista käyttöä. 

MÖBELFAKTA.

Ruotsalainen kalustemerkintä, jossa painotetaan selkeästi kestävyyttä. Sisältää laatuun, ympäristöön sekä tavarantoimittajien yhteiskuntavastuuseen liittyviä tuotevaatimuksia.

BSCI:N MAAKOHTAINEN RISKILUETTELO.

Business Social Compliance Initiativen maiden sosiaalista vastuuta koskeva riskiluokitus.

SMETA.

Sedex Member Ethical Trade Audit. Eettisyystarkastus, jota käytetään toimittajaketjun eettisten näkökulmien valvonnassa.

Jos haluat tietää lisää siitä, miten Kinnarps työskentelee kestävyyden ja sosiaalisen vastuullisuuden parissa  lue aiheesta lisää tästä