Kinnarpsin testilaboratorio

Kaikki pitävät itsestäänselvyytenä sitä, että tuoli ei kaadu tai mene rikki. Matka turvallisiin kalusteisiin on kuitenkin pitkä ja sisältää perusteellisen testauksen ja ahkeran dokumentaation. Saimme tilaisuuden kurkistaa Kinnarpsin testilaboratorion kulissien taakse nähdäksemme, miten se tapahtuu.

Kinnarpsin oma laboratorio kalusteiden testaamiseen valmistui vuonna 1994. Ja kyllä, siellä näyttää melkein samalta kuin tehtaassa - on erilaisia testiasemia ja tietty virtaus. Tehtaalla säädellään myös lämpötilaa ja ilmankosteutta, jotta huonekalujen pinta voidaan testata. Mutta miksi kalusteita oikeastaan testataan?

– Yksinkertaisesti siksi, että ne täyttävät niille asetetut vaatimukset: turvallisuus, lujuus ja vakaus, kertoo Jörgen Nilsson, joka on Testing Manager. Jos esimerkiksi otamme tuolin käytettäväksi julkisissa tiloissa, on määritetty, mitä vaatimuksia kyseiselle käytölle asetetaan ja miten se testataan.

Laboratoriossa on 38 eri testausmenetelmää huonekalujen testaamiseen, joten vuosittain läpikäydään noin 300 tuolia, pöytää, sohvaa, nojatuolia, säilytyskalustetta ja toimistokalustetta. Jokainen testi alkaa dokumentoinnista: punnitsemisesta, mittaamisesta ja valokuvaamisesta.

– Jos jatkamme pitäen tuolin käyttöä esimerkkinä, niin istumme tuoliin ja tunnustelemme puristumisvaaraa tai mahdollista viiltoriskiä. Sen jälkeen merkitsemme, missä testi tehdään ja asetamme tuolin koneeseen staattisia kuormituksia varten, Jörgen kertoo.

Column var.1_testlab.jpg

Tässä Jackie-tuoli käy läpi yhden monista Kinnarpsin testilaboratorion laatutesteistä. Jackie on saanut Möbelfakta-merkinnän, joka takaa, että tuote on huippulaatuinen, ei vapauta vaarallisia aineita ja tuotetaan reiluissa työolosuhteissa.

Column var.1_testlab2.jpg

Testaus kestää kokonaisuudessaan noin kolme viikkoa.

Sen jälkeen tehdään useita dynaamisia kuormituksia, joista ensimmäinen on istuimella ja selkänojalla 100 000 syklin ajan, mikä kestää viikon. Kuormitusta testataan myös pystysuunnassa ja etureunassa, ja riippuen siitä, mikä osa on kyseessä, on käytettävä tiettyä painoa ja määrättyä testijaksojen määrää. Koko testaus kestää noin kolme viikkoa ja sen on vastattava kalusteen käyttöikää henkilöllä, jonka paino on enintään 110 kiloa.

– Jotta huonekalu läpäisee testin, mikään ei saa olla mennyt rikki, halkeamia ei saa olla eikä suurempia epämuodostumia. Toimintojen on oltava jäljellä niin, että voit istua ja nojata selkänojaan. Laboratorioteknikkona seuraat tuotteitasi asemien läpi ja tarkistat vaatimukset jokaisen osavaiheen jälkeen. Kun testi on valmis, tilaajalle kirjoitetaan raportti.

”Labrassa käytetään 38:aa erilaista kalusteiden testausmenetelmää, ja vuosittain testataan noin 300 tuotetta.”

Jörgen Nilsson, Testing Manager, Kinnarps

Miltä kalustetestien kehitys näyttää?

– Vaatimuskuva on aina sama: huonekalujen on oltava turvallisia, mutta siitä, miten asioita tehdään, tulee tarkempaa ja selkeämpää koko ajan. Esimerkiksi puristuksiin jäämisen riski voi vaikuttaa mielivaltaiselta, mutta nyt kun käytössä on kuvattu menetelmä, on helpompi olla johdonmukaisempi ja varmempi arvioinnissa.

Mikä on kalustestandardien horisontissa?

– Nyt teemme paljon työtä uudelleenkäytön ja siihen liittyvän standardikehityksen parissa. Kalusteiden on oltava edelleen yhtä turvallisia kuin niiden, jotka on valmistettu uusista materiaaleista. Teemme paljon työtä tämäntyyppisten kalusteiden arvioimiseksi. Se on eräänlaista kestävän kehityksen työtä, joka tuntuu innostavalta.

Pintojen kestävyyden testaaminen on erityisen tärkeää ympäristöissä, joissa kalusteiden puhdistus ja desinfiointi on säännöllistä.

Vaatimukset

Mitä on otettava huomioon, kun valitaan laadukkaita huonekaluja, jotka kestävät aikaa?

1.

Kartoita ja analysoi tarpeesi yrityksellesi sopivaa pitkän aikavälin ratkaisua varten.

2.

Valitse kalusteita, jotka on suunniteltu uudistettaviksi ja uudelleenkäytettäviksi.

3.

Tarkista onko tuotteessa ympäristömerkintöjä ja sertifiointeja, kuten Möbelfakta, FSC® ja Oeko-tex.

4.

Varmista laatu ja turvallisuus esimerkiksi eurooppalaisten standardien avulla.

5.

Valitse ympäristöön sopivat materiaalit ja värit.

6.

Kyseenalaista, miten ja missä huonekalut valmistetaan.

7.

Selvitä, miten kalusteet kuljetetaan ja miten sisustus toteutetaan.

8.

Valitse arviointiparametrit huolellisesti.

9.

Aseta laadullisia kestävyyteen liittyviä vaatimuksia sekä uusille että kierrätetyille huonekaluille.