Tältä toimistossa näyttää tulevaisuudessa

Tulevaisuuden toimisto on yhä harkitumpi kokonaisuus, jossa uskalletaan käyttää värejä, panostaa tilojen ja kalusteiden muunneltavuuteen ja vaalia työrauhaa. Seuraavassa viisi kevään kansainvälisiltä sisustusmessuilta poimittua tärppiä.

1. Nyt näytetään väriä – mattapintainen työpöytä on in

Jos haluaa olla ajan hermolla, unohtaa vitivalkoisen ja panostaa väripintoihin. Yhtäältä toimistokalusteiden värimaailma laajenee pehmeisiin pastelleihin, vaaleanpunaiseen sekä murrettuun vihreään ja keltaiseen. Nämä istuvat hyvin pehmeään muotokieleen, jota suositaan kalusteissa. Toisaalta vallalla ovat vahvat ruskean, munakoison, metsänvihreän ja murretun punaisen eri sävyt.

Värisävyjä näkyy myös työpöytien pinnoissa, mikä on hyvä asia. Valkoinen, jopa mattapintaisena, heijastaa nimittäin aina valoa. Väreillä saadaan hektiseen työpäivään rauhaa.

2. Ekologisuus ja luonnonmateriaalit – kalusteiden muovailtavuus on tätä päivää

Kestävyys ja ekologisuus ovat selkeä trendi. Ne näkyvät yhä useammin myös kalusteiden kierrätyksenä. Vanha työtuoli saa uuden kuosin tai istuinosan, työpöydistä säästetään hyväkuntoiset jalat ja uusi ilme saadaan vaihtamalla kulunut pöytälevy – usein pienempään, jotta samaan vanhaan tilaan mahtuu enemmän työntekijöitä. Toimistoremonteissa koetetaan säilyttää vanhoja kalusteita mahdollisimman paljon. Siitä kiittävät luonto ja kukkaro, sillä tuleehan kierrätys yrityksellekin edullisemmaksi.
Myös vihersisustaminen ja runsaat istutukset ovat nousussa. Aidot, oikeat kasvit puhdistavat ilmaa, luovat viihtyisän keitaan ja laskevat työntekijöiden verenpainetta.

 Vihersisustaminen ja –somistaminen aidoilla kasveilla näkyi monella osastolla. Samoin pyörälliset kalusteet, kuppimaiset istuimet ja pyöreät riippuuvalaisimet.

3. Toimiston äänimaailma rauhoittuu – kalustevalinnat tehdään hyvinvointi edellä

Erilaiset ääntä eristävät seinäkkeet ja sermit ovat suosittuja. Kiinteiden, kattoon tai seinälle ripustettavien akustiikkalevyjen rinnalla on tarjolla runsaasti liikuteltavia paneeleja, joilla voi muuttaa nopeasti toimiston ilmettä ja luoda rauhallisia nurkkauksia. Tilanjakajien ja seinäkkeiden kuoseissa ja väreissä on valinnanvaraa.

Äänimaailmaan kiinnitetään huomioita myös eri tyyppisissä moduuleista koostuvissa sohva- ja tuoliryhmissä, joissa rauhaa antavat eri korkuiset selkänojat ja seinäkkeet. Äänieristetyt puhelinkopit tuovat täydellistä hiljaisuutta. Yksityisyyttä luodaan monen kokoisilla ja tyyppisillä vaimennetuilla tiloilla, joissa pääsee keskittymään yhdessä tai yksin.

4. Liikkumiseen kannustaminen nousussa – siirreltävät kalusteet tuovat joustoa

Toimistossa liikkumista ja asennon vaihtamista tuetaan tulevaisuuden toimistossa nykyistäkin voimakkaammin. Työpöydät ja usein myös neuvottelutilojen pöydät ovat eri korkuisia tai liikkuvat sähköisesti. Samoin eri korkuisia istuimia löytyy joka lähtöön. Sitäpaitsi puolikorkealle baarijakkaralle tai sohvalle kipuaa lyhyempikin korkeaa istuinta näppärämmin. Samalla tulee noustua työpöydän äärestä – pienikin liike on parempi kuin paikallaan istuminen.

Muutkin kuin työtuolit saavat alleen pyörät. Siirreltävien kalusteiden ansiosta tila muuttuu joustavasti ja vaivatta. Liikettä onkin näin ollen vertikaalisesti ja horisontaalisesti.

Juttu 5 MATERIA Alto sofa + Uni table + Neo bar stool interior 1.jpg

Kuvateksti: Puolikorkean pöydän ääressä sopii joko seistä tai istua. Miksei sohvakin voisi olla puolikorkea?

5. Toimisto on viihtyisä kuin pesä – pyöreät ja pehmeät muodot luovat tunnelman

Pöytien terävät kulmat ja reunat saavat väistyä pehmeämpien muotojen tieltä. Se näkyy jopa pöytien jaloissa. Toimistoon tuodaan kodinomaisuutta ja viihtyisyyttä leposohvilla, joille voi asettua pitkälleen ja ottaa vaikka torkut keskellä päivää. Menneen maailman ilmettä ja tunnelmaa, ehkä myös ripauksen luksusta, tuovat art deco ja jopa barokki. Samalla sanoen: Toimisto on käyttäjiensä näköinen!