Vältä turhia kemikaaleja - vinkkejä puhtaampaan työympäristöön

Fiksut kaluste- ja remonttimateriaalit pitävät toimiston ilman puhtaana ja työntekijät tehokkaina ja terveinä. Ympäristökin kiittää oikeista valinnoista.

Materiaaleilla ja valmistusaineilla on väliä

Olemme jatkuvasti tekemisissä lukemattomien kemikaalien kanssa. Kaikkien aineiden vaikutusta terveyteemme emme edes tiedä vielä, saati erilaisten kemikaalien yhteisvaikutusta.

Tutkijat ovat kuitenkin jo havainneet, että muun muassa hormonihäiriöitä aiheuttavat kemikaalit ovat yhteydessä esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen, hormonaalisten syöpien, lisääntymisongelmien sekä allergian ja astman puhkeamiseen. Näitä kemikaaleja käytetään myös toimistokalusteissa. Kun kalusteet, maalit ja muut toimistossa käytettävät materiaalit ovat mahdollisimman puhtaita, sairastumisriskikin pienenee.

Tiedämme kaikki kokemuksesta, että puhtaassa huoneilmassa ajatus kulkee jouhevasti. Asiaa on myös tutkittu. Ympäristöluokitelluissa tiloissa kyky ajatella ja tehdä päätöksiä paranee, sillä niissä rakennusmateriaaleista liukenee vähemmän liuotinaineita ja muita haitallisia aineita.

Myös kalusteilla voidaan vaikuttaa siihen, kuinka puhtaassa ilmassa saamme työskennellä. Kysy siis toimistokalusteiden toimittajaltasi, minkälaisia kemikaaleja heidän tuotteissaan on käytetty.

VÄLTÄ NÄITÄ

 • VOC-yhdisteet (Volatile Organic Compaunds) ovat haihtuvia orgaanisia liuotinaineita. Niitä on erilaisissa liimoissa ja maaleissa ja niitä erittyy hengitysilmaan. VOC-yhdisteet voivat olla yksi huonon sisäilman, päänsäryn ja keskittymisvaikeuksien aiheuttaja.

  Ftalaatit ovat muovin ja kumin pehmentimiä. Niitä käytetään myös väreissä ja liimassa ja niiden epäillään aiheuttavan hormonihäiröitä.

  Bisfenoli A oli joku vuosi sitten pinnalla, sillä ainetta löytyi lasten tuttipulloista. Tätä hormonaalisia häiriöitä aiheuttavaa ainetta löytyy muovien lisäksi maaleista ja liimoista.

  Formaldehydiä on lastulevyissä, tekstiileissä ja nahassa käytetyissä liimoissa. Tämä karsinogeeni haihtuu hitaasti ja aiheuttaa ihokosketuksessa allergisia reaktioita.

  Reach-ehdokaslista on EU:n kemikaaliviranomaisten erityisen vaaralliseksi luokiteltujen aineiden luettelo. Pyydä tavarantoimittajaa selvittämään, onko kalusteissa listalla olevia kemikaaleja.

  Harkitse tarkkaan kupari- ja hopeaioneja sisältäviä pinnoitteita, sillä ne saattavat huuhtoutua vesistöihin. Antibakteerisina ne tappavat vaarallisten bakteerien lisäksi myös hyviä.

VALITSE FIKSUSTI

 • Ympäristömerkittyjä tuotteita. Hyviä vaihtoehtoja ovat Möbelfakta ja NF Environment ja FSC.

  Ympäristömerkittyjä kankaita. EU Ecolabel- ja Oeko-tex-merkit varmistavat, ettei kankaissa ole haitallisia kemikaaleja.

  Vesipohjaiset maalit vapauttavat vain vähän tai eivät lainkaan VOC-yhdisteitä.

  Laminaattilevy on loistava valinta maalattujen pintojen sijaan, jos kalusteita pitää pystyä puhdistamaan nesteillä ja desinfiointiaineilla.

  Suosi tuotteita, joiden valmistusketju on tiedossa alusta loppuun.

The Better Effect Index kertoo karut faktat

Erilaisia hyviä ympäristömerkkejä on olemassa monia, kuten esimeriksi Möbelfakta ja Joutsenmerkki. Jotta vastuullisen hankinnan toteuttaminen olisi päättäjälle helpompaa, Kinnarps on toiminnassaan kerännyt kaikki tärkeät osa-alueet saman mittarin alle.

“Olemme kehittäneet The Better Effect Indexin, joka huomioi kalusteiden koko materiaali- ja valmistusketjun, suunnittelun ja vastuullisen muotoilun aina tuotteen elinkaaren loppuun asti”, Kinnarps Oy:n toimitusjohtaja Henrik Slotte sanoo.

YK:n kestävyystavoitteiden mukaisesti tuotteille annetaan pisteitä kuudessa osa-alueessa: raaka-aineet ja resurssit, ilmasto, puhtaat materiaalit, sosiaalinen vastuu, uudelleenkäyttö ja ergonomia.

juttu 9 huovat ja asennus.jpg

Monet Kinnarpsin kalusteista on jo pisteytetty, mutta työ ei jää tähän. Tavoitteena on saada yhä korkeampia pisteitä jokaisessa osa-alueessa. Se merkitsee muun muassa sitä, että tuotannossa vältetään tarpeettomia kemikaaleja ja että puuaines on ympäristösertifioitua.

”Käytämme kalusteissamme esimerkiksi vesiohenteisia pintakäsittelyaineita, eikä kankaissamme ole palonsuoja-aineita. Sen sijaan suosimme muun muassa villakankaita, jotka ovat luontaisesti paloa hidastavia. Samoin lastulevyjen valmistuksessa käyttämiemme liimojen formaldehydipitoisuudet ovat erittäin alhaiset”, Slotte sanoo.

Slotten mukaan Kinnarps haluaa olla mahdollisimman avoin toiminnassaan.

“Raaka-aineiden jäljitettävyys ja puhtaus ovat tärkeitä arvoja, joihin yhä useampi yritys haluaa sitoutua meidän tavoin.”

Lue tuotteidemme kestävyydestä ja pisteytyksestä

The Better Effect Index