TULEVAISUUDEN ÄLYKKÄÄT MATERIAALIT

Ihminen on valmistanut erilaisia tekstiilejä yli 9000 vuoden ajan. Ne ovat lämmittäneet perheitä, sisustaneet koteja ja suojanneet kalusteita ja ihmisiä. Tekstiileillä on itsestään selvä rooli arjessamme, ja ne helpottavat elämäämme. Tulevaisuudessa tekstiilit tekevät kuitenkin puolestamme entistä enemmän. Älytekstiilit mullistavat elämämme. Boråsin tekstiilikorkeakoulun Smart Textiles -ohjelmassa Ruotsissa kehitetään tulevaisuuden älymateriaaleja.

KIEHTOVIA MAHDOLLISUUKSIA

"Älytekstiilit ovat todella mielenkiintoisia. Niihin sisältyy entistä enemmän mahdollisuuksia toimintojen integrointiin ja paremmat suunnittelumahdollisuudet. Älytekstiilien kehitys johtaa siihen, että voimme luoda mukavampia tuotteita ja kommunikoida tuotteiden kanssa aivan uudella tavalla. Tulevaisuuden tekstiilit sekä parantavat ihmisten arkipäivää että tuovat etuja teollisuudelle, sairaanhoidolle ja ympäristölle. Uskomme, että tekstiiliteollisuus on siirtymässä kankaiden toimittajasta positiiviseksi voimaksi yhteiskunnan kehityksessä", kertoo projektikoordinaattori Anna Berglund Boråsin Smart Textiles -osastolta.

Kinnarpsia kiinnostaa erityisesti se, miten värejä voi tulevaisuudessa käyttää yhdessä tekstiilien kanssa. 

"On olemassa pigmenttejä, jotka muuttuvat eri olosuhteissa. Herkkiä lämmölle, kosteudelle ja valolle. Muotoilu muuttuu sen mukaan, mille materiaali joutuu alttiiksi, ja ihminen voi sitten toimia uuden ulkoasun ja toiminnon mukaan. Niin sen tulevaisuudessa pitäisi toimia", Anna Berglund sanoo.

Mitä sanoisit takista joka muuttaa väriä mielialasi mukaan, tai repusta, joka vaihtelee kolmentoista eri värin välillä riippuen tuulista ja säästä! Älytekstiilit ovat tulossa koteihimme ja työpaikoillemme....

Tuotteet, jotka jo ovat olleet suosittuja Selfridgesilla Lontoossa, ovat muotoilija Lauren Bowkerin käsialaa. Hän on aikaisemmin työskennellyt sekä Formula 1 tiimissä, että Pariisin muotitaloissa.

Kokoelmallaan Air – joka käsittää kaiken lompakoista muodikkaisiin jakkuihin – Lauren Bowker muuttaa täysin käsityksemme siitä, mitä vaatteilla voi tehdä. Kaikki tuotteet ovat pohjimmiltaan mustia, mutta saavat uusia hohtavia värejä, kun ne joutuvat alttiiksi ulkoisille vaikutuksille. Kyseessä voi esimerkiksi olla sään muutos, kun ilmanpaine muuttuu tai alkaa sataa.

" Tai väri voi riippua siitä, kenen yllä kangas on. Koska jokaisella on erilainen verenkierto ja ruumiinlämpö, se näkyy myös kankaassa, joka lukee meistä lähtevän lämmön. Samasta syystä kaulaliina voi olla erivärinen sen mukaan, onko se kiedottu tiukasti vai roikkuuko se vapaasti", Lauren Bowker toteaa.

Selitys on kevyessä mustepigmentissä, jonka Lauren Bowker on kehittänyt ja joka sivellään tuotteiden pinnalle. Kun pigmentti reagoi hiilimonoksidin kanssa, tulevat eri värit esiin. Kokonaan toinen kysymys on, kuinka muut vaatteet sopivat vaihtuviin väreihin…

 

Kinnarps vieräili äskettäin Smart Textilesin luona Boråsissa kokeilemassa lämpöön reagoivien värien painatusta - mikä ei ollut millään tavoin helppo menetelmä.

Interaktiiviset kalusteet

Kuvittele, että työtuolisi puhuisi ja kertoisi sinulle, että olet istunut liian kauan ja on aika nousta ylös. Lisääntyvä kanssakäyminen materiaalien ja käyttäjien välillä on yksi avaintekijöistä älytekstiilien saralla. Kinnarpsilla on parhaillaan menossa todella mielenkiintoisia projekteja tällä osa-alueella.

"Seuraamme tarkasti älytekstiilien tutkimusta ja kehitystä, jotta voimme käyttää näitä tekniikoita ja luoda uusia, viehättäviä ja ergonomisia sisustusratkaisuja. Tällä hetkellä meillä on menossa todella mielenkiintoinen projekti yhdessä Smart Textiles'in kanssa Boråsissa. Olemme vielä protovaiheessa, mutta kyse on esimerkiksi siitä miten voimme muuttaa kankaan väriä kehon lämmön vaikutuksen avulla,"

Christina Wiklund, Colour and Materials manager, Kinnarps Sweden

 

Kinnarps vieraili äskettäin Smart Textilesin luona Boråsissa kokeilemassa lämpöön reagoivien värien painatusta - mikä ei ollut millään tavoin helppo menetelmä.

"Painotekniikka voidaan tehdä manuaalisesti tai rotaatiomenetelmällä mallin mukaan. Lämpöön reagoivat pigmentit täytyy kovettaa uunissa. Eritysesti kovetusprosessia on parannettava, ennen kuin voimme edetä seuraavan askeleen."

Huolimatta useasta esteestä matkan varrella, Christina Wiklund on vakuuttunut siitä, että älytekstiileillä on tulevaisuutta kalusteteollisuudessa.

"Kyllä, kangas, joka vaihtaa väriä voisi antaa uusia ja jännittäviä mahdollisuuksia kalusteratkaisuille. Eritoten muotoilun osalta, mutta etenkin toiminnallisuuden ja soveltamisen osalta. Aika kuitenkin tulee näyttämään milloin tästä tulee todellisuutta."