Värien merkitys hoitoympäristöissä
Christina Wiklundilla on kangas geeneissä. Tekstiilien parissa työskentely on perinteisesti kulkenut perheessä, sillä jo hänen isoäidin äitinsä oli NK:n ompelijana. Kinnarpsin CMF Managerina hän vastaa kaikista mallistojen materiaaleista yhteistyössä tuotekehittäjien ja materiaaliasiantuntijoiden kanssa. Lisäksi hän päättää Kinnarps Colour Studiosta, joka on kestävyyteen, laatuun ja harmoniaan painottunut materiaallivalikoimamme. Työhön kuuluu eturivissä oleminen materiaalirintamalla sekä värien merkityksen ymmärtäminen syvemmin.
– Kun työskennellään tekstiilien ja muiden materiaalien kanssa, värit tulevat mukaan automaattisesti, hän sanoo.
Mikä on tärkeintä muistaa värien suhteen hoivaympäristöissä?
– Arkipäiväämme ympäröivillä väreillä ei ole pelkästään esteettinen merkitys. Ne vaikuttavat kokemuksiimme ja käyttäytymiseemme ja voivat auttaa meitä liikkumaan fyysisessä ympäristössä. Esimerkiksi kontrastivärinen huonekalu lattiaa ja seinää vasten näkyy paremmin ja on helpompi löytää. Samasta syystä valkoisten astioiden käyttöä valkoisella pöytäpinnalla tulee välttää. Jos halutaan välttää oven käyttö, se maalataan seinän väriseksi, mutta jos sitä halutaan käyttää, se maalataan vastavärillä seinään nähden.
Värien ja materiaalien tietoinen käyttö luo pohjan hyvinvoinnille ja turvallisuudelle.
– Hoivaympäristöön valitaan väri sen mukaan, millaista toimintaa ympäristö tukee, ei yksilöllisten mieltymysten tai trendien mukaan. Meille kinnarpsilaisille on tärkeää, että luomme kestäviä ja toimivia ympäristöjä. Meistä on tärkeää opastaa asiakkaitamme niin, että he saavat oikeat materiaalit ja oikeat värit oikeaan paikkaan.
Väri- ja materiaalivalinnat
Hoivan ja huolenpidon ympäristöjen väri- ja materiaalivalinnoissa on joitain tee näin- ja älä tee näin -sääntöjä. Tiesitkö esimerkiksi, että pastellivärejä ja tummia mattoja vaaleilla lattioilla tulee välttää?
Asiantuntija:
”Valitse väri sen mukaan, mitä aktiviteetteja ympäristö tukee.”
Käytä tietoisesti värien kontrasteja helpottamaan kulkemista eri tilojen ja kalusteryhmien välillä. Väriltään houkutteleva ja taustasta erottuva huonekalu on helpompi havaita ja sitä käytetään siksi enemmän. Jos taas ovi maalataan seinän kanssa samanväriseksi, se on silloin piilossa ja ilmaisee, ettei se ole käytettävissä.
Vältä tummia mattoja vaalealla lattialla, sillä dementia- ja muistipotilaat voivat kokea ne syviksi kuopiksi.
Tiesitkö, että…
...ihmisen värikäsitys on limbisessä järjestelmässä, eli aivojen osassa, joka käsittelee mm. aistiärsykkeitä ja alitajuisia ajatuksia. Se itsessään osoittaa, että värikokemuksemme liittyy vahvasti yyymme käsitellä tunteita, oppia uusia asioita ja lisätä motivaatiotamme.
Vältä kuvioita, sillä ne vaikeuttavat suuntatajua ja voivat häiritä niitä, joilla on muisti- ja dementiaongelmia. Kuvioita voidaan pitää esimerkiksi ryömivinä hyönteisinä.
Vältä pastellisävyjä hoivakodeissa, sillä ikääntyneet silmät eivät pysty havaitsemaan värejä samalla intensiteettillä kuin nuoremmat. Sisusta mieluummin lämpimällä, syvänpunaisella kuin roosalla.
Valitse kankaita, joissa on vaihteleva pintarakenne. Ne tuntuvat lämpimiltä ja rauhoittavilta kosketettaessa. Morris on Kinnarps Colour Studion -valikoiman kangas, jossa on kosketeltava, pehmeä ja kutsuva rakenne.
”Kun sisustat tietoisesti väreillä ja kontrasteilla, helpotat navigointia ja turvallisuutta.”
Christina Wiklund, CMF Manager, Kinnarps