VÄRIT VAIKUTTAVAT

Värit, joilla ympäröimme itsemme arkisin, vaikuttavat meihin, käytökseemme ja tunteisiimme. Useat psykologit ovat tutkineet värejä ja niiden merkitystä ja todenneet, että värit koetaan eri tavalla ja ne aiheuttavat jonkinlaisen reaktion useimmissa ihmisissä. On kuitenkin ollut vaikeaa selvittää tarkkaan, mitä tunteita värit meissä herättävät, koska se riippuu tietyiltä osin myös kulttuurista, ajasta ja paikasta. Mutta vaikka mielipiteet värien vaikutuksista meihin jakautuvat, voidaan olla yhtä mieltä siitä, että niillä on suuri merkitys ja että ne usein ohjaavat meitä enemmän kuin uskommekaan.

VÄRIT VAIKUTTAVAT

Oppi siitä, miten värit vaikuttavat meihin, on lähes 200 vuotta vanha. Niin kauan on ainakin siitä, kun kirjailija ja luonnontutkija Johann Wolfgang von Goethe julkaisi uraauurtavan teoksensa väripsykologiasta.

Nykypäivän psykologit ja tutkijat eivät ole täysin yhtä mieltä siitä, mitä värit meille tekevät, mutta harvat kyseenalaistavat sen, että niillä on tärkeä vaikutus tunteisiimme ja käyttäytymiseemme.

Useimmiten väriopin tutkijat sijoittavat värien erottelukyvyn niin kutsuttuun limbiseen järjestelmään eli aivojen alkuperäisimpään osaan. Tämä tarkoittaa, että kokemuksemme väreistä liittyy vahvasti tunteisiin ja alitajuntaan.

Pystymme usein aavistamaan, että esimerkiksi jonkin tilan seinien tai sisustuksen värit tekevät meille jotain, vaikka meidän onkin vaikea selittää asiaa tarkemmin. Tutkijat huomauttavat myös, että tietyt väreistä saamamme mielleyhtymät ovat kulttuurin sisällä opittuja, kun taas toiset ovat biologisia ja ovat olemassa, tahdoimmepa niin tai emme.

Kaikki tämä merkitsee sitä, että väripsykologia kannattaa ottaa hyvin vakavasti. Se vaikuttaa meihin joka päivä – siihen, kuinka voimme, kuinka kohtelemme toisiamme ja itseämme sekä kuinka keskittyneesti kykenemme työtehtäviämme suorittamaan.

Neljä perusväriä

On olemassa neljä perusväriä jotka vaikuttavat meihin eniten ja jotka toimivat tunteiden kompassina. Nimittäin; vihreä, keltainen, punainen ja sininen. Ne jaetaan usein lämpimiin (punainen, oranssi ja keltainen) ja kylmiin (lila, sininen ja vihreä) väreihin. Niiden erilaiset ominaisuudet herättävät erityisiä tunteitä ja luovat tietynlaisia ilmapiirejä tiloihin ja ympäristöömme. Mitä sisätiloihin tulee, on mielenkiintoista, että kylmät värit tuntuvat suurentavan tilaa kun taas lämpöiset sävyt pienentävät sitä. Lämpimät värit toivottavat tervetulleeksi ja kylmät taasen luovat viileämpää tunnelmaa.

Tiesitkö että ...

Henkilö, jolla on normaali värinäkö, voi havaita noin 10 miljoonaa värisävyä. Mutta voimme tunnistaa ”vain” 40 000 eri väriä.

vihreä

Vihreä on harmoninen väri, joka usein symbolisoi luontoa ja jonka yhdistämme terveyteen, nuoruuteen, turvallisuuteen ja ympäristötietoisuuteen. Vihreä on väri, jonka silmä helpoimmin hyväksyy, väri, jonka näemme kaikkein parhaiten. Vihreä pinta luo harmoniaa, ja väsyneet silmät voivat parhaiten vihreässä ympäristössä. Sen lisäksi, että sillä on rauhoittava ja piristävä vaikutus, se luo myös tasapainoa. Siksi se on väri, joka sopii kaikkiin huoneisiin.

keltainen

Keltainen on yleinen auringon symboli, jonka yhdistämme usein optimismiin, iloon ja energiaan. Se on väri, joka kiinnittää huomiomme ja jonka sanotaan parantavan sekä muistiamme että ajatustoimintaamme, joten se sopii hyvin työhuoneen väriksi, koska keltainen yhdistetään usein älykkyyteen. Keltainen on hyvä väri myös kokoustiloihin, luoviin kokouksiin tai aivoriihiin, sillä se on myös väri, joka saa ihmiset puhumaan.

punainen

Punainen on väri, joka kiinnittää nopeasti huomiomme ja saa sydämemme lyömään hieman nopeammin. Se on väri, joka nähdään ensin ja unohdetaan viimeiseksi. Punainen edustaa energiaa ja intohimoa, antaa energiaa ja voimaa, mutta sitä on syytä käyttää ympäristöissä kohtuudella, koska se voi aiheuttaa myös vihaa ja paniikkia. Punaisen värin määrän kanssa tulee olla varovainen, koska väriä voi helposti tulla liikaa, jolloin siitä tulee tilan vallitseva väri. Punaisen katsotaan lisäävän ruokahalua. Siksi sitä käytetään usein ravintoloissa ja ruokasaleissa. 

sininen

Siniset sävyt luovat tunteen rauhasta ja hiljaisuudesta. Sillä on rauhoittava vaikutus, ja se vie ajatukset lepoon, rentoutumiseen, taukoon. Se on väri, joka saa meidät hengittämään rauhallisemmin ja räpyttämään silmiä harvemmin. Sanotaan, että tuottavuutemme lisääntyy sinisessä tilassa, minkä uskotaan johtuvan siitä, että sininen antaa tunteen levollisuudesta. Sillä rauhallisina keskitymme helpommin, mikä parantaa tuottavuutta. Siksi sininen voi olla hyvä valinta kokoustilaan tai paikkaan, jossa järjestetään työpajoja ja kehitellään ideoita.

VÄLIVÄRIT

Perusvärien lisäksi on olemassa monia kauniitä sävyjä, joita kutsutaan väliväreiksi. Niitä ovat seuraavat:

 

TIESITKÖ ETTÄ ...

Sininen väri merkitsee uskottavuutta ja rehellisyyttä, siksi se on yleinen yritysväri kaikkialla maailmassa.

OranSSI

Aivan niin kuin punainen, oranssikin kuuluu runsaasti huomiota herättäviin väreihin. Oranssi luo tasapainoisen, tervetulleeksi toivottavan ja lämpimän tunnelman. Sanotaan, että oranssi tekee meistä vieraanvaraisia, pirteitä ja iloisia. Se myös johdattaa ajatukset lämpöön, turvallisuuteen ja ruokaan, joten se sopii hyvin keittiöön ja ruokailutiloihin. Oranssin sanotaan myös edistävän kommunikaatiota, joten se sopii seurustelutiloihin.

Lila

Ennen liila oli kuninkaallisten väri. Siksi se usein liitetään tunteeseen rikkaudesta ja lojaaliudesta. Liila merkitsee naisellisuutta. Se on väri, josta monet lapset pitävät. Siksi se sopii usein hyvin kouluympäristöihin.

TurkoOsI

Turkoosi koetaan raikkaaksi ja viileäksi väriksi, ja se symbolisoi tuoreutta ja puhtautta. Siksi sitä käytetään usein juomien, uima-altaiden, lääkeyritysten ja terveyslähteiden yhteydessä.

RoOsa

Roosa on rauhoittava väri, joka luo turvallisuutta. Se edustaa iloa ja optimismia. Se on lempeä väri ja sopii huoneisiin, joihin toivotaan hiljaisuutta.

ruSKEA

Ruskea on väri, joka luo rauhaa ja turvallisuutta, mutta liialliset ruskeat sävyt voivat luoda tylsän tunteen. Ruskea ja beige ovat rauhoittavia värejä, kun niitä käytetään rentoutumiseen tai keskittymiseen tarkoitetuissa ympäristöissä. Tehokkain vaikutus saadaan aikaan, kun niitä yhdistetään iloisempiin väreihin tai täydennetään sellaisilla.

Väripyörän avulla voit valita ja käyttää värejä, jotka täydentävät toisiaan ja sopivat hyvin yhteen. Alla oleva väriympyrä perustuu perusväreihin (keltainen, punainen ja sininen), ja siinä näkyy kaksitoista värisävyä ja niiden suhteet toisiinsa.