Vinkkejä työympäristön melun hallintaan

Toimiston meluisuus ja keskittymisen vaikeudet saavat monen työntekijän verenpaineen ja stressitasot kohoamaan pilviin. Joskus ongelmien syynä on itse tila, toisinaan rutiineiksi muodostuneet työskentelytavat.

“Konttorissamme on kova melu ja desibelit kohoavat välillä korkeiksi. Työnteko on raskasta.”

Hyvin suunniteltu monitilatoimisto voi olla teille toimiva ratkaisu. Sen toteuttaminen aloitetaan kartoituksella, jossa selvitetään, minkälaisia työtehtäviä ja tilatarpeita teillä on.

Ikävään äänimaisemaan on monia syitä, joihin löytyy ratkaisu fiksulla suunnittelulla. Esimerkiksi toimistossa käytetyt materiaalit voivat olla ongelmallisia. Jos lattia, katto ja seinät ovat kovia materiaaleja, äänimaailmakin on kova.

Todennäköisesti toimistonne sisustuksessa ei ole riittävästi akustoivia elementtejä. Niitä on hyvin monenlaisia ja tyylisiä, siirrettävistä seinäkkeistä seinälle tai kattoon ripustettaviin. Akustoelementtien tehtävänä on vaimentaa, eristää ja hajottaa ääntä. Niillä pystyy myös ohjaamaan tai estämään äänen syntymistä.

Kalustevalinnatkin ratkaisevat: Uutta ovat innovatiiviset pöydän pinnat, jotka estävät äänen syntymistä. Hyvää äänimaisemaa rakentavat myös pehmeät istuinkalusteet, kuten korkeaselkäiset sohvat, jotka vaimentavat istuvien ääniä. Vaimennusta tuovat myös pehmustetut työtuolit sekä kokolattiamatot ja verhot.

Äänenvaimennukseen kannattaa kiinnittää huomioita jo tilaa vuokratessa ja sopia vaimennuselementtien hankkimisesta esimerkiksi vuokranantajan kanssa.

“Meillä on hieno monitilatoimisto työskentelyalueineen. Korviin kantautuu silti kova pulina.”

Monitilatoimiston suunnittelu ei ole vain kivan näköisen toimiston rakentamista. On mietittävä tarkkaan erilaisten työskentelyvyöhykkeiden sijoittelua: hiljaisen työskentelyn vyöhykettä ei kannata sijoittaa vilkkaimman kulkuväylän varrelle tai kahvilan viereen. Toimistossa liikkumista voidaan ohjata esimerkiksi sermeillä ja tilajakajilla.

Äänenkäytöstä ja liikkumisesta kannattaa sopia monitilatoimiston pelisäännöissä. Itse kukin voi miettiä, ottaako muutaman ylimääräisen askeleen ja käyttää kulkuväyliä vai meneekö lyhintä reittiä työskentelytilan poikki. Sama koskee yleisesti muiden huomioimista. Viihtyvyys on kaikkien vastuulla.

Ihmiset näyttelyssä_puhelin.jpg

“Työkaveri puhuu puhelimessa koko ajan, ja volyymilla. Mitä voin tehdä?”

Onhan tilojen käytöstä sovittu pelisäännöissä, jotta jokainen osaa valita oikean työskentelyalueen? Jos tietää joutuvansa puhumaan puhelimessa, ei kannata parkkeerata hiljaisen työn tilaan. Oikea paikka on työskentelyalue, jossa puheensorina on sallittu.

Salaisemmat puhelut kannattaa hoitaa puhelinkopissa tai skype-tilassa, ja näitä tiloja on oltava sopiva määrä. Puhelutiloja ei kuitenkaan saa varata koko päiväksi, jotta toisetkin pääsevät soittamaan. Huonoin tilanne on silloin, jos puhelut joutuu hoitamaan käytävässä tai kaikuvassa vessassa. Silloin hiljaisemman työn tiloja tarvitaan lisää.

“Koneen ja papereiden raijaaminen puhelinkoppiin on tuskaista. Siksi vastaan puhelimeen siellä missä satun olemaan.”

Valitse työpiste puhelinkopin tai skype-tilan läheltä, jolloin tavaroiden kuljettaminen ei ole ongelma. Tänä päivänä useimpien työasiat mahtuvat läppäriin ja ehkä muistikirjaan. Tuskin niiden kantaminen puhelutilaan on liian hankalaa.

juttu melu_Kolmio.jpg

“Työkaverin kännykän lukuisat merkkiäänet ja läppärin hälytykset häiritsevät.”

Ratkaisu on helppo: sopikaa, että laitteiden hälytysäänet säädetään rauhallisen työn tiloissa äänettömälle ja muualla kohtuulliselle volyymille.

Sitä paitsi harvassa työssä kaikkiin viesteihin on pakko reagoida välittömästi. Jos vaikkapa kokoustat asiakkaan kanssa, puhelimesi on todennäköisesti äänettömällä ja vastaat meileihin vasta tapaamisen jälkeen.

Intensiivisen työrupeaman ajaksi laitteiden hälytykset voikin kytkeä pois päältä. Ihminen pystyy keskittymään työhönsä yhtäjaksoisesti rajallisen ajan, usein tunnin tai maksimissaan puolitoista kerrallaan. Jaksottainen työskentelyote on myös tehokasta. Ihmistä ei ole luotu multitaskaamaan useita asioita samanaikaisesti.

Oletko muuten huomannut, että usein juuri työkaverin laitteiden äänet häiritsevät, omat eivät niinkään? Eivätkä häiritsevät äänet rajoitu vain laitteisiin, yhtä lailla naapurin huokailu voi saada keskittymisen katkeamaan ja mielen ärtymään. Monitilatoimistossa on se hyvä puoli, että sen päivän istumapaikan voi valita fiiliksen mukaan.

Kaipaatko apua toimiston ääniongelmissa?

Ota yhteyttä