Työntekijöiden määrän kasvattua melko lyhyessä ajassa AstraZenecan pohjoismainen markkinayhtiö Tukholmassa joutui muuttamaan. Mutta ei kaukaiseen paikkaan, vaan oikeastaan vain kadun toiselle puolelle Forskaren-rakennukseen. Elokuussa 2024 he muuttivat rakennukseen, jonka visiona on olla paikka, jossa maailman johtavat akateemisen, terveydenhuollon ja elinkeinoelämän toimijat voivat tavata ja vaihtaa tietoa. AstraZenecan visio uudesta toimistosta oli luoda houkutteleva työympäristö, jossa innovaatio ja kumppanuus ovat keskiössä. Paikka, joka auttaa kehittämään liiketoimintaa ja pysymään houkuttelevana kumppanina biotieteiden alalla.
Visio viihtyisästä työympäristöstä, jossa innovaatiot ja kumppanuudet ovat keskiössä, on nykyään erittäin todellinen. Yli 200 työntekijää arvostavat uutta toimistoa, mutta myös asiakkaat ja yhteistyökumppanit tulevat mielellään vierailulle.
Muuton jälkeen useammat työntekijät viettävät suuremman osan työajastaan toimistolla kuin aiemmin. Menestys on seurausta selkeästä tavoitteesta, perusteellisesta pohjatyöstä ja AstraZenecan ja Kinnarpsin välisestä tiiviistä yhteistyöstä.
Ruotsin kuningas Kaarle XVI Kustaa ja Tanskan kuningas Friedrich X vihkivät Forskaren-rakennuksen 6. toukokuuta 2024. Rakennuksen visiona on olla "Hagastadenin olohuone" - neutraali paikka, jossa maailman johtavat akatemian, terveydenhuollon ja elinkeinoelämän toimijat kohtaavat ja vaihtavat tietoa. Jotta tämä voi toteutua, rakennuksessa on vain toisilleen merkityksellisiä yrityksiä. 3XN Arkitekter -yhtiön Vectura Fastigheterin toimeksiannosta suunnittelemalla rakennuksella on selkeä kestävyysprofiili, ja sille tullaan myöntämään LEED- ja WELL-kestävyyssertifikaatit.
Työskentelyaulassa on useita erilaisia ympäristöjä, joissa on vaihteleva istuinkorkeus. Rho-sohva, Crest-pöytä ja Cobble-rahi luovat kutsuvan keitaan. Taustalla näkyy Vagabond-projektipöydällä ja Motus-jakkaralla luotu touchdown-alue.
Kestävyys oli uusien ympäristöjen keskeinen johtotähti, mikä tarkoitti muun muassa sitä, että edellisen toimiston sisustusta haluttiin käyttää uudelleen. Kinnarpsin avulla se pystyttiin inventoimaan ja suunnittelemaan tehokkaasti uuteen sisustusratkaisuun, jolloin periaatteessa kaikki käytettiin uudelleen.
AstraZenecan IT & Site Management -johtaja Andreas Holmgren kertoo, että organisaatiolla on kunnianhimoiset kestävän kehityksen tavoitteet, jotka asettavat vaatimuksia myös sen toimittajille, joiden tulee tavoitella kestävyyttä pitkäjänteisesti. Hän selittää, että tämä oli yksi syy siihen, että he päättivät tehdä yhteistyötä Kinnarpsin kanssa sekä Forskaren-projektissa että useissa aiemmissa hankkeissa. "Etsimme toimittajaa, jonka kanssa voisimme työskennellä pitkälle tulevaisuuteen, joten pitkän aikavälin kestävyystavoitteidemme piti olla yhdenmukaisia. Ja tämä toteutui Kinnarpsin kanssa", hän sanoo.
Forskaren-rakennuksen ikkunoiden peittämä julkisivu antaa työntekijöille runsaasti päivänvaloa työpäivän aikana. D2-tuoli, Uni-pöytä ja Nestor-sohva maanläheisissä väreissä antavat ruokailutilalle ajattoman ja tyylipuhtaan ilmeen.
Sisustusratkaisun pohjaksi tehtiin henkilöstötutkimus, jonka AstraZeneca ja Kinnarps työstivät yhdessä. Näiden näkemysten pohjalta pystyttiin suunnittelemaan organisaation työskentelytapoihin mukautettu toimisto. Sisustusratkaisu, joka tukee kaikkea yksilön keskittyneestä työstä luovaan yhteistyöhön.
Fyysinen kohtaaminen on tärkeää innovaatioiden ja yhteistyön edistämisessä. Siksi tarvittiin laaja valikoima kokoustiloja, jotka tukevat kaikkea luovista ja epämuodollisista kokouksista suuriin konferensseihin ja esityksiin.
Yhdessä kohtaamispaikassa on korkeussäädettävä Hal-kokouspöytä ja Plint-jakkarat. Yhdessä ne helpottavat vaihtamista istuma- ja seisoma-asennon välillä, mikä on etu kokouksissa, joissa halutaan kannustaa aktiiviseen osallistumiseen.
Primo-tuolissa istut mukavasti ja voit keskittyä paremmin pitkiin kokouksiin, sillä se kannustaa liikkumaan. Pyörillä varustetun Uni-pöydän avulla kokoustila on helppo järjestellä uudelleen tarpeen mukaan.
"Etsimme toimittajaa, jonka kanssa voisimme työskennellä pitkälle tulevaisuuteen, joten pitkän aikavälin kestävyystavoitteidemme piti olla yhdenmukaisia. Ja tämä toteutui Kinnarpsin kanssa."
Henkilöstötutkimuksessa kävi ilmi, että monet halusivat työskennellä myös muissa ympäristöissä kuin perinteisessä työpisteessä. Monet halusivat esimerkiksi mahdollisuuden istua ja työskennellä sohvalla tai nojatuolissa rennommassa ympäristössä.
Työntekijät käyttävät loungea olohuoneena. Se on paikka, jossa voi seurustella, nauttia kahvista, työskennellä hetken tai käydä keskustelua kokousten välillä.
Yksi pohjatyössä ilmenneistä selkeimmistä havainnoista oli tarve ympäristöille, jotka tukevat keskittynyttä yksin työskentelyä. Siksi avoimia työpöytäpaikkoja täydennettiin 19 varattavalla, omassa huoneessa sijaitsevalla työpisteellä – mikä saa usein kehuja työntekijöiltä. Tieto siitä, että huoneita on aina vapaana esimerkiksi videokokousta varten, on luonut uudenlaisen turvallisuuden tason.
Työpisteiden Vibe-seinäke helpottaa keskittynyttä työskentelyä sulkemalla häiritsevät liikkeet pois silmäkulmista. Staattista istumista ehkäistään Plus-työtuolilla ja Serie P korkeussäädettävällä työpöydällä, jotka yhdessä kannustavat vaihtelevaan työasentoon.
Huoneiden työpisteissä verhot ja Vibe-akustiikkapaneelit luovat viihtyisän tunnelman ja hyvän ääniympäristön.
Koska odottamattomat asiat viivästyttävät helposti tällaisia suuria projekteja, Andreas kertoo, että monet työntekijät yllättyivät positiivisesti, kun kaikki oli valmista muuttoa varten juuri sovittuna päivänä. Kaikki oli valmista, silloin kuin pitikin, joten heti lomakauden jälkeen 80 työntekijää pystyi aloittamaan työskentelyn uudessa toimistossa ongelmitta. Muistellen onnistunutta projektia hän toteaa, että kannatti olla tarkkana koko matkan visiosta viimeistelyyn.