DB Netz AG:n uusi pääkonttori Frankfurt am Mainissa on esimerkki yhteisöllisestä työtilasta ja värien käytöstä uusissa työympäristöissä ‒ Kinnarps on toimittanut rakennuksen kalusteet.
DB Netz AG on koonnut Frankfurt am Mainin toimistoonsa aiemmin 15 erillisessä toimipaikassa työskennelleet työntekijänsä. Uuden pääkonttorin rakennnustyöt kestivät kolme vuotta ja sisäisessä nimikilpailussa nimen "NETZwerk" saaneet tilat sijaitsevat uudessa rakennuksessa päärautatieaseman välittömässä läheisyydessä. Vanhalla Posthallenin tontilla osoitteessa Adam-Riese-Straße 11-13 on nyt työympäristö noin 2 200 työntekijälle.
Merz Innen.Architekturin toimistokonsepti on saanut innoituksensa rakennuksen suunnittelun perusajatuksesta: yhteisöllisestä hubista, johon työntekijät kaikilta osastoilta kokoontuvat yhteen ja verkostoituvat. Yhteisöllinen tila näkyy kaikkialle rakennukseen, esimerkiksi lasisten tilanjakajien foliopintojen läpi.
Yksilöllisiin toimistotiloihin suunniteltiin niin avoimia, osittain avoimia kuin suljettujakin alueita, ja tilasuunnittelun tavoitteena oli myötävaikuttaa viestintään positiivisella tavalla. Korkeussäädettävissä vakiotyöpisteissä jokaisella on mahdollisuus keskittyä omiin työtehtäviinsä. Ajatushautomoissa, workshop-tiloissa, projektityön tiloissa ja kohtaamis- ja kokoustiloissa puolestaan avautuu kokonaan uusi maailma. Toimistoympäristössä on helppo löytää oikea paikka jokaiseen tehtävään ‒ olipa tarve sitten nopeisiin päätöksiin, tiimityöhön tai keskittymistä vaativien tehtävien hoitoon.
AJATUSHAUTOMOT
Lukuisat suljetut työtilat (ajatushautomot), joita on kolmea eri kokoa, kutsuvat rauhoittumaan tai vaihtamaan ajatuksia kollegojen kesken. Osassa tiloja on myös näytöt, kirjoitustaulut tai fläppitaulut, ja ne sopivatkin ihanteellisesti luovaan ajatustenvaihtoon.
KOHTAAMISTILA ON UUSI KAHVILA
Kuumia juomia on yhä saatavilla, mutta muutoin kahviautomaatti alkuperäisessä muodossaan on NETZwerkillä jäänyt historiaan. Suuret, kotoisat kohtaamistilat ovat korvanneet kahvipaikan ja keittiön, ja tilat toimivat eri osastojen välisenä yhdistävänä elementtinä ja paikkana, jossa voi tavata yli osastorajojen.
TYÖPAJATILAT
Myös luovaan yhteistyöhön on tarjolla runsaasti tilaa. Rakennuksen viisi suurinta huonetta on varusteltu erittäin joustaviksi ja sopivat ihanteellisesti luovaan työhön. Kalusteita täydentävät erilaiset digitaaliset ja tekniset laitteet.
PROJEKTIALUEET
Myös avoimet projektialueet, joiden kalusteet on varustettu joustavuutta lisäävillä pyörillä, helpottavat kollegoiden välisiä kohtaamisia. Osaston materiaalit ovat saatavilla moduuleista koostuvassa säilytysjärjestelmässä. Huonekalut on suunniteltu ja järjestetty niin, että yksityisyys ja hiljaisuus pystytään takaamaan parhaalla mahdollisella tavalla ilman varsinaista tilojen jaottelua.
Väriteemalla on ratkaiseva rooli toimistotilan suunnittelussa. Toisaalta värikonsepti luo toimistolle sen yksilöllisen ilmeen, toisaalta se ohjaa työntekijöitä. Merzin sisustussuunnittelutoimisto vastaa myös värikonseptista, joka toteutettiin yhdessä Kinnarpsin kanssa. Rakennuksen kullekin siivelle annettiin oma päävärinsä, joka auttaa suunnistamaan kompleksissa rakennuksessa. Seinäpinnoilta, huonekalujen verhoilusta, lasisten tilanjakajien kalvoista ja kirjaimista löytyy kuutta eri väriä: punaista, sinistä, vihreää, keltaista, purppuraa ja oranssia. Yhteensopivat värisävyt antavat muutoin harmaille, mustille ja valkoisille huoneille eloisan ilmeen. Jokaiseen siipeen valittiin hillitympi värisävy kunkin päävärin eri asteisina sävyinä ja näin kuhunkin siipeen saatiin väriteeman sisällä koherenttia vaihtelua.
Kaikki toimistot sisustettiin Kinnarpsin tuotteilla. Ruotsalaisen toimittajan laaja ja monipuolinen kuusi brändiä kattava mallisto mahdollistaa rakennuskompleksin kattavan sisustamisen.
Prosessissa Kinnarpsin sisustussuunnittelija teki tiivistä yhteistyötä Büro Merzin kanssa suunnitellakseen ns. "huonekirjan" tietojen perusteella huone- ja huonekalumoduuleja. Kaikki projektissa mukana olleet osallistuivat luoviin työpajoihin, joissa valittiin ensin kalusteet yksittäisiin huoneisiin ja sen jälkeen värit. Onnistuneessa yhteistyössä keskeistä oli esimerkiksi sisustussuunnittelijoiden ja asiakkaan sujuva keskinäinen vuorovaikutus.
Toimistorakennus koostuu kahdesta seitsemänkerroksisesta osasta, jotka yhdistyvät toisiinsa pohjakerroksessa. Ylempiin kuuteen toimistokerrokseen on suunniteltu kattavasti tiloja tulevaisuuden työnteon tavat huomioiden. Monitoiminen työympäristörakenne käsittää tiloja työskentelyyn, kohtaamiseen ja ennen kaikkea viestintään.