Referenssi: Nymansgårdenin lyhytaikaisasunto

Kohteen tiedot

Asiakas:
Nymansgårdenin lyhytaikaisasunto, Halmstadin kunta

Toimipaikka:
Halmstad, Ruotsi

Pinta-ala:
8400 m2

Huoneistojen määrä:
80

Kerrosten määrä:
3

Työntekijöitä:
180

Arkkitehti:
Kartoitusvaiheessa Fredblads arkitekter Halmstadissa. Suunnittelun ja rakentamisen aikana A Konsult Arkitekter & Ingenjörer.

Valmistunut:
Syyskuu 2023

Kodikas ja kestävä lyhytaikainen asuminen

Miten luodaan tasapaino lääketieteellisten vaatimusten ja osallistavan ja kodikkaan hoitoympäristön vision välille? Tämä oli haaste, kun Halmstadin kunta ja Kinnarps suunnittelivat uuden Nymansgården-lyhytaikaisasunnon. "Ota henkilöstö mukaan, ajattele pitkäjänteisesti ja kuuntele sekä lääketieteen että sisustamisen asiantuntijoita", sanoo kunnan kotihoitohallinnon tilasuunnittelija Niklas Ohlin. 

Halmstadin Nymansgårdenissa on 80 paikkaa lyhytaikaishoitoa, vaihtohoitoa, palliatiivista hoitoa ja kuntoutuskeskusta varten. Niklas Ohlin kuvailee toimintaa sairaalan ja asumisen yhdistelmänä, mikä asettaa erityisiä ja vaikeasti yhteensopivia vaatimuksia ympäristölle.

"Sen on täytettävä sekä potilaille että henkilökunnalle asetettavat korkeat vaatimukset lääketieteellisen laadun, hygienian ja ergonomian osalta. Samalla visiomme on luoda mahdollisimman kodikas ja lämmin ympäristö. Se on vaikeaa tasapainottelua, jossa eri näkökulmia ja tarpeita on punnittava toisiaan vasten", hän sanoo.

Asunnon sisäänkäynnissä on Thyra-nojatuoli, joka yhdessä kasvien ja maanläheisten sävyjen sekä tekstiilien kanssa toivottaa lämpimästi tervetulleeksi. Nojatuolin irrotettavat osat voidaan päivittää ja vaihtaa tarvittaessa ilman työkaluja, ja istuimen ja selkänojan välinen rako takaa hyvän hygienian.

Image 3 column_nymansgarden.jpg

Be a part of -sohva luo osallistavan tilan, johon voi istahtaa tauolle. Tyynyillä varustettujen istuimien välissä on avoin tila esimerkiksi pyörätuolille, joten sohva on täydellinen valinta osallistavaan ja kutsuvaan hoivaympäristöön.

Image 3 column_nymansgarden2.jpg

Omissa huoneissa toiminnallinen John ja Humlan -nojatuoli muodostavat keskustelutilan esimerkiksi asukkaiden ja omaisten tai henkilökunnan välillä. Harmoninen ja kodikas tunnelma.

Avain onnistumiseen vaikeassa tehtävässä oli, että projektiin yhdistettiin jo varhaisessa vaiheessa asiantuntemusta eri osaamisalueilta – lääketieteellistä sekä asunnossa työskentelevän henkilöstön ja sisustamisen ammattilaisten osalta. Kaikessa keskitytään hoidon laatuun, henkilöstön työympäristöön ja erilaisten hoivapalvelujen erityistarpeisiin.

"Monimutkaiset projektit vievät aikaa, ja kaikki näkökulmat on otettava huomioon alusta alkaen. Vuoropuhelu sisustussuunnittelijoiden kanssa on tärkeää. He ovat ammattilaisia ja tietävät, miten visio voidaan toteuttaa sekä käyttäjäystävällisillä tuotteilla että ratkaisuilla, jotka saavat ihmiset viihtymään ja voimaan hyvin", hän sanoo.

Asumisyksikön ruokailutila koostuu Jackie -tuolista ja Nivå -pöydästä, jotka yhdessä luovat turvallisen ja kodikkaan paikan aterioille. Jackien etujaloissa on pyörät, joiden ansiosta tuoli on helppo siirtää pöydän viereen.

Prosessin aikana Halmstadin kunnan henkilöstöllä on ollut mahdollisuus antaa palautetta ja esittää toiveita sekä testata ja arvioida erilaisia tuotteita. Myös lukuisia tutkimuskäyntejä on tehty, esimerkiksi muihin asuntokohteisiin.

"Meidän visiomme oli lähtökohtana, mutta on aina erittäin arvokasta nähdä tuotteet todellisuudessa, saada koskettaa ja oppia niitä tuntemaan, ymmärtää, miten ne toimivat, miksi jotkin ratkaisut ovat parempia kuin toiset ja mitä fyysinen ympäristö voi tuoda liiketoimintaan", Niklas Ohlin sanoo.

Hän sanoo, että kunnan hankinnoissa keskityttiin pyytämään yleisiä toimintoja, jotka perustuivat tunnistettuihin tarpeisiin ja muotoiltuun visioon, eikä niinkään erityisratkaisuja, jotta toimittajalle jäisi tilaa tehdä ehdotuksia ja ideoita.

"Haluamme luoda ympäristön, joka on pitkällä aikavälillä kestävä kaikin tavoin. Ympäröivän luonnon, Nymansgårdenilla asuvien ja työskentelevien ihmisten ja kunnan talouden puolesta. Meidän oli myös otettava huomioon ja varmistettava, että toimittaja ymmärtää tarpeemme ja tarjoaa kokonaisvaatimuksiin perustuvan ratkaisun. Olisi väärin, jos alkaisimme ehdottaa kalusteita ja sisustusratkaisuja, koska meillä ei yksinkertaisesti ole sellaista asiantuntemusta", hän sanoo.

Yhdessä käytävistä Kurbits-nojatuoli luo rauhallisen ja harmonisen paikan tauoille.

Niklas Ohlin sanoo, että yhteistyö Kinnarpsin kanssa on ollut tiivistä hankintapäätöksen jälkeen. Halmstadin Kinnarpsin tiimin luoma räätälöity kokonaisratkaisu toimii saumattomasti sekä toiminnan vision että arkkitehtuurin kanssa. Vaaleat ja samalla lämpimät, maanläheiset ja luonnolliset värit sekä puhtaat puupinnat hallitsevat. Asuntojen ja yhteisten tilojen vakaat ja helppohoitoiset istuinkalusteet luovat turvallisuutta. Toimintaan mukautetut valaistus-, akustiikka- ja värivaihtoehdot edistävät hyvää kokonaisergonomiaa.

"On ollut turvallista työskennellä sellaisen yrityksen kanssa, joka ymmärtää tehtävän, haasteet ja mahdollisuudet ja pystyy sitten toimittamaan tarvittavat ratkaisut. Saamme paljon myönteistä palautetta sekä asukkailta että omaisilta, jotka sanovat voivansa hyvin täällä. Lisäksi tarjoamme hyvän työympäristön, jossa yhdistyvät pehmeät ja kovat tekijät, mikä helpottaa henkilöstön rekrytointia liiketoiminnan laadun säilyttämiseksi."

Niklas Ohlin, Halmstadin kunnan kotihoidon tilasuunnittelija

Column var.1_nymansgarden2.jpg

Henkilöstötilassa asunnon henkilökunta saa mahdollisuuden palautumiseen. Neo Lite -tuoli yhdessä Uni -pöydän kanssa luo tilan, jossa henkilökunta voi pitää tauon ja ladata energiaa.

Column var.1_nymansgarden.jpg

Neo Lite -tuoli, jonka istuimen verhoiluun valittu maanläheinen väri luo harmoniaa.

Hän korostaa muun muassa Kinnarpsin kestävien ja visuaalisesti houkuttelevien materiaalien valintaa sekä kalusteita, jotka ovat käytännöllisiä, puhdistettavia ja helppohoitoisia kaikin tavoin – samalla kun ne luovat sekä visuaalista että sosiaalista lisäarvoa.

"Suuri sisäänkäynnin yhteydessä sijaitseva ravintolamme on avoinna asukkaille ja vierailijoille, ja esimerkki siitä, miten sisustus edistää sosiaalista kestävyyttä sekä koko asunnon rauhallisia ja turvallisia ympäristöjä, jotka luovat kutsuvia tiloja sekä yhteisöllisyydelle että yksityisyydelle. Tuntuu hyvältä, että olemme tehneet alusta alkaen oikein ja investoineet ympäristöön, jonka ominaisuudet kestävät aikaa", Niklas Ohlin sanoo.

Piditkö tästä projektista? Haluaisimme kuulla lisää projektistasi.

Ota meihin yhteyttä

Kohteen tuotteita

Scandinavia

Scandinavia

263 Värit & Materiaalit | 4 Varianttia

Kalmia

Kalmia

43 Värit & Materiaalit | 21 Varianttia

Kurbits

Kurbits

Thyra

Thyra

Orkester

Orkester

Be a part of

Be a part of

John

John

Humlan

Humlan

Jackie

Jackie

Nivå

Nivå

Neo lite

Neo lite

Uni

Uni

Knop

Knop

Humlan

Humlan