Referenssi: Rosengårdin kirjasto

Kohteen tiedot

Asiakas:
Rosengårdin kirjasto, Malmön kaupunki

Toimipaikka:
Malmö, Ruotsi

Pinta-ala:
2 000 m²

Kerrosten määrä:
3

Työntekijöiden määrä:
17

Arkkitehti:
Panorama Arkitekter (rakennus), White Arkitekter (sisustusratkaisu)

Valmistunut:
Keväällä 2023

Kestävä kohtaamispaikka kaikille kansalaisille

Malmön uusi Rosengårdin kirjasto on kutsuva ja turvallinen kohtaamispaikka kaikenikäisille. Tehtävänä oli luoda yhtenäinen, osallistava ja kestävä sisustus, joka sopii sekä nuorille että vanhemmille sekä lapsiperheille ja opiskelijoille.

Rosengårdin kirjasto sijaitsee uudessa kolmikerroksisessa rakennuksessa kaupunginosan keskustassa. Se on esteetön ja kutsuva kaikille, ja sen avoin pohjakerros helpottaa sisäänpääsyä lyhyitä ja pitkiä vierailuja varten. Kun keskustelu uudesta kirjastosta alkoi 2010-luvun lopulla, vanha kirjastorakennus – joka sijaitsi samalla paikalla kuin uusi – oli kulunut, ahdas ja sopi huonosti nykyaikaisen kirjaston toimintaan. "Rosengård oli jo tuolloin Malmön suosituin aluekirjasto, ja olimme yksinkertaisesti kasvaneet vanhoista tiloista, sekä tilojen että kansalaisille tarjottavien toimintojen osalta", sanoo kirjastopäällikkö Maria Roijer.

Opiskelu- ja työpisteet avoimessa ympäristössä. Vagabond-kokouspöytä, Neo-tuoli, P-sarjan työpöytä ja Vibe-seinäke.

Mukautettu nykypäivän tarpeisiin

Päätös uuden kirjaston rakentamisesta on osa työtä kaupunginosan uudistamiseksi pienemmän mittakaavan ja esteettömämmän arkkitehtuurin avulla. "Meillä on tärkeä rooli paikallisyhteisössä. Nyt kun kirjastomme on entistä paremmin mitoitettu ja mukautettu nykyisiin vaatimuksiin, kuten digitaalisten tietopalveluiden tarjoamiseen ja lasten ja aikuisten ohjelmatoimintaan, näemme myös, että tiloja käyttävät yhä useammat ihmiset ja uudet ryhmät uudella tavalla", Maria Roijer sanoo.

Pinta-ala on kasvanut 1 000 neliömetristä kaksinkertaiseksi. Kinnarpsin toteuttama sisustuskonsepti perustuu muun muassa työhön, jolla pyritään luomaan yhteinen ilme Malmön kaupungin kaikkiin 14 kirjastoon. "Kirjastot ovat Malmön asukkaiden ylimääräinen olohuone, ja on tärkeää, että ne tunnistaa, kun tulee johonkin kirjastoistamme", Maria Roijer sanoo.

Osallistava sisustus

Rosengårdin mittava hanke käsittää laajan valikoiman sisustettuja tiloja, jotka sisältävät kaikkea opiskelu- ja työpöydistä sosiaalisiin tiloihin ja kalusteisiin, jotka sopivat sekä nuorille että vanhemmille.

"On ollut pitkä ja intensiivinen prosessi saada kaikki toiminnot kuntoon. Sisustuksen tulee sopia kaikille kansalaisille ja ottaa huomioon sekä esteettinen ilme että kulutuksenkestävyys. Meillä on ollut monia kokouksia, työpajoja ja keskusteluja, joissa olemme ilmaisseet näkemyksemme, ja Kinnarpsin kokemus ja tietämys siitä, mikä toimii ja mikä ei toimi meidän kaltaisessamme organisaatiossa, on ollut korvaamaton."

Maria Roijer, Rosengårdsbibliotekin kirjastopäällikkö

Column var.1_rosengardsbiblioteket2.jpg

Pieni kokouspaikka harmonisessa ympäristössä. Humlan-tuoli ja Oberon-pöytä.

Column var.1_rosengardsbiblioteket.jpg

Erillinen tila keskittyneeseen työskentelyyn. Neo Lite -tuoli, P-sarjan työpöytä ja Vibe-seinäke.

Uudelleenkäyttö keskeisessä asemassa

Malmön kaupunki asetti tiukat vaatimukset kestävyydelle, ja tavoitteena oli käyttää uudelleen mahdollisimman paljon nykyisestä sisustuksesta. Siksi projektin alussa inventoitiin varasto, jotta Kinnarps saisi käsityksen siitä, kuinka monta tuotetta uudessa kirjastossa voitaisiin käyttää, mitä remontointitarpeita oli ja mitä uusia kalusteita sisustuskonseptin toteuttamiseen tarvittiin.

Vaatimuksena oli, että kaikki kalusteet, niin vanhat kuin uudetkin, täyttäisivät samat korkeat ympäristövaatimukset jotta harkittu sisustuskonsepti kestäisi aikaa. Kinnarps auttoi keräämään, kunnostamaan, päivittämään ja mukauttamaan uuteen rakennukseen valittuja nykyisiä tuotteita, kuten Wilson-penkki, Trix-sohva ja Invito-nojatuoli.

Huonekalut kuljetettiin takaisin Kinnarpsin omilla fossiilivapaalla polttoaineella kulkevilla kuorma-autoilla, suojattuina kertakäyttöpakkausten sijasta uudelleenkäytettävillä huovilla. "Uusien ja kunnostettujen nykyisten kalusteiden sovittaminen yhtenäiseen sisustuskonseptiin on ollut hankalaa, mutta lopputulos on uskomattoman hyvä. Monet kävijöistämme uskovat, että kaikki kalusteet ovat uusia, ja yllättyvät kuullessaan, että paljon on käytetty uudelleen", Maria Roijer sanoo.

Kierrätetty kohtaa uuden. Uudistuksen yhteydessä Trix-sohva verhoiltiin lämpimän punaisella sävyllä ja se muodostaa yhdessä uusien Tinnef- ja Curling-pöytien kanssa harmonisen lukupaikan, joka on rajattu Space-säilytystilalla.

Kestävä kiertotalous

On tärkeää huomata, että uudelleenkäyttö ei automaattisesti tarkoita kestävyyttä. Ensin Kinnarpsin on tehtävä ammattimainen arviointi, jotta voidaan poistaa ne kalusteet, jotka eivät sovi ratkaisuun kestävyydeltään tai toiminnaltaan. Kokemuksen mukaan on mahdollista käyttää enemmän uudelleen kuin monet luulevat, tinkimättä toimivuudesta tai ulkonäöstä. Kiertotalouspalvelujen kysyntä kasvaa, ja Kinnarpsilla on hyviä järjestelmiä, jotka selviävät suurista tai pienistä projekteista.

Toinen tärkeä tekijä aidosti kestävässä kiertokulussa on, että kalusteet ovat laadukkaat ja valmistettu alusta alkaen kestävällä tavalla ympäristöystävällisistä materiaaleista. Maria Roijerin mielestä oli helppoa valita Kinnarps, joka hänen mukaansa tunnetaan kunnallisissa piireissä hyvänä kestävän kehityksen toimijana. "Kyse on kaikesta; tuotannosta Ruotsissa, harkituista toimituksista sekä siitä, että tiedämme tuotteiden olevan kestäviä ja että ne voidaan uudistaa myös tulevaisuudessa, siten ne ovat pitkällä aikavälillä kestäviä taloudellisestakin näkökulmasta", hän sanoo.

Kinnarpsin kiertotalouspalvelut on koottu yhteen kestävän kiertotalouden konseptiin. Jokainen ympyrä symboloi avainta kestävän sisustuksen valintaan.

Tutustu kestävään kiertotalouteen

Kestävä ja joustava kokouspaikka. Foldex-taittopöydät on helppo taittaa kokoon ja siirtää tarvittaessa. D2-tuoli on valmistettu kierrätetystä muovista ja hampusta, mikä tekee siitä kestävän valinnan.

Ideasta ratkaisuun

Uuden kirjaston kolmessa kerroksessa on erilaisia toimintoja, ja sisustuksessa on käytetty puuta, luonnon elementtejä ja hillittyjä värejä, joiden teemana ovat meri, metsä, pelto, sumu ja hämärä. Kirjaston 1. kerroksessa on muun muassa vastaanotto, aikuisosasto, drop-in-tilat, opiskelupaikat, lehtinurkkaus ja näyttämö. 2. kerros on sisustettu lapsille ja nuorille viihtyisillä lukupaikoilla, satuhuoneilla ja opiskelupaikoilla, kahvilalla sekä henkilöstötiloilla, työpisteillä, kokoustiloilla ja viihtyisällä oleskelutilalla. Kolmannessa kerroksessa on joustavia huoneita esimerkiksi co-working- ja yhdistystoimintaan sekä suuri kattoterassi.

"Uusi kirjasto ei ole vain kansalaisten mieleen. Myös henkilöstön viihtyvyys on parantunut uuden yhteisöllisen tilamme ansiosta, joka on luonnollinen kohtaamispaikka. Kaikki julkiset tilat ovat suosittuja, mutta ehkä toisen kerroksen portaiden vieressä sijaitsevat nojatuolit ovat erityisen suositut. Ne luovat oman rauhallisen tilansa, josta on samalla vähän näkymiä«, Maria Roijer sanoo.

Hän huomauttaa myös, että kierrätys on edistänyt veronmaksajien rahojen tehokasta käyttöä, josta henkilöstö voi olla ylpeä ja mikä parantaa organisaation oikeutusta kansalaisten keskuudessa. "Kestävästä kehityksestä puhuttaessa voidaan sanoa, että koko toimintamme pyrkii edistämään sosiaalista kestävyyttä samalla, kun olemme ympäristön ja talouden kannalta kestäviä. Kinnarps on tehnyt kovasti töitä muuttaakseen melko yleiset toiveet ja ideat konkreettisiksi kalusteiksi, jotka täyttävät vaatimukset ja visiomme olla inspiroiva, osallistava ja turvallinen arkiympäristö."

Image 3 column_rosengardsbiblioteket4.jpg

Kurbits-nojatuoli ja Oberon-pöytä luovat kutsuvan paikan keskustella tai rauhoittua.

Image 3 column_rosengardsbiblioteket2.jpg

Tilaa yhteistyölle. Pyörillä varustettu Origo-pöytä, Neo Lite -tuoli ja D2-tuoli luovat joustavan kokoustilan. Space-säilytyskaluste kehystää tilan.

Kohteen tuotteita

Vibe

Vibe

Vibe Lattiaseinäkkeet

144 Värit & Materiaalit | 110 Varianttia

Foldex

Foldex

32 Värit & Materiaalit | 6 Varianttia

Trix

Trix

269 Värit & Materiaalit | 7 Varianttia

Oberon

Oberon

38 Värit & Materiaalit | 5 Varianttia

Neo lite

Neo lite

Tinnef

Tinnef

Humlan

Humlan

Serie P

Serie P

17 Värit & Materiaalit | 42 Varianttia

D2

D2

Curling

Curling

Vagabond

Vagabond

Space

Space

Space-kaappi ovilla

51 Värit & Materiaalit | 95 Varianttia

Space

Space

Space Cabinet with sliding doors

51 Värit & Materiaalit | 69 Varianttia