Referenssi: Uusintavierailu Djupängenin hoivakotiin

Kohteen tiedot

Asiakas:
Hammarön kunta

Paikkakunta:
Hammarö

Arkkitehti:
Tengbom

Asukkaiden määrä:
120

Henkilökunta:
45

Valmistuminen:
2020

Lämminhenkisen ja kodikkaan tunnelmansa ansiosta Djupängenin hoivakosti on tullut inspiroiva esimerkki siitä, miten sisustus voi nostaa tasoa ja elämänlaatua sekä asuin- että työympäristönä. Kolmen vuoden jälkeen teemme uusintavierailun nähdäksemme miten kaikki toimii.

Tiloja, joilla on merkitystä

Kun Djupängenin suunnittelu alkoi, sai Kinnarps olla tukena Next Care® tarvekartoituksen kautta ja pääsi jo varhaisessa vaiheessa tekemään yhteistyötä. Sen ansiosta saatiin mahdollisuus miettiä sisustuksen toiminnallisuutta perusteista lähtien. Yksikönjohtaja Helena Eriksson on ollut mukana alusta lähtien.

– Oli erittäin mielenkiintoista olla mukana prosessissa ja vaikuttamassa sekä esteettiseen että toiminnalliseen puoleen sisustuksessa ja työympäristössä. Saimme jopa mahdollisuuden olla luomassa uutta toiminnallista sohvakalustetta, jollaista tunsimme tarvitsevamme. 

Yhteistyössä Hammarön kunnan, Kinnarpsin ja arkkitehtitoimisto Tengbomin kanssa nousi esille toive sohvakalusteesta, joka olisi paremmin hoivaympäristöihin sopiva ja kotoisuutta välittävä. Prosessissa kehitettiin Dahlia-istuinkalustesarja.

Kyseessä oli asukkaiden yhteistila Träffpunkten, jonne halutteen kestäviä ja helposti puhdistettavia istuimia, joissa olisi irrotettava verhoilu tinkimättä ulkonäöstä ja materiaalivalinnoista. 

- Meille on ollut tärkeää välttää laitosmaista tunnelmaa. Riippumatta siitä, ollaanko asunnossa tai yhteistiloissa, tulee tunnelman olla kutsuva ja kotoisa, ja mielestäni olemme onnistuneet siinä.

Column var.1_djupangen.jpg

Seurusteluhuoneesta on näkymä kauniiseen sisäpihaan ja luontoon. Kuvassa Kurbits noja- ja lepotuolit.

Column var.1_djupangen2.jpg

Kotoisa nurkka. Tarjoiluvaunu Ruter ja Sture keinutuoli kutsuvat hetkiseksi levähtämään.

Square big_person1.png

"Tunnen oloni turvalliseksi, kun äiti on täällä, kun tulen käymään, voimme seurustella. Täällä on kodikasta ja viihtyisää. Koen, että hän tuntee olevansa kotona täällä"

Gunilla Sundell, omainen

Square big_person2.png

"En koskaan uskonut päätyväni vanhainkotiin, mutta nyt olen todella tyytyväinen."

Vandis Sundell, asukas

Square big_person3.png

"Sellaiset toiminnot kuten ruokapöydän korkeussäätö ja pienet pyörät tuolien jaloissa, helpottavat meidän hoivatyötämme, kun katsomme, että kaikki istuvat hyvin ja turvallisesti."

Jennifer Lidbrand, apuhoitaja

Djupängenin hoivaympäristö heijastaa esteettisyyttä, itsenäisyyttä ja kunnioitusta. Näitä asioita arvostavaa myös henkilökunta. Viihtyisyyden lisäksi ympäristö helpottaa heidän työtään, kun voidaan luottaa siihen, että istuimet ovat turvalliset ja kalusteiden toiminnot saavat asukkaat pärjäämään itse useammassa tilanteessa.

– Tämän asiosta työ on vähemmän kuormittavaa ja hoivan tarve jonkin verran vähäisempi, joten aikaa voidaan käyttää sosiaaliseen huolenpitoon enemmän, kertoo Helena.

Aulan kalusteena on kutsuva Du & Jag -sohva. 

Tilojen värisuunnittelu on harkittua ja jokaisella osastolla on oma väriskaalansa, joka luo tilaan yhteinäisyyttä. Ympäristö on avoin ja houkuttaa liikkumaan. Käytävillä ja ikkuna-aukoissa on lepopaikkoja, kauniita nojatuoleja, joihin on helppo istahtaa ja nousta ylös. Fyysisen toiminnan helpottaminen auttaa kaikkia. 

– Fyysisiä toimintoja halutaan säilyttää. Se hyödyttää tietenkin yksilöä, mutta myös henkilökuntaa, sillä esimerkiksi raskaiden nostojen tarve vähenee. Myös vierailijoiden kanssa vietetyt hetket sujuvat, kun voi tulla asunnosta yhteisiin tiloihin kävelylle ja istahtaa katselemaan maisemia hetkiseksi.

Sisustus on tärkeä tekijä asumiskokemuksen kannalta ja on ollut tärkeää luoda tiloja, joilla on merkitystä. Esimerkiksi rauhallisen ja viehättävän spa-osaston suunnitteluun on käytetty paljon aikaa. Tilassa voi kylpeä, saada jalkahoitoja tai käydä kampaajalla.

– On tärkeää saada kokemus tilan vaihtumisesta, vaikka edelleen ollaankin samassa talossa. Tunne, että tapahtuu jotain mukavaa ja erilaista arjen lomassa on arvokasta.

Kuuntele, kuinka asukkaat, sukulaiset ja henkilökunta kokevat Djupängenin.

Menneen vuoden aikana on käyty jatkuvaa vuoropuhelua Kinnarpsin kanssa ja seurattu sitä, mikä on toiminut hyvin tai huonommin niin, että Djupängenin hoivakoti tuntee saavansa apua sen varmistamiseksi, että asuminen vastaa edelleen esiin tuleviin tarpeisiin ja yhdessä laadittuun visioon.

"Nyt täydennämme valikoimaa Kinnarpsin kalusteilla. Ennen kaikkea haluamme luoda lisää pieniä istuinryhmiä yhteisiin tiloihin, jotta voimme istuutua suurien ikkunoidemme ääreen ja nauttia maisemista."

Helena Eriksson, Djupängenin yksikköpäällikkö

Milloin viimeksi koit, että ympäristö helpotti asukkaiden elämänlaatua?

– Perjantaina meillä oli sukupolvidisco hienoissa yhteistiloissamme. Tilaisuus oli avoin pienemmille lapsille tulla mukaan tanssimaan ikääntyneiden asukkaidemme kanssa. Meillä oli tarjolla popcornia, mehua, ilmapalloja ja diskopallo, ja kun näin kolmen vuoden ikäisen lapsenlapseni pallottelevan ilmapallolla iäkkäämmän naisen kanssa, ja ilon pilkkeen naisen silmissä, olin todella liikuttunut.

Tarvitsetko apua hoivatilojen uudistamisessa?

Ota yhteyttä

Kohteen tuotteita

Du & Jag

Du & Jag

Dahlia

Dahlia

Humlan

Humlan

Jackie

Jackie

Kurbits tuoli

Kurbits tuoli

Jackie

Jackie

Sture

Sture

Nivå

Nivå

Ruter

Ruter

Maja

Maja