Referenssi: Psykiatrian kortteli

Kohteen tiedot

Tilaaja:
Västfast ja Södra Älvsborgin sairaalan psykiatrian osasto

Arkkitehti:
White Architects

Peruskorjatun rakennuksen käyttötarkoitus:
Psykiatrian poliklinikka ja hallinto

Uudisrakennuksen käyttötarkoitus:
Vuodeosastot, 80-paikkainen päivystysosasto psykiatrisille aikuispotilaille, 10-paikkainen lastenpsykiatristen potilaiden yksikkö, kuntoutusyksikkö ja hallintotoimistot

Sijainti:
Borås, Ruotsi

Kerroksia:
6

Valmistunut: 
2022

Suunnittelun keskiössä kestävä kiertotalous ja uudelleenkäyttö

Psykiatrian kortteli on merkittävä investointi psykiatrisen hoidon yhdistämiseksi yhdelle klinikalle Södra Älvsborgin sairaalassa Lounais-Ruotsissa. Investointi on merkittävä myös siksi, että siinä luodaan kestävää kiertotaloutta kierrättämällä kalusteita. "Sisustus on tärkeä elementti terveydenhuollossa, ja olemme iloisesti yllättyneitä siitä, kuinka hyvin kalusteiden kierrätys voi toimia, kun ratkaisu on tarkkaan harkittu ja hyvin suunniteltu", projektipäällikkö Pernilla Jansson kertoo.

Psykiatrian kortteli Boråsissa koostuu uudesta tähden muotoisesta rakennuksesta ja uudistetusta vanhemmasta rakennuksesta, jotka on yhdistetty toisiinsa vasta rakennetulla pääsisäänkäynnillä. Projektin tarkoituksena on ollut yhdistää kaikki lähialueen psykiatrinen hoito yhteen paikkaan ja rakentaa tarkoituksenmukaisemmat tilat sekä potilaille että henkilökunnalle. "Emme halua, että klinikka tuntuu suljetulta laitokselta – haluamme, että se vaikuttaa kutsuvalta ja tukee potilaan itsenäisyyttä, vapautta ja itseluottamusta. Haluamme myös, että jokainen rakennuksessa kulkeva tuntee olonsa rauhalliseksi ja turvalliseksi", Pernilla Jansson toteaa. Projektista tekee erityisen myös se, että noin kolme neljäsosaa vanhan rakennuksen kalusteista on käytetty uudelleen, ja monet niistä ovat Kinnarpsin kunnostamia, uudistamia ja mukauttamia.

Emme uskoneet, että vanhasta sisustuksesta voitaisiin säilyttää juuri mitään, mutta remontin jälkeen ei pysty sanomaan, mitkä kalusteista ovat uudelleenkäytettyjä ja mitkä uusia. Kaikki tuntuu yhtä raikkaalta ja sopii hyvin yhteen.

Pernilla Jansson, projektipäällikkö, Psykiatrian kortteli, Södra Älvsborgin sairaala

Humlan-malliston sohvat ja nojatuolit saivat säilyttää koivujalkansa, mutta ne verhoiltiin uudelleen keinonahalla.

Projektin alussa olemassa olevat kalusteet luetteloitiin, jotta saatiin selville, mitkä vanhoista kalusteista sopisivat White Architectsin sisustuskonsepteihin ja voitaisiin uudistaa ja päivittää. Noin 900 kalusteesta Kinnarps päivitti ja uudisti 600 kalustetta.

"Kestävien ratkaisujen ja uudelleenkäytön kysyntä kasvaa, ja meillä on hyviä järjestelmiä, jotka pystyvät käsittelemään laajoja ja monimutkaisia projekteja. Tässä on vain voittajia, eikä niistä pienin ole ympäristö", sanoo Peter Göransson Boråsin Kinnarpsilta. Kierrätettävyys ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita kestävyyttä. Ensin on tehtävä ammattimainen arviointi ja varmistettava, että poistetaan tuotteet, jotka eivät ole kestäviä tai sopivia.

Edellytyksenä oli, että uudet ja uudelleenkäytettävät kalusteet täyttäisivät samat korkeat ympäristövaatimukset ja sopisivat harkittuihin sisustuskonsepteihin ja kestäisivät pitkään.

Pernilla Jansson, projektipäällikkö, Psykiatrian kortteli, Södra Älvsborgin sairaala

Uusi ja uudistettu sopusoinnussa keskenään Odotustilassa vastavalmistettu Noon-sohva yhdistyy uudelleenkäytettäviin Vigor- ja Afternoon-tuoleihin sekä pöytiin – kaikki yhtenäisinä vihreän sävyinä.

Jig-tuoli verhoiltiin harmonisella ja hillityllä vihreän sävyllä.

Haluatko kehittää ja uudistaa ympäristöjäsi? Haluaisimme kuulla lisää projektistasi.

Ota yhteyttä

Ennen ja jälkeen. Kinnarpsin klassikkotuoli Valv sai täysin uuden ja modernin ilmeen!

Toinen tärkeä tekijä aidosti ympäristöä säästävässä kiertotaloudessa on se, että huonekalut on jo alunperin kestävästi valmistettu laadukkaista ja ympäristöystävällisistä materiaaleista. Se, että suurin osa uudelleenkäytettävistä kalusteista oli alunperin Kinnarpsin Ruotsissa valmistamia, yksinkertaisti prosessia ja auttoi ylläpitämään projektin sisäistä kiertotaloutta. Kinnarpsin Skillingarydin tehtaalla Ruotsissa istuimet ja selkänojat verhoiltiin uudella kestävän kehityksen vaatimusten mukaan sertifioidulla kankaalla/keinonahalla, ja rungot ruisku- tai jauhemaalattiin. Sitten kalusteet kuljetettiin takaisin Boråsiin Kinnarpsin käytäntöjen mukaisesti, käärimällä ne uudelleenkäytettäviin huopiin kertakäyttöpakkausten asemesta, käyttäen omia kuorma-autoja, jotka kulkevat fossiilittomalla polttoaineella.

"Alkuun meille kerrottiin, ettei uudelleenkäyttöön sopivia kalusteita ollut kovin paljon, mutta kun aloimme käydä niitä läpi, löysimme paljon potentiaalia. Näin käy usein. Lähes aina on mahdollista käyttää uudelleen enemmän kuin uskotaankaan tinkimättä toimivuudesta tai ulkonäöstä. Suunnitteluosaamisemme on tärkeää lopputuloksen kannalta", sanoo White Architectsin Susanna von Eyben.

Tässä tapauksessa 20 vuotta vanhat tuotteet saivat uuden elämän, ja ne ovat edelleen keskeisessä osassa tukemassa klinikan toimintaa. Mitä pidempi kalusteen käyttöikä on, sitä pienempi on sen ympäristövaikutus. Siksi meille on erittäin tärkeää, että kalusteitamme voidaan käyttää pitkiä aikoja ja siten saavuttaa alhaiset elinkaarikustannukset.

Peter Göransson, Kinnarps Borås

Pernilla Jansson on myös erittäin tyytyväinen ja vakuuttunut siitä, että uudelleenkäyttö yleistyy Västra Götalandin alueella ja Södra Älvsborgin sairaalassa.

"Kestävyysargumentit ovat kiistattomia. Ympäristö- ja talousnäkökohdat ovat ilmeisiä, mutta niiden lisäksi on myös sosiaalisia aspekteja. Kaikki täällä työskentelevät voivat olla ylpeitä resurssien tehokkaasta käytöstä, ja koska toimintamme rahoitetaan verovaroin, uudelleenkäyttö tuo meille myös uskottavuutta paikallisyhteisössä", hän sanoo.

Vaikka olemme yrittäneet käyttää uudelleen niin paljon kuin mahdollista jo aiemmin, meillä ei ole aina ollut sopivaa tietoa, resursseja tai käytäntöjä. Olemme nyt oppineet paljon sekä Whitelta että Kinnarpsilta, ja olemme nähneet, että prosessi toimii erinomaisesti, kun työskennellään tietoisesti ja järjestelmällisesti sekä suunnittelu- että toteutusvaiheissa.

Pernilla Jansson, projektipäällikkö, Psykiatrian kortteli, Södra Älvsborgin sairaala

Tilaa tauoille. Invito-nojatuoli verhoiltiin uudelleen hillityn sinisen sävyllä.

Suosittu lounashuone. Uudistettujen tuolien ja sohvan maanläheisiset värit kohtaavat lounashuoneessa.

Vigor-nojatuoli päivitettiin ihastuttaviin vihreän sävyihin.

Kestävä kiertotalous

Kierrätys ei automaattisesti ole kestävää. Kestävässä ja kiertotalouteen perustuvassa sisustuksessa on kyse tietoisten valintojen tekemisestä, joustavien ratkaisujen luomisesta ja korkean laadun valitsemisesta. Tarjoamme kaikkea analyyseistä, inventaarioista ja sisustusratkaisuista ergonomia-, väri- ja materiaalivalintoja koskeviin neuvoihin ja olemassa olevien huonekalujen päivittämiseen.

Tutustu kiertotalouspalveluihimme

Kohteen tuotteita

Humlan

Humlan

Jig

Jig

319 Värit & Materiaalit | 4 Varianttia

Invito

Invito

265 Värit & Materiaalit

Noon

Noon

Afternoon

Afternoon

Monroe

Monroe

315 Värit & Materiaalit | 8 Varianttia