Referenssi: Silviaskolan

Kohteen tiedot

Asiakas:
Silviaskolan, Hässleholmin kunta

Paikkakunta:
Hässleholm

Luokat:
Esikoulu-9

Oppilasmäärä:
87

Pinta-ala:
Runsaat 1 500 neliömetriä

Valmistunut:
Toukokuu 2023

Huippumoderni ja kestävä koulu kuulovammaisille oppilaille

Silviaskolanin ansiosta Hässleholmin kunta on ollut 90-luvulta lähtien eturintamassa tarjoamassa mukautettua opetusta kuulovammaisille oppilaille. Tilantarpeen kasvaessa oli tärkeää varmistaa, että opetuksen korkea taso säilyisi myös tulevaisuudessa. Rakennettiin uusi koulu, jossa jokainen yksityiskohta pohjaratkaisusta materiaalivalintoihin ja teknisiin ratkaisuihin mukautettiin optimaalisen oppimisympäristön luomiseksi kuulonalenemasta kärsiville oppilaille. Kinnarpsin tuella Silviaskolan pystyi toteuttamaan visionsa huippumodernista koulusta, jossa oppilaiden tarpeet ovat keskiössä.

Pitkän aikavälin investointi

Silviaskolanille oli itsestään selvää panostaa harkittuun ja laadukkaaseen sisustusratkaisuun. Ensinnäkin fyysisellä ympäristöllä on ratkaiseva rooli opetuksessa, ja toiseksi se auttaa luomaan ympäristöjä, jotka kestävät aikaa – investointi, joka rehtori Christian Örnin mukaan on tuottanut selkeitä tuloksia.

Vaikka aiemmassa koulussa opetuksen taso oli korkea, hänen mukaansa uudessa koulussa on edistytty vielä pidemmälle. "Tämä on Ruotsin nykyaikaisin koulu sen suhteen, miten ympäristö tukee kuulonalenemasta kärsiviä oppilaita", hän sanoo ja korostaa neljää keskeistä menestystekijää: opettajien korkea ammattitaito, pienemmät oppilasryhmät, kehittynyt kuulotekniikka ja huolellisesti suunniteltu fyysinen ympäristö.

Image var.2_silviaskolan.jpg

Image var.2_silviaskolan2.jpg

"Lukeminen ja kirjoittaminen ovat kaiken oppimisen perusta. Tällainen ympäristö antaa selkeän signaalin siitä, millaista toimintaa haluamme harjoittaa", rehtori Christian Örn kertoo kirjaston strategisesta sijainnista koulun sisäänkäynnin luona. Tilassa on Pio-sohva ja Monolite High -nojatuoli.

Optimaalinen ääni- ja valoympäristö

Ennen uusien tilojen suunnittelua Kinnarps kävi tutustumassa silloisessa koulussa haastatellakseen oppilaita ja opettajia. Tavoitteena oli saada kuva siitä, mikä fyysisessä ympäristössä oli hyvää ja mitä voisi parantaa. Yksi tärkeä havainto oli muun muassa ääni- ja valoympäristön merkitys oppilaiden oppimiseen.

Näin luotiin hyvä ääniympäristö

Pienimmätkin äänet, kuten vinkuva tuoli tai ilmastoinnin surina, voivat vaikeuttaa kuulovammaisten kuulemista. Riittävän hyvän ääniympäristön saavuttamiseksi tarvittiin siis kokonaisvaltaista lähestymistapaa sekä melun syntymisen että jälkikaiunta-ajan* minimoimiseksi tiloissa.

Häiritsevän äänen syntymisen minimoimiseksi on tärkeää valita oikeat sisustusmateriaalit. Esimerkiksi marmoleum-tasot tuottavat pehmeämpää ääntä kuin laminaatti, kun niiden päälle putoaa esineitä. Muita tapoja vähentää melua olivat peittävät matot monilla lattioilla ja huopapehmusteet tuoleissa ja pöydissä.

Tiesitkö, että...

*Jälkikaiunta tarkoittaa aikaa, jona ääni jatkuu huoneessa sen jälkeen, kun äänilähde on hiljentynyt. Siihen vaikuttavat muun muassa huoneen koko, muoto, kalusteet sekä seinien, lattian ja kattojen materiaalit.

Lue lisää eri tavoista vaikuttaa ääniympäristöön

Origo-pöytä, jonka kansi on valmistettu luonnonmateriaalista nimeltä marmoleum, joka vähentää terävien äänien syntymistä luokkahuoneissa. Xpect-tuolissa on liikkumiseen kannustava joustava tausta, joka antaa oppilaille enemmän energiaa ja auttaa heitä keskittymään pidempään. Verhoiltu istuin vähentää melua ja lisää mukavuutta.

Jälkikaiunnan vähentämiseksi seinille asennettiin akustiikkapaneelit. Myös matot, huonekalut ja materiaalivalinnat ovat tärkeitä. Jopa seinät on suunniteltu erityisellä tavalla paremman ääniympäristön luomiseksi – ne on asennettu vinosti, jotta ääni heijastuu tietyllä tavalla.

”Olemme tehneet yhteistyötä parhaan mahdollisen tuloksen saavuttamiseksi”, Christian Örn kertoo yhteistyöstä Kinnarpsin kanssa kalusteiden ja materiaalien valinnassa. Hän kertoo, että sekä oppilaat että henkilökunta olivat mukana testaamassa eri vaihtoehtoja.

"Tämä on Ruotsin nykyaikaisin koulu ajatellen, miten ympäristöt tukevat kuulonalenemasta kärsiviä oppilaita."

Christian Örn, Silviaskolanin rehtori

Column var.4_silviaskolan2.png

Jokaisessa luokkahuoneessa on myös ääntä vaimentavalla Vibe-lattiaseinäkkeellä varustettu soppi. Se on hiljainen paikka, johon oppilas voi mennä, jos hän tarvitsee enemmän opiskelurauhaa.

Column var.4_silviaskolan3.png

Käytävillä on monitoiminen Lean In -kaluste, joka sekä parantaa ääniympäristöä että tarjoaa paikan seurustella seuraavaa oppituntia odotellessa.

Tekniikan ja hyvän valaistusympäristön merkitys

Silviaskolan on varustettu uusimmalla kuulotekniikalla. Luokkahuoneessa opettajilla on mikrofoni, joka lähettää äänen lattialla olevaan induktiosilmukkaan, johon oppilaiden kuulokojeet muodostavat yhteyden. Tekninen tuki ei kuitenkaan ole riittävä tietyntyyppisille kuulovaurioille. Siksi Silviaskolanin opettajat käyttävät opetuksessaan myös viittomakieltä, mikä tekee valaistuksesta erityisen tärkeän.

"Kuulonalenemaa kompensoidaan usein näkökyvyn avulla. Tarkkaillaan sekä suun liikettä että muuta kehonkieltä. Valon osuminen voi siis vaikuttaa siihen, ymmärretäänkö, mitä sanotaan vai ei", rehtori Christian Örn selittää.

Hyvin suunnitellun pohjaratkaisun ja valaistuksen lisäksi tärkeä osa ratkaisua oli pöytien ja tuolien asettaminen U-muotoon opettajan ollessa keskellä. Näin kaikki oppilaat voivat nähdä ja kuulla, mitä sanotaan.

Pienten luokkien ja luokkahuoneiden pohjaratkaisun ansiosta kaikki oppilaat näkevät ja kuulevat opettajan. Täysin peittävä äänieristysmatto vähentää jälkikaiuntaa ja häiritsevien äänien syntymistä. Myös Xpect-tuolin puumateriaali ja verhoiltu istuin vaimentavat ääntä.

Kuninkaallinen historia

90-luvun alussa Kristianstadin läänissä toimiva vanhempien joukko halusi, että kuulonalenemasta kärsivillä lapsilla olisi samat edellytykset oppia kuin muillakin lapsilla. He lähettivät pyynnön erikoiskoulun perustamiseksi useisiin kuntiin, ja Hässleholm vastasi myönteisesti. Kun oli aika nimetä koulu, eräs johtoryhmän jäsen, joka oli aiemmin opettanut kuningatar Silvialle viittomakieltä, ehdotti pyytämään kuningattarelta lupaa käyttää hänen nimeään. Kuningatar suhtautui ehdotukseen myönteisesti ja osallistui itse koulun avajaisiin. Sen jälkeen hän on vieraillut koulussa useita kertoja.

Silviaskolanissa on opiskelijoita 26 kunnasta. Koulua käyvien 87 oppilaan lisäksi koulu tukee noin 500:aa alueen kuulovammaista lasta liikkuvien kuurojenopettajien avulla.

Ratkaisukeskeinen yhteistyö

Hankkeessa, jossa yksityiskohdat ovat yhtä tärkeitä kuin uuden Silviaskolanin rakentamisessa, ratkaisukeskeinen lähestymistapa on olennaista. Odottamattomia haasteita tulee aina matkan varrella. Christian Örn kiittää Kinnarpsin tarkkaavaisesta ja joustavasta suhtautumisesta projektiin. Hän tarkastelee onnistunutta projektia ja toteaa, että tiivis yhteistyö on ollut ratkaisevan tärkeää oppimisympäristön suunnittelussa. "Fyysisen ympäristön kokonaisuussuunnittelu ja opetuksen ympärille tehdyt erityiset mukautukset luovat oppilaille erinomaisen oppimistilanteen. Juuri monet pienet yksityiskohdat ratkaisevat!", hän sanoo.

aluatko myös luoda sisustusratkaisun, jossa keskitytään oppilaan tarpeisiin?

Autamme mielellämme!

Kohteen tuotteita

Xpect

Xpect

298 Värit & Materiaalit | 36 Varianttia

Origo

Origo

27 Värit & Materiaalit | 64 Varianttia

Space

Space

Space Bookshelf
Pio

Pio

Vibe

Vibe

Vibe Lattiaseinäkkeet

82 Värit & Materiaalit | 107 Varianttia

Space

Space

Space-kaappi ovilla

48 Värit & Materiaalit | 95 Varianttia

Monolite High

Monolite High

Lean in

Lean in

Leia

Leia

218 Värit & Materiaalit | 15 Varianttia

Arriba

Arriba

268 Värit & Materiaalit

Trix

Trix

200 Värit & Materiaalit | 6 Varianttia

Scandinavia

Scandinavia

200 Värit & Materiaalit | 4 Varianttia