Referenssi: Järfällan lukio

Kohteen tiedot

Asiakas:
Järfällan lukio

Toimipaikka:
Järfälla, Ruotsi

Arkkitehti:
Atrium Ljungberg

Pinta-ala:
3 250 m²

Kerrosten määrä:
1 kerros

Koulun henkilöstömäärä:
Noin 45 opettajaa ja muuta henkilöstöä

Oppilasmäärä:
Enimmillään 500 oppilaan työpiste

Valmistunut:
Koulun aloitus tammikuussa 2022

Tilaa oppimiselle, jossa keskitytään esteettömyyteen

Erilainen, osallistava ja inspiroiva oppimisympäristö lukiolaisille Järfällassa. Kun Järfällan lukion korkeakouluun valmistava ohjelma muutti uusiin tiloihin Barkarbystadenin BAS-talossa, Kinnarps sai tehtäväkseen luoda sisustuksen, joka tukee oppimista ja vastaa nuorten aikuisten tarpeisiin luovasta yhdessäolosta sekä rauhallisuudesta ja yksityisyydestä. Koulu soveltaa esteetöntä oppimista Ruotsin erityisopetusviraston kriteerien mukaisesti, mikä haastoi Kinnarpsin ajattelemaan laatikon ulkopuolella, jotta koulun johdon ja oppilaiden ideat ja tarpeet saataisiin toteutettua.

Vuoropuhelu ja kuuleminen toivat yhteisymmärrystä, osallistamista ja viihtyvyyttä

Kinnarpsin ja Järfällan lukion välillä käytiin tiivistä vuoropuhelua, jossa päätöksentekoprosessiin osallistuivat sekä oppilaat, rehtori että henkilöstö. Esimerkkinä mahdollisuuksista Kinnarps esitteli enemmän ehdotuksia istumisympäristöistä kuin tilaukseen sisältyi, jotta oppilaat voisivat testata ja äänestää neljää suosikkia. Tuloksena on opinto- ja työympäristö, joka on ankkuroitu vahvasti oppilaisiin ja jossa kaikki tuntevat olevansa osallisia.

Saavutettavaa opetusta nuorille aikuisille

Tehtävä oli Kinnarpsille selkeä: Järfällan lukion uusien tilojen tulee heijastaa sitä, että lukioopinnot ovat kynnys aikuiselämään ja valmistautumista korkeakouluopintoihin tai työhön. Sisustus on valittu huolella ja koottu niin, että se luo tilaa kehittymiselle ja oppimiselle. Tilaa on sekä ryhmätyölle että yksityisyydelle ja keskittymiselle.

Varattavissa olevat ryhmähuoneet yhteistyötä ja työhuoneet keskittymistä varten

Nykyaikaisten työpaikkojen inspiroimana luotiin avoin ja joustava sisustus, joka muistuttaa enemmän oppilaiden tulevia työpaikkoja kuin perinteistä koulusisustamista. Tiloissa on avoimien tilojen lisäksi Opintotori, sekä varattavissa olevia ryhmähuoneita että opiskelutiloja, joissa voi opiskella kaikessa rauhassa, yksin tai ryhmässä.

Hyvä ääniympäristö harkituilla ratkaisuilla ja älykkäillä materiaalivalinnoilla

BAS-rakennuksen tilat tulvivat valoa sekä lattiasta kattoon ulottuvista ikkunoista koko kerroksen alueella että rakennuksen keskiosasta, joka on avoin kymmenennen kerroksen lasikattoon asti. Koulu, johon kuuluu satoja oppilaita ja opettajia, tuottaa lisäksi paljon ääntä, joten hyvän ääniympäristön luomiseksi Kinnarps on harkitusti  käyttänyt verhoiltuja kalusteita, tekstiilejä ja ääntä vaimentavia seinäkkeitä.

Kaikki luokkahuoneet on sisustettu joustavuuden ja dynamiikan edistämiseksi. Tässä Xpect-tuoli kannustaa liikkumaan ja tarjoaa kaikille oppilaille hyvän ergonomian. Origo-pöytä pyörillä helpottaa tilan muuttamista oppimistilanteen mukaan, mikä oli opettajien vahva toive.

Tehtävänä keskittyä kestäviin ratkaisuihin

Järfällan kunnan koko toiminta näkyy vastuullisuudessa ja ympäristöstä huolehtimisessa. Se on ensimmäinen kunta Ruotsissa, joka on sertifioinut koko kaupunginosan, juuri Barkarbyn kaupunginosan, jossa Järfällan lukion uudet tilat sijaitsevat. Kaikki Kinnarpsin oman tuotemerkin kalusteet valmistetaan Ruotsissa huolella valituista, kestävistä materiaaleista. Kaikki toimitukset pakataan ja kuljetetaan ilman tarpeettomia kertakäyttöpakkauksia.

Kestävä kehitys oli ratkaiseva kriteeri hankinnassa, ja se näkyi koko toimeksiannossa. Kinnarps pystyi täyttämään ja ylittämään kestävyysvaatimuksemme sekä ympäristön että laadun osalta. Kinnarpsin kalusteet ja sisustus ovat verrattoman korkealaatuisia, kestäviä ja toimivia ja pitävät paikkansa vuodesta toiseen, jotta voimme keskittyä liiketoimintaan.

Mariella Augustsson, rehtori

Selvä toive oli, että tilojen valaistus vaikuttaisi niiden estetiikkaan, ei ainoastaan valaisisi niitä. Tässä on hieno esimerkki siitä, miten valaisin leveine varjostimineen täydentää sisustusta. Fieldsin korkeaselkäiset sohvat luovat viihtyisän tilan huoneeseen ja kutsuvat oppilaita istumaan Asto-pöydän ääreen ja Leia-tuoliin, jossa on verhoiltu istuin, mikä lisää mukavuutta.

Tämän projektin myötä Kinnarps on täyttänyt Järfällan vaatimukset monille kestävyys-, sosiaali-, ympäristö- ja laatunäkökulmille. Tiivis vuoropuhelu koulun johdon, opettajien ja oppilaiden kanssa koko prosessin ajan on saanut aikaan ratkaisun, jossa kaikki tuntevat itsensä osallisiksi ja jossa uusi kouluympäristö luo parhaat edellytykset käytettävissä olevalle oppimiselle moneksi vuodeksi eteenpäin.

Olemme erittäin tyytyväisiä Kinnarpsin toimitukseen, ja yhteistyö on ollut todella hienoa. Tällainen hanke on koululle suuri investointi, ja sen tulee säilyttää sekä toimivuus, väri että muoto monen vuoden ajan. Rehtorina tämä on once in a lifetime -projekti, minkä vuoksi on vakuuttavaa ja palkitsevaa, että lopputulos oli odotettua parempi. Kinnarps muutti visiomme todellisuudeksi.

Mariella Augustsson, rehtori

Yhteenveto

  • • Sisustusratkaisu, joka tukee erilaisia aktiviteetteja, mottona "On oltava helppoa opiskella oikealla tavalla"

    • Oppimisympäristö, joka perustuu viranomaisten erityiskouluille säätämiin kriteereihin saavutettavasta oppimisesta

    • Kestävä kehitys ympäristö-, laatu- ja sosiaalisissa näkökulmissa

    • Osallistava prosessi, jossa keskitytään vuoropuheluun, luo sitoutumista ja lisää viihtyvyyttä